Modrý Kameň: Obnovu severného krídla barokového kaštieľa hradu ukončili

Obnovu severného krídla barokového kaštieľa hradu Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese ukončili. TASR to vo štvrtok na konferencii Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM) potvrdila riaditeľka Helena Ferencová.

21.04.2023 08:00
Hrad Modrý Kameň Foto:
Hrad Modrý Kameň.
debata

Pripomenula, že tak vytvorili priestor pre aktivity múzea ako sú výtvarná, bábkarska, remeselná a aj hračkárska dielňa. „Nové priestory majú aj pokladňa a predajňa, priestory pre expozíciu vinohradníckej tradície regiónu,“ spresnila riaditeľka s tým, že pribudla aj cukráreň pre návštevníkov hradu. „Slúžiť bude ako aj miesto pre aktivity a malé výstavy,“ poznamenala.

Podľa nej je možnosť získať aj ďalšie finančné prostriedky na rôzne aktivity. „Požiadali sme o peniaze na opravu vstupného mostu. Má statické poruchy, chceli by sme ho dať do pôvodného stavu, aby bol dôstojným prístupom na nádvorie,“ zdôraznila.

Vlani počas jesenných mesiacov boli stavebné práce v interiéri aj exteriéri. Kaštieľ získal novú tvár obnovou vonkajších omietok, pôvodných drevených okien a hradnej brány. Práce pokračovali v interiéri severného krídla kaštieľa. Riešilo sa vykurovanie, nová elektroinštalácia, obnova vnútorných omietok, ukladanie podláh, vybudovanie nových sociálnych zariadení a iné.

Bojnice, Bojnický zámok Čítajte viac Letná turistická sezóna na hornej Nitre bude v znamení výročí v regióne

Projekt podporený z grantu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a štátneho rozpočtu SR s názvom „HraMoKaPlus – obnovenie priestorov barokového kaštieľa na hrade v Modrom Kameni pre tradíciu slovenského hračkárstva a bábkarstva v remeselných dielňach, výroba a predaj regionálnych produktov“ nadväzuje na obnovu východného krídla barokového kaštieľa v roku 2017 z rovnakých zdrojov. Severné krídlo kaštieľa podľa slov riaditeľky ohrozovali klimatické podmienky znásobené nevhodnými omietkami, ktoré boli nahradené vápennými.

„Projekt zásadnou mierou posunie život nášho múzea a národnej kultúrnej pamiatky,“ uviedla. Rekonštrukcia tak sprístupní návštevníkom hradu Modrý Kameň aj doposiaľ málo využívané priestory kaštieľa.

„Hlavným zámerom projektu je obnova severného krídla kaštieľa s cieľom vytvoriť kreatívne, oddychové a reprezentatívne priestory pre aktivity návštevníkov múzea,“ vysvetlila koordinátorka projektu Janetta Hudecová.

Projekt obnovy severného krídla získal grantový príspevok vo výške 949.871 eur, väčšinu financií poskytol nórsky grant. Viac ako 140.000 eur je na rekonštrukciu použitých zo štátneho rozpočtu SR, ďalších takmer 50.000 eur z prostriedkov SNM.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Modrý kameň