Hrad Devín získal ocenenie Zlatý špendlík

Top hradom alebo zámkom Bratislavského kraja sa podľa používateľských recenzií na Mapách Google stal Hrad Devín, ktorý spravuje Múzeum mesta Bratislavy. Ocenenie Zlatý špendlík – Po stopách slovenských hradov a zámkov si na hrade osobne prevzal Milan Zálešák, vedúci Hradu Devín. Samotné ocenenie má podobu špendlíka a vychádza zo zobrazenia hľadaného miesta na Mapách Google. V týchto dňoch postupne predstavujeme jednotlivé hrady a zámky v každom kraji, ktoré získavajú toto ocenenie.

15.08.2023 14:00
Zlatý špendlík Foto:
Ocenenie Zlatý špendlík 2023.
debata

„V Múzeu mesta Bratislavy, pod ktorého správu Hrad Devín spadá, sa priebežne usilujeme o skvalitňovanie služieb, zlepšovanie návštevníckej infraštruktúry a rozvoj programovej ponuky na hrade. Aj takýmto spôsobom chceme prispievať ku kvalitnému zážitku z návštevy hradného areálu. Ocenenie Zlatý špendlík je pre nás do istej miery potvrdením, že sa nám to darí a že svoju prácu napriek rôznym ťažkostiam robíme dobre. Toto ocenenie si preto veľmi vážime a tešíme sa z neho,“ hovorí Milan Zálešák, vedúci Hradu Devín a dodáva:

„Z oblastí, ktorým sa na hrade venujeme, by som rád spomenul aj dlhodobý archeologický výskum a snahu o sprístupňovanie odborných poznatkov verejnosti modernými spôsobmi. Veľmi dôležitou je pre nás aj údržba zelene a zachovávanie prírodného charakteru lokality.“

Hrad Devín predstavuje výnimočnú lokalitu nielen v rámci Slovenska, ale aj v širšom európskom meradle. Jedinečná kombinácia bohatej histórie a krásnej prírody vytvára z hradného areálu miesto s magickým nádychom. Návštevníčky a návštevníci Devína často oceňujú práve túto symbiózu, ktorú sa zamestnanci múzea snažia uchovať aj pre budúce generácie. Obzvlášť pre ľudí zo Slovenska je dôležitý aj symbolický význam hradu a jeho miesto v kontexte slovenských a stredoeurópskych de­jín.

Vedúci Hradu Devín Milan Zálešák s ocenením... Foto: Google
Milan Zálešák Vedúci Hradu Devín Milan Zálešák s ocenením Zlatý špendlík.

„Gratulujeme Hradu Devín za získanie ocenenia Zlatý špendlík. Cenu síce odovzdáva Google, je to však skôr ocenenie zo strany návštevníkov, ktorí hrad navštívili a zanechali na Mapách Google pozitívne hodnotenie,“ vysvetľuje Iva Fialová, hovorkyňa spoločnosti Google pre Českú republiku a Slovensko a dopĺňa:

„Mapy Google môžu byť skvelým pomocníkom pri plánovaní výletov a sme radi, že ich ľudia využívajú. Popri užitočných recenziách od samotných návštevníkov tu používatelia nájdu aj kontakty či otváracie hodiny hradného areálu. Mapy ponúkajú aj ekologické trasy, ktoré vďaka nasadeniu umelej inteligencie umožňujú šetriť palivo alebo elektrinu a znížiť tak uhlíkovú stopu pri cestovaní autom za krásami Slovenska.“

Ocenenie Zlatý špendlík sa na Slovensku udeľuje prvýkrát a to v kategórii hradov a zámkov. Ocenené kultúrne pamiatky boli vybrané na základe viacerých kritérií, medzi ktoré patrí počet hviezdičiek, celkový počet recenzií, ako aj správne vyplnený a aktualizovaný profil na Mapách a vo Vyhľadávači Google ku koncu mája 2023.

Kompletný zoznam ocenených hradov a zámkov zo všetkých krajov bude známy už v najbližších dňoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #zámok #Zlatý špendlík #Hrad Devín