Noc múzeí na hrade Modrý Kameň predstaví výstavu i divadlo

Divadelné predstavenie, scénická prehliadka i stále expozície budú súčasťou sobotného podujatia s názvom Noc múzeí a galérii na hrade Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese. TASR o tom informovala Dáša Ďuríková zo Slovenského národného múzea - Múzea bábkarských kultúr a hračiek.

09.05.2023 16:00
Hrad Modrý Kameň Foto:
Hrad Modrý Kameň.
debata

Celoeurópske podujatie otvoria o 17.00 h divadelným predstavením na nádvorí kaštieľa. Bábkové divadlo Dvor zázrakov zahrá rozprávku O dvanástich mesiačikoch. „Okrem komentovanej prehliadky expozícií hračiek a bábkového divadla zažijú návštevníci aj scénickú prehliadku,“ spresnila.

V kaštieli sa odohrá príbeh Valentína II. Balašu. Záujemcom predstaví, ako sa z utláčanej siroty stal hontiansky župan, vojenský kapitán, spisovateľ a cisársky. Posledný vstup do múzea naplánovali organizátori o 22.00 h.

Ďuríková dodala, že počas celého podujatia bude k dispozícii putovná výstava s názvom Umelecké remeslo od praveku po súčasnosť a to najlepšie z Hodruše. Pripravila ju súkromná škola umeleckého priemyslu. Archeologické nálezy slúžili študentom ako vzor na zhotovenie replík pôvodnými technológiami.

„Súčasťou výstavného projektu sú aj najlepšie remeselné výrobky, ktoré zhotovili budúci zlatníci, kováči, rytci či výtvarníci,“ objasnila.

Hrad Modrý Kameň otvoril tohtoročnú letnú turistickú sezónu koncom apríla. Okrem stálych expozícií v nej čaká návštevníkov niekoľko noviniek. K dispozícii bude priestor na aktivity múzea, ako sú výtvarná, bábkarská, remeselná a aj hračkárska dielňa.

Nové priestory majú aj pokladnica a predajňa či priestory na expozíciu vinohradníckej tradície regiónu. V tejto sezóne pribudla na hrade i cukráreň. Slúžiť bude aj ako miesto na aktivity a malé výstavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň