Vďaka podpore bratislavskej verejnosti získava Dom Albrechtovcov špeciálny grant na svoju rekonštrukciu

Na základe mimoriadne pozitívneho ohlasu verejnosti a podporovateľov kultúrneho rozvoja v hlavnom meste, ktorú preukázali v hlasovacej súťaži Poklady Slovenska, sa Nadácia VÚB rozhodla zo svojej iniciatívy výnimočne podporiť aj druhú pamiatku čakajúcu na svoju obnovu. Historický Dom Albrechtovcov v Bratislave získava vďaka úsiliu OZ Albrecht Forum a takmer 19-tisíc zaslaným hlasom špeciálny grant vo výške 30-tisíc eur. Prostriedky budú použité na dokončenie rekonštrukcie koncertnej siene, čo výrazne pomôže k tomu, aby toto vznikajúce kultúrne centrum pre klasické umenie v srdci Bratislavy mohlo naplno rozvíjať svoj potenciál.

21.06.2023 12:00
Dom Albrechtovcov Foto:
Dom Albrechtovcov v Bratislave.
debata

Verejné hlasovanie za záchranu kultúrnych pamiatok, ktoré priniesol už 14. ročník súťaže Poklady Slovenska, ukázalo, že Slováci nezostávajú voči chátrajúcim historickým objektom a umeleckým dielam vo svojich regiónoch ľahostajní.

Nadácia VÚB, ako organizátor súťaže, na základe pravidiel a výsledkov súťaže udelila vopred avizovaný grant vo výške 30-tisíc eur na reštaurovanie víťaznej pamiatky spomedzi finalistov – vzácnych gotických fresiek v obci Stará Halič pri Lučenci. Za ich odbornú obnovu zahlasovalo najviac spomedzi všetkých priaznivcov pamiatok – vyše 19-tisíc ľudí.

betliar, snm Čítajte viac Stihneme do 20 rokov opraviť všetky pamiatky? A kedy bude otvorená Krásna Hôrka?

Ďalších 30-tisíc eur poputuje aj na rekonštrukciu Domu Albrechtovcov

Aktuálny ročník iniciatívy Poklady Slovenska bol výnimočný tým, že medzi deviatimi odborne vybranými pamiatkami, zvádzali vo finále vyrovnaný duel malá obec Slovenska oproti hlavnému mestu. Prvá pamiatka spojila ľudí z lučeneckého regiónu a pri druhej pamiatke sa zomkla výrazná časť kultúrnej obce v Bratislave.

„Zapojenie ľudí do hlasovania ako aj vyrovnanosť počtu hlasov v prípade prvých dvoch projektov v nás tento rok vyvolali veľmi silné emócie. Obyvatelia Starej Haliče si víťazstvo právom zaslúžili a s radosťou im posielame náš prisľúbený grant na obnovu gotických fresiek vo výške 30-tisíc eur. Súťaž opäť potvrdila, že ľudia v regiónoch Slovenska a obzvlášť v menších obciach dokážu ťahať za jeden koniec a sú hrdí na to, čo majú. V porovnaní s minulými ročníkmi sme však boli tentokrát svedkami neobvyklého ohlasu aj zo strany obyvateľov nášho hlavného mesta,“ hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Jozef Kausich a pokračuje:

„Nadšenie, s akým hlasovali a zdieľali našu výzvu prívrženci dlhoročnej práce miestneho občianskeho združenia, podporovatelia rozvoja klasického umenia a kultúry v Bratislave ako aj pedagógovia a študenti nielen umeleckých škôl v meste, nás mimoriadne príjemne prekvapilo. Z tohto dôvodu sa vedenie nadácie rozhodlo udeliť špeciálny grant v rovnakej výške 30-tisíc eur aj pre Dom Albrechtovcov. Veríme, že sa nám tak spoločnými silami podarí posunúť dokončenie rekonštrukcie jeho koncertnej siene a pamätnej izby Albrechtovcov do úspešného konca.“

Námestie SNP, Banská Bystrica Čítajte viac Kultúrnou pamiatkou roka je aj meštiansky dom na Námestí SNP v Banskej Bystrici

Dokončenie rekonštrukcie koncertnej siene v Dome Albrechtovcov

Alexander a Ján Albrechtovci boli prešporskí hudobníci a organizátori kultúrneho života. Ich rodiny spoluvytvárali bohatý duchovný život Bratislavy v pohnutých časoch 20. storočia. Dom Albrechtovcov s neopakovateľnou atmosférou na Kapitulskej ulici bol centrom umeleckého a ľudského dozrievania desiatok hudobníkov a ich domácnosť bola obľúbeným miestom stretávania sa bratislavskej inteligencie a umelcov.

V súčasnosti objekt spravuje OZ Albrecht Forum so zámerom vytvoriť tu kultúrne centrum pre klasickú hudbu, literatúru, výtvarné umenie a divadlo. Podporovatelia a dobrovoľníci venujú na obnovu finančné prostriedky, dobrovoľnícky sa zapájajú do prác a organizujú benefičné koncerty s cieľom získavať financie na dokončenie obnovy. Aktuálne v rámci nej ide primárne o rekonštrukciu koncertnej siene, čo bol aj zámer prihlásenia historického objektu Domu Albrechtovcov do 14. ročníka súťaže Poklady Slovenska.

Muzeum Dolna brana  39 Čítajte viac Minulosť Košíc sa ukrýva pod povrchom

„Veľmi nás potešilo, že to, o čo sa snažíme, zarezonovalo medzi takým množstvom ľudí. Nikto od nás takú odozvu v hlasovaní nečakal. Táto vlna solidarity a priania, ktorá sa zdvihla v kultúrnej obci nielen v Bratislave ale aj naprieč Slovenskom, nám dodala obrovskú energiu. Sme za ňu, ako aj za podporu od Nadácie VÚB veľmi vďační. Sme radi, že už čoskoro vďaka tomu privítame ľudí na našich kultúrnych podujatiach a že si budeme spoločne užívať to, kvôli čomu to všetko robíme – a to je rozvoj kultúry a umenia,“ hovorí predseda OZ Albrecht Forum Igor Valentovič.

Financie z grantu budú podľa neho použité na dokončovacie práce v koncertnej, resp. multifunkčnej sále, ktorá bude slúžiť nielen na koncerty ale aj literárne čítania a diskusné stretnutia venované kultúre a umeniu. „Okrem iného pracujeme na akustickom strope a tiež na obnove výmaľby v koncertnej sále, ktorá pochádza z konca 18. storočia. Verím, že sa nám sálu podarí aj vďaka týmto prostriedkom sprístupniť už o niekoľko mesiacov,“ uzatvára Igor Valentovič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Nadácia VÚB #Dom Albrechtovcov