Herci chcú znížiť svoje nároky, aby pomohli klíme

Napriek tomu, že väčšina hercov propaguje ekologické správanie, mnohí z nich po sebe zanechávajú mnohonásobne väčšiu uhlíkovú stopu ako bežný smrteľník. Nová iniciatíva, s ktorou prišla skupina hercov z Veľkej Británie, sa to snaží zmeniť.

26.08.2023 08:00
Gemma Arterton Foto:
Medzi iniciátormi je aj herečka Gemma Artertonová.
debata (4)

Ekopokrytec DiCaprio

Internetom kolujú viaceré depresiu vzbudzujúce „memečká“ typu: „Ja sledujúc, ako sa mi papierová slamka rozkladá v pohári, zatiaľ čo Taylor Swiftová letí súkromným lietadlom z New Yorku do Los Angeles po ľadovú kávu.“

Je to smutná realita, ktorej dnes, bohužiaľ, čelíme. Klimatická kríza sa každým dňom prehlbuje, hviezdy sa však a naďalej spokojne vozia na svojich súkromných tryskáčoch bez obmedzení. V prepočte na cestujúceho tým znečisťujú životné prostredie 14-krát viac ako keby cestovali komerčnými linkami.

Herec Leonardo DiCaprio, ktorý produkoval viacero dokumentov o klimatickej kríze a založil organizáciu na podporu ochrany ekosystémov, bol dlho označovaný za „ekopokrytca“. Túto nálepku sa mu podarilo čiastočne zmyť v roku 2021, keď na Konferenciu o klimatickej kríze OSN (COP26) priletel komerčným lietadlom.

Leonardo DiCaprio v Cannes. Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
Leonardo DiCaprio Leonardo DiCaprio v Cannes.

O rok neskôr sa však opäť ocitol pod paľbou, keď sa zúčastnil na párty s priateľmi na obrovskej jachte produkujúcej 238 kilogramov oxidu uhličitého na jednu míľu. Natankovanie tohto obra stojí 250-tisíc libier.

To však nie je jediný spôsob, akým hviezdy poznačujú životné prostredie. Mnohí herci a speváci majú počas natáčania či koncertných turné náročné požiadavky. George Clooney mal napríklad počas natáčania jedného zo svojich filmov vedľa svojho prívesu vírivku, plážovú chatku, basketbalové ihrisko a terasu. Rihanna počas svojho turné v roku 2010 žiadala 11 šatní a kancelárií vrátane jednej s šesťmetrovým gaučom, Beyoncé zasa počas svojich koncertov vyžaduje, aby jej šatňa bola vyhriata na 25,6°C.

Speváčka Beyoncé. Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Speváčka Beyonce s masívnym a poriadne drahým náhrdelníkom. Speváčka Beyoncé.

Kultúrny posun

Viacerí britskí herci sa teraz rozhodli, že sa proti takýmto praktikám postavia a budú bojovať za ekologickejšie postupy vo filmovom a v televíznom priemysle. Vyše sto členov hereckých odborov Equity sa pripojilo k iniciatíve The Green Rider (Zelený jazdec), ktorú spustia v utorok na medzinárodnom televíznom festivale v Edinburghu.

Signatári iniciatívy súhlasili s tým, že znížia uhlíkovú stopu svojich požiadaviek či podmienok spojených s ich zmluvami. Sú medzi nimi napríklad Gemma Artertonová, Bella Ramsey, Ben Whishaw, Mark Rylance či David Harewood.

„To, že nemôžeme robiť všetko, neznamená, že nemôžeme robiť nič,“ vysvetlil Rylance. Bella Ramsey, ktorí sa identifikujú ako nebinárni a používajú zámená oni/ich, a ktorí sa preslávili úlohami v seriáloch The Last of Us a Hra o tróny, uviedli: „Môžeme natočiť všetky filmy o klimatických zmenách na svete, ale pokiaľ pri ich výrobe nebudeme ohľaduplní k životnému prostrediu, naše úsilie je povrchné.“

Bella Ramsey. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Bella Ramsey Bella Ramsey.

Odborová organizácia Equity chce týmto krokom podporiť tzv. kultúrny posun. Podľa nej sa tak status bude merať pozitívnym vplyvom, nie výhodami poškodzujúcimi klímu. Herci, ktorí sa pridajú k iniciatíve, budú schopní vyrokovať si špecifické klauzuly k svojim zmluvám, ako je odmietnutie súkromnej leteckej dopravy, trvanie na elektricky poháňaných vozidlách či cestovanie vlakom s nízkymi emisiami uhlíka. Budú sa tiež môcť rozhodnúť pre „skromnejšie“ občerstvenie, ale aj pre neexkluzívne prívesy a šatne, aby tak znížili spotrebu energie.

Equity o iniciatíve momentálne rokuje s BBC, ITV Studios a Sky Studios.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #film #seriál #ekológia #téma #klimatická kríza