Hlavné mesto čaká Bitka o Bratislavu, priblíži vojenský konflikt z roku 1619

Hlavné mesto čaká 30. septembra Bitka o Bratislavu. Kultúrno-historický festival v Sade Janka Kráľa totiž zrekonštruuje vojenský konflikt z obdobia prvej polovice 17. storočia, konkrétne z roku 1619. Návštevníkov prenesie do historického Uhorska.

21.09.2023 14:00
bitka o bratislavu Foto:
Atmosféra festivalu Bitka o Bratislavu z minulých ročníkov.
debata

„V tomto ročníku sa presunieme v čase do roku 1619. Pôjde o rekonštrukciu bitky, respektíve krátkeho obliehania, ktoré sa odohralo pred bránami mesta 14. októbra 1619,“ približujú organizátori na sociálnej sieti.

Gabriel Bethlen, organizátor druhého povstania uhorských stavov proti katolíckym Habsburgovcom, v tom čase ovládal celé zvyšné Horné Uhorsko. V ceste na Viedeň mu stála už iba Bratislava, vtedajší Prešporok, ako hlavné mesto Uhorska. Po nerovnom boji presila Bethlenových mužov dobyla pozície cisárskych vojakov a ten víťazne vtiahol do Bratislavy. Tam mu palatín Žigmund Forgáč vydal hrad i uhorskú kráľovskú korunu.

požiar, videoprojekcia, Bratislavský hrad Čítajte viac Od vyhorenia Bratislavského hradu uplynulo 212 rokov

Okrem rekonštrukcie barokovej vojenskej zrážky nebude chýbať ani historický tábor, ukážky dobového života, manévrov regimentov či zbraní z obdobia 30-ročnej vojny, ani prezentácia dobového lekárskeho umenia. Pripravená bude napríklad aj strelnica z luku a kuše, návštevníci sa môžu tešiť aj na výstrely z dela. Atmosféru dotvorí dobová hudba a sprievod cez Staré Mesto.

Organizátormi festivalu sú skupiny historického šermu Banderium a Manu Forti, ktorá sa venuje rekonštrukcii histórie a európskych historických bojových umení s dôrazom na región Bratislavy na prelome 16. a 17. storočia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sad Janka Kráľa