V Čile Odsúdili sedem vojakov za vraždu speváka Víctora Jaru z roku 1973

Čilský najvyšší súd v pondelok potvrdil rozsudok nad siedmimi bývalými vojakmi za vraždu folkového speváka a skladateľa Víctora Jaru z roku 1973. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra AFP. Pacifistický spevák, ktorého texty hovorili o láske a sociálnom proteste, sa stal ikonou latinskoamerickej populárnej hudby vďaka piesňam ako "Právo žiť v mieri". Zavraždil ho režim Augusta Pinocheta v roku 1973.

30.08.2023 10:00
Víctor Jara pohreb Foto:
Na archívnej snímke z roku 2009 ľudia držia portrét čilského speváka Victora Jaru počas jeho trojdňového pohrebu v Santiagu, ktorý sa konal 36 rokov po spevákovej násilnej smrti. Telesné pozostatky tajne pochovali agenti diktatúry Augusta Pinocheta (1973-1990) a boli exhumované na základe súdneho príkazu v rámci vyšetrovania jeho smrti. Najvyšší súd Čile odsúdil 28. augusta 2023 siedmich bývalých dôstojníkov čilskej armády na 8 až 25 rokov väzenia za únos a vraždu speváka a skladateľa Víctora Jaru niekoľko dní po štátnom prevrate Augusta Pinocheta, ktorý zvrhol vládu socialistu Salvadora. Allendeho 11. septembra 1973.
debata (1)

Stalo sa tak krátko pred 50. výročím vojenského prevratu pod vedením generála Augusta Pinocheta, ktorému pomáhala americká CIA. Rozsudky pre sedem bývalých vojakov vo veku 73–85 rokov sa pohybujú od osem do 25 rokov vo väzení.

Štyridsaťročného Jaru zatkli 12. septembra 1973, deň po prevrate, ktorým bol zvrhnutý prezident Salvador Allende.

Spevákovo telo sa našlo o niekoľko dní neskôr, posiate 44 strelnými ranami. Spolu s približne 5000 ďalšími politickými väzňami bol zadržiavaný na štadióne v Santiagu, kde ho vypočúvali, mučili a nakoniec zavraždili.

Jara bol členom Komunistickej strany Čile (PCCh) a horlivým stúpencom koalície Ľudová jednota (UP) podporujúcej marxistu Allendeho, demokraticky zvoleného v roku 1970.

Jara, pacifistický spevák, ktorého texty hovorili o láske a sociálnom proteste, sa stal ikonou latinskoamerickej populárnej hudby vďaka piesňam ako „Právo žiť v mieri“. Inšpiroval hudobníkov od U2 po Boba Dylana a Brucea Springsteena.

Pinochet vládol v Čile do roku 1990. Zomrel v roku 2006 bez toho, aby bol odsúdený za zločiny spáchané jeho režimom, ktorý podľa odhadov pripravil o život približne 3200 ľavicových aktivistov a ďalších politických odporcov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrna politika