Ministerstvo kultúry bude dotovať mediálnu výchovu a boj proti dezinformáciám

Rezort kultúry otvára nový dotačný program na podporu rozvoja mediálnej výchovy a boja proti dezinformáciám. Ministerka Hroncová podpísala prvú výzvu programu, žiadosti je možné podávať do ôsmeho septembra.

16.08.2023 16:16
papez frantisek, hoax, ai Foto:
Pápež František v luxusnej bielej bunde, vymyslený obrázok vygenerovala umelá inteligencia.
debata

Ako informoval rezort kultúry, celkový objem prostriedkov určených na výzvu je 300-tisíc eur. Jeden projekt môže získať od tisíc do 30-tisíc eur. MK zároveň upozornilo, že minimálna výška spolufinancovania predloženého projektu je 5 percent a o dotáciu možno žiadať len na projekt, prípadne jeho časť, ktorý bude realizovaný na území Slovenska v roku 2023.

Slovenskí vojaci Čítajte viac Pre dezinformácie o mobilizácii podávali Slováci Vyhlásenie o odopretí mimoriadnej služby

„Žiadateľ sa musí najprv zaregistrovať do elektronického dotačného systému ministerstva a vytvoriť si svoj profil/konto. Následne vie vyplniť formulár žiadosti o poskytnutie dotácie. Pokiaľ už registrovaný je, stačí ak aktualizuje svoje údaje a v systéme si vyhľadá už aj tento nový program tu a môže postupovať podľa pokynov," približuje ministerstvo postup na podanie žiadosti.

Rozhodnutie o poskytnutí dotácie by malo byť vydané najneskôr do 10. novembra, avšak termín je orientačný a závisí napríklad od počtu žiadostí či od opatrení prijatých vládou.

Rusko Ukrajinská vojna, konflikt hoaxy, ruská invázia Čítajte viac Klamlivé tvrdenia o vojne proti Ukrajine a aká je skutočnosť

„Programové vyhlásenie konštatuje, že Slovenská republika je dlhodobým terčom dezinformačných aktivít, ktoré sa ešte zintenzívnili po začatí ruskej agresii voči Ukrajine. Zraniteľnosť Slovenska podčiarkujú aj ďalšie faktory, ako napríklad nedostatočný dôraz na kritické myslenie, občiansku výchovu či históriu vo vzdelávacom procese. Chceme klásť dôraz na ochranu verejnosti a maloletých pred šírením dezinformácií, hoaxov a prejavmi nenávisti či násilia,” objasňuje šéfka rezortu kultúry Hroncová zámer dotačného programu.

hoax Čítajte viac Naleteli tisíce. Biden bozkávajúci Čaputovú je fotomontáž

Program má dva podprogramy. Jeden je určený na podporu a rozvoj mediálnej výchovy a druhý na boj proti šíreniu dezinformácií. Program sa chce zamerať napríklad na podporu vzdelávacích aktivít či podujatí, ktoré sa zameriavajú na rozvoj mediálnej gramotnosti alebo boj proti dezinformáciám. Ide napríklad o vzdelávanie prostredníctvom prednášok, školení, seminárov a workshopov, ale aj skrz konferencie či dlhodobé vzdelávacie programy. Podporená by mala byť aj tvorba a distribúcia didaktických pomôcok a materiálov pre oblasť mediálnej výchovy a boja proti dezinformáciám.

Ukrajina Černobyľ zóna požiar lesný Čítajte viac Na Slovensku beží dezinformačná operácia Ruska. Polícia upozorňuje na hoax so šírením radiácie

„Prioritou programu je podpora aktivít cielených na účinné odhaľovanie a eliminovanie šírených dezinformácií, vrátane posilňovania šírenia overených a objektívnych informácií a podpora aktivít uľahčujúcich vyhľadávanie rôznych pohľadov na témy verejného záujmu, ktoré sa konajú na území Slovenska, a to s dôrazom na najmenej rozvinuté okresy," uviedlo ministerstvo.

heriban, červené pásky, Čítajte viac Konšpirátori sa nezastavia pred ničím: Heriban zomrel kvôli očkovaniu. Je to úchylné, hovorí polícia

Rezort doplnil, že z programu by malo byť podporené aj vydávanie publikácií, ako aj multimediálnych projektov, či realizovanie štúdií a prieskumov v spomínaných podprogramoch. „Žiadatelia môžu žiadať aj o podporu cielených komunikačných kampaní a v prípade podpogramu boja proti šíreniu dezinformácií napríklad aj o tvorbu či rozvoj samoregulačných mechanizmov bojujúcich proti dezinformáciám, napr. vytváraním nových algoritmov či IT mechanizmov aj s využívaním umelej inteligencie," dodáva ministerstvo kultúry.

Facebook / WhatsApp / Instagram / Čítajte viac Koniec vojny proti hoaxom? Internetoví giganti poľavujú v ťažení proti dezinformáciám
debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrna politika