Jordanov dres, šaty Marilyn Monroe či sako Karla Gotta. Predmety slávnych lákajú na aukciách

Pozrite si výber predmetov slávnych osobností, ktoré sa vydražili za obrovské sumy.

07.09.2023 08:00
debata

Šaty Marilyn Monroe

Legendárne vypasované šaty, v ktorých americká herečka Marilyn Monroe v roku 1962 zmyselne spievala prezidentovi Johnovi F. Kennedymu k narodeninám, sa v aukcii v novembri 2016 predali za 4,8 milióna dolárov.

Ručne robené šaty od hollywoodskeho návrhára Jeana Louisa majú pleťovú farbu a je na nich našitých 2500 blýskavých kamienkov. Monroe sa v nich zúčastnila na oslave Kennedyho 45. narodenín, ktorá sa konala v máji 1962 v newyorskej Madison Square Garden a jej telo obopínali tak tesne, že jej ich muselo zošiť na telo krátko pred jej vystúpením.

Šaty Marilyn Monroe, v ktorých spievala... Foto: Profimedia
Šaty Marilyn Monroe Šaty Marilyn Monroe, v ktorých spievala prezidentovi Johnovi F. Kennedymu.

Pre herečku, považovanú za sexsymbol najmä 50. rokov, to bolo jedno z posledných vystúpení. Monroe zomrela v auguste 1962 na predávkovanie, mala 36 rokov. V aukciách sa vydražili aj jej ďalšie šaty.

Gitara Kurta Cobaina

Gitara, s ktorou frontman skupiny Nirvana nahral v roku 1993 slávny akustický koncert, sa na aukcii v Los Angeles v máji 2020 predala za rekordných šesť miliónov dolárov. Nástroj vyrobený v roku 1959, ktorý Cobain kúpil za 5000 dolárov, sa tak stal najdrahšou gitarou, akú kedy kupec na aukcii získal.

Jej konečná cena prekonala rekord z roku 2019, keď sa gitara Davida Gilmoura z kapely Pink Floyd predala za štyri milióny dolárov.

Gitara Kurta Cobaina z kapely Nirvana, ktorá sa... Foto: Profimedia
Gitara Kurta Cobaina Gitara Kurta Cobaina z kapely Nirvana, ktorá sa vydražila za šesť miliónov dolárov.

Tento rok v máji sa na aukcii v New Yorku predala za takmer 600-tisíc dolárov iná Cobainova gitara, s ktorou temperamentný hudobník treskol o zem – čierny Fender Stratocaster. Cobain počas svojej hudobnej kariéry rozbil niekoľko gitár značky Fender.

„Bol to naštvaný muž a na pódiu to bolo vidieť. A bolo to zrejmé aj z toho, ako zaobchádzal so svojimi nástrojmi,“ povedal agentúre AFO Kody Frederick z aukčnej siene Julien's Auctions. Vydražená gitara bola zničená, keď Nirvana pracovala na svojom prelomovom albume Nevermore. Prešla opravou, ale hrať sa na nej už nedá.

Dres Michaela Jordana

Vlani v septembri bol v aukcii predaný dres číslo 23 basketbalovej legendy Michaela Jordana z finále NBA v roku 1998 za viac ako desať miliónov dolárov. Stal sa tak najdrahším zápasovým artefaktom v histórii.

Dres legendárneho Michaela Jordana sa predal za... Foto: Profimedia
Dres Michaela Jordana Dres legendárneho Michaela Jordana sa predal za desať miliónov dolárov.

Tento rok v máji sa vydražil ďalší Jordanov dres z olympijských hier v Barcelone v roku 1992 za niečo vyše troch miliónov dolárov. Jordan bol na OH 1992 súčasťou takzvaného Dream Teamu, v ktorom sa pri prvej účasti hráčov NBA pod piatimi kruhmi zišli najväčšie hviezdy. Tím s Jordanom, Larrym Birdom či Magicom Johnsonom potvrdil rolu jasných favoritov a ľahko získal zlato. Vydražený Jordanov dres bol zo semifinálového zápasu proti Litve.

Rukopis piesne Like a Rolling Stone

Pôvodný rukopis jednej z najslávnejších piesní Boba Dylana sa v júni 2014 v New Yorku predal v aukcii za dva milióny dolárov. Dylan ho napísal ceruzkou na firemný papier v hoteli Roger Smith vo Washingtone a pre hudobných fanúšikov je tento artefakt takmer posvätnou záležitosťou.

Pôvodný text k piesni Like A Rolling Stone,... Foto: Profimedia
Bob Dylan Pôvodný text k piesni Like A Rolling Stone, ktorý napísal Bob Dylan.

Pieseň z roku 1965 sa stala medzníkom vo vývoji modernej populárnej hudby a z Dylana urobil svetovú hviezdu. Dylanov rukopis prepísal dovtedajšie rekordy, do tej doby najviac zaplatil kupec za originál textu Johna Lennona A Day In The Life, a to jeden milión dolárov. Vlani v septembri sa predal rukopis piesne Starman od Davida Bowieho z roku 1972 za 203 500 libier.

Rukavica Michaela Jacksona

Béžová kožená rukavica, posádzaná umelými diamantmi, ktorou mal na sebe zosnulý kráľ popu, keď v roku 1983 predstavil svoju „mesačnú chôdzu“, sa v novembri 2009 predala na aukcii v New Yorku za 350-tisíc dolárov.

Rukavica Michaela Jacksona, ktorá sa predala na... Foto: Profimedia
Rukavica Michaela Jacksona Rukavica Michaela Jacksona, ktorá sa predala na aukcii v roku 2009.

V decembri 2022 bola v USA za 199 069 dolárov vydražená iná Jacksonova rukavica, posádzaná čiernymi krištáľmi, ktorú mal na sebe pri odovzdávaní Amerických hudobných cien v roku 1984.

Sako Karla Gotta

Sako, ktoré Gott venoval v roku 2015 študentom Fakulty multimediálnych komunikácii Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne, konkrétne ich neziskovému projektu Percipio, bolo vydražené spolu s ďalšími vecami venovanými významnými osobnosťami.

Sako Karla Gotta, ktoré daroval neziskovému... Foto: Archív projektu Percipio
Sako Karla Gotta Sako Karla Gotta, ktoré daroval neziskovému projektu študentov.

Výťažok v celkovej výške 56-tisíc korún darovali študenti Onkologickému oddeleniu Krajskej nemocnice Tomáša Baťu. V tomto kuse oblečenia vystupoval Gott na koncerte v Mníchove.

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #slávne osobnosti