Vyberte sa v nedeľu po stopách pamäti židovských rodín v Senci

Návštevníkov budú sprevádzať odborníci na históriu seneckej židovskej komunity, riaditeľ Židovského komunitného múzea v Bratislave Maroš Borský, historička Michala Lônčíková a vedúci Mestského múzea v Senci Gábor Strešňák, ktorí zároveň predstavia svoj dlhoročný výskum.

08.09.2023 16:00
Senec Foto:
Židovská synagóga v Senci.
debata

Pripravované podujatie v Mestskom kultúrnom stredisku Senec LABYRINT na Námestí 1. mája predstaví unikátny výskum tzv. oral history, vzácne rozhovory s poslednými pamätníkmi zo seneckej židovskej komunity. Príbehy rodín zaznejú v kontexte spomienok na predvojnový aj povojnový život, ako aj tragické udalosti holokaustu. Na prednáškový formát nadviaže vychádzka na autentické miesta rodinnej a komunitnej pamäti v centre mesta.

Podujatie sa koná v rámci Európskeho dňa židovskej kultúry, ktorého ústrednou témou je v tomto roku „Zikaron“ – Pamäť. Patronát nad ním prevzala Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru UNESCO. Mestské múzeum v Senci súčasne týmto podujatím otvára cyklus Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Projekt Local Jewish History of Senec sa realizuje s podporou nadácie Stiftung Erinnerung, Verantwortung und Zukunft.

debata chyba
Viac na túto tému: #synagóga #židia #senec