Martina Šimkovičová ako ministerka kultúry? Bude to fraška, reaguje Vášáryová. Aký názor majú ďalší umelci?

Na možnosť, že sa ministerkou kultúry stane Martina Šimkovičová, reagujú herečky Emília Vášáryová a Táňa Pauhofová, dokumentarista Peter Kerekes, spisovateľka Eva Maliti Fraňová, producentka Wanda Adamík Hrycová, výtvarníčka Ivana Šáteková, režisérka Valeria Schulczová či tanečná pedagogička Miroslava Kovářová.

17.10.2023 12:46
martina šimkovičová, sme rodina Foto: ,
Martina Šimkovičová.
debata (897)

Emília Vášáryová, herečka: Len aby sme v hanbe nezostali

Neočakávala som nič, ale je mi jasné, že bude veselo a že to bude fraška. Tú pani vôbec nepoznám ani som o nej nikdy nepočula. Konečne, mohli osloviť aj niekoho z ulice. Tak to napísali už klasici slovenskej literatúry Kalinčiak a Jesenský.

Emília Vášáryová získala Národnú... Foto: Peter Frolo
Emília Vášáryová Emília Vášáryová získala Národnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre.

Vraciame sa niekde o viac ako sto rokov dozadu ako raci, aj vtedy to bolo rovnaké. Aj Milan Lasica s Julom Satinským o tom písali: Máš voľno? Poď, budeš ministrom kultúry! Nech sa páči. Milan s Julom by sa potešili, veď potrebujeme aj žartovať. Už len aby tá pani mala čas. A len aby sme v hanbe nezostali!

Táňa Pauhofová, herečka

Čo očakávam od nového ministra či ministerky kultúry? Predpokladám, že nepoviem nič nové, ak poviem, že som presvedčená o tom, že minister kultúry by mal v sebe kultúru reálne obsahovať. Tento post môže dôstojne vykonávať iba človek v tomto smere naozaj vzdelaný, rozhľadený, otvorený, zvedavý. Človek, ktorý tým, ako žije a čo hovorí, zušľachťuje a spája.

Herečka Táňa Pauhofová. Foto: Robo Homola / Profimedia
Táňa Pauhofová Herečka Táňa Pauhofová.

Nikto, kto túži deštruovať, nepočúva, nevníma, nie je ochotný porozumieť, nikto, kto vníma akúkoľvek skupinu obyvateľstva ako nepriateľa, rozširuje alebo podporuje hoaxy a nepravdy, obsahuje zlosť alebo túžbu po pomste, na tomto poste nemá čo robiť. Naopak, mal by najskôr sebareflexívne zavnímať, čo v sebe vôbec slovo kultúra nesie. A ak toto ako dospelý človek s mocou v rukách nedokáže, mal by sa jej čo najrýchlejšie vzdať a venovať sa radšej sebavýchove a sebarozvoju.

Valeria Schulczová, riaditeľka DPOH

Som nesmierne rada, že je to pani Šimkovičová. Je vždy veľmi dobré keď ministrovi kultúry horí srdce pre vec. Ale aj pán Taraba by bol výborný kandidát. Je m veľmi ľúto, že si nespomenuli na Mareka Ťapáka. Uvažujeme o tom, že by sme pani ministerku zvečnili vo vitráži. Škoda, že nespadáme do jej gescie.

Dramaturgička, režisérka a riaditeľka mestského... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Valéria Schulzová Dramaturgička, režisérka a riaditeľka mestského Divadla P. O. Hviezdoslava Valeria Schulczová.

Peter Kerekes, dokumentarista

Prepáčte, ja vôbec neviem, kto to je.

Dokumentarista a producent Peter Kerekes Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peter Kerekes Dokumentarista a producent Peter Kerekes

Eva Maliti Fraňová, spisovateľka

Tu sa teda naozaj hodí výrok Jula Satinského: „Kto ešte nebol ministrom kultúry, nech sa hlási u súdruha Žinčicu.“ Len prednedávnom ho použil Ľubomír Ferko ťažkajúci si na zlú situáciu v oblasti slovenského výtvarníctva.

Spisovateľka Eva Maliti Fraňová. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Eva Maliti Fraňová Spisovateľka Eva Maliti Fraňová.

Nedobre sú na tom aj ďalšie organizácie zastrešujúce či prezentujúce slovenskú umeleckú tvorbu, povedzme spisovateľské združenia, literárne a umelecké časopisy živoria alebo rovno zanikajú. Nie je čas na presúvanie figúrok na šachovnici. Čakáme skúseného a schopného manažéra, človeka s víziou prospešnou pre slovenskú kultúru, ktorý bude schopný naprávať riadnu kopu toho všetkého, čo sa zanedbalo.

Wanda Adamík Hrycová, producentka: Budú to premrhané roky

Táto nominácia zodpovedá predstavám novej koalície o kultúre a jej význame. Pre rozvoj kultúry na Slovensku, ktorej hlavná úloha je povznášať ducha, robiť nás lepšími, tolereantnejšími a empatickejšími to budú ďalšie premrhané roky. A to je veľká škoda pre celú našu spoločnosť.

Wanda Adamík Hrycová, televízna, filmová a... Foto: TASR, Dano Veselský
Wanda Adamík Hrycová, filmová producentka Wanda Adamík Hrycová, televízna, filmová a divadelná producentka

Ivana Šáteková, výtvarníčka

Je to pre nás povzbudenie, že aj človek, ktorý nemá žiadne skúsenosti, si má veriť. Len neviem, či si to má testovať práve na nás a či práve my máme byť tým pokusným králikom, na ktorom sa testuje, či v kultúre má ona miesto. Mám totiž pocit, že naozaj nie je na toto schopná a dosť v obore zbehlá. Ale tak asi bude vyzerať celá vláda a kultúra vždy bola na chvoste záujmu všetkých vlád, takže si to asi zasa odpykáme. Bude to výsmech vlády umelcom, ktorí jej dlho ležia v žalúdku – takže je to asi relevantný kandidát.

Mira Kovářová, tanečná pedagogička, dramaturgička a manažérka

Kultúra skončila v nekultúre. Už keď som počula to prvé meno a hovorilo sa aj o Kuffovi vo vláde, začali sme petíciu. Dúfam, že to pani prezidentka nepodpíše, aj tak si myslím, že v tejto strane nemajú nejaké žiarivé možnosti. Je hrozné, že kultúra je zasa na poslednom mieste. Neviem, prečo si Slovenská národná strana myslí, že slovenská kultúra je iba folklór.

Tanečná pedagogička Miroslava Kovářová. Foto: Pravda, Robert Huttner
miroslava kovarova, riaditelka festivalu bratislava v pohybe Tanečná pedagogička Miroslava Kovářová.

Folklór síce je súčasť našej kultúry, ale dúfam, že sa zasa neoblečieme všetci do krpcov a nebudeme šíriť nejaké hoaxy a výmysly a mstiť sa umelcom. Ak to tak bude, budeme musieť prejaviť svoj občiansky názor. Boli síce zvolení, slovenský národ im dal dôveru, no nedal im moc robiť hocičo. Dúfam, že národ bez kultúry celkom nezdivočie, inak sa budeme musieť spojiť a vyjadriť svoj názor. Ešteže nám zatiaľ nezobrali demokraciu.

© Autorské práva vyhradené

897 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #Táňa Pauhofová #Ministerstvo kultúry #Martina Šimkovičová #Emília Vášáryová #Eva Maliti Fraňová #Štvrtá Ficova vláda