Fico po stretnutí so Šimkovičovou: Cyril a Metod sem neprišli s gender ideológiou. Kultúra sa musí vrátiť k duchu národných tradícií

"Potešila ma kultúra na kultúre." Týmito slovami predseda vlády Robert Fico uviedol do funkcie novú ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú. V príhovore zdôraznil želanie, aby na ministerstve kultúry bol "iný duch, než ako sme boli zvyknutí za posledné roky". V štádiu prípravy programového vyhlásenia vlády nešiel do detailov, pripomenul však dôležitý vzťah rezortu s médiami, s cirkvami aj kultúrne dedičstvo, ktoré spadajú do kompetencií ministerstva.

06.11.2023 13:08 , aktualizované: 13:56
Fico, Šimkovičová Foto: ,
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer) a ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
debata (86)

Tisícročný útlak

„Požiadal som pani ministerku, aby pri svojej práci predovšetkým sledovala to, čo je napísané v preambule ústavy, ktorá má svojho vlastného ducha. Vznikala veľmi ťažko a bola to pravdepodobne najkomplikovanejšia časť našej ústavy, pretože sme museli zohľadniť rozmanitosť našich dejín aj že tu žijeme spoločne s príslušníkmi národnostných menšín. Každý, kto si preambulu prečíta, vidí v nej jasný príkaz zákonodarcov, ako sa máme správať. Preambula hovorí o našich tisícročných zápasoch o prežitie a svojbytnosť,“ zdôraznil premiér Fico.

Fico uviedol do úradu ministerku kultúry Šimkovičovú
Video
Zdroj: TASR

Perlu Maticu ponížili

Na margo fungovania RTVS premiér Fico uviedol, že „sú rôzne úvahy, čo s touto inštitúciou urobiť“. Spochybnil jej verejnoprávny charakter, pretože podľa jeho slov túto úlohu RTVS len „málokedy napĺňala“. Zároveň uviedol, že sa bude zúčastňovať na stretnutiach s registrovanými cirkvami a vyzdvihol úlohu Matice slovenskej ako „veľmi dôležitého partnera, ktorý za posledného tri a pol roka osirel“. „Takúto perlu, akou je Matica slovenská, má máloktorá krajina vo svete, a predchádzajúca vláda ju zanedbala, dokonca ponížila spôsobom nehodným,“ komentoval premiér. Ministerstvo kultúry síce podľa jeho slov „nie je nabúchané peniazmi“, ale môže urobiť pre Slovensko toľko, ako sa možno nepodarí všetkým iným ministerstvám. „Ľudí, ktorých som videl okolo vás, nemôžem považovať za takých, ktorí by sa pretvarovali v otázke kultúry a národa, máte tu naozaj ľudí kultúrne a národne orientovaných. Ak správne využije ich možnosti, nemusíte sa obávať o výsledky svojej práce. Teším sa, že budeme spoločne povzbudzovať ducha Slovenskej republiky a ducha slovenského národa, pretože za posledné tri roky sa to nedialo,“ dodal predseda vlády na záver svojho príhovoru k uvedeniu novej ministerky kultúry.

Martina Šimkovičová Čítajte viac Listáreň ministerky Šimkovičovej. Český minister Baxa ešte na list plný chýb neodpovedal Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini, podpis, koaličná zmluva Čítajte viac Politológ: Nominácie SNS? Je to hanba aj hrozba. Fico Dankovu „radikálnu deviatku“ ustráži, otázny je klub Hlasu

Nech je kultúra len slovenská

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová poďakovala premiérovi za povzbudivé slová a hercovi Markovi Ťapákovi za úvodnú báseň, ktorou sa stretnutie s novinármi na jej popud otvorilo. Svoj prejav prítomným novinárom prečítala. „Kultúra je výsledkom histórie a ak by sme povedali, že národ má dnes zušľachtenú povahu, klamali by sme. Máme dve a možno aj viac kultúr, posledné roky boli poznačené rozdeľovaním spoločnosti. Úlohou rezortu kultúry nebude názorová, ale principiálna zhoda – princíp spájania nie je v názorovej zhode, ale v tolerancii názorov,“ uviedla nová ministerka. Zároveň však dodala, že „kultúra slovenského ľudu musí byť slovenská a žiadna iná“. „Tolerujeme iné kultúry, ale rešpektovanie iných kultúr neznamená miešanie slovenskej kultúry s inou. Postavme do popredia našich buditeľov, naše zvyky, naše tradície a naše dejiny, potom nás svet uzná a povie: Slováci majú vlastnú kultúru, vlastnú históriu a sú kultivovaný národ,“ predstavila Martina Šimkovičová svoju víziu vedenia rezortu, postavenú na „slovenských kultúrnych dedičstvách, buditeľoch a dejinných míľnikoch slovenského národa“. Vyslovila tiež želanie, by sme „zakopali vojnovú sekeru, prestali sa vzájomne nálepkovať a ponižovať“, pretože sme kultúrny národ.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Martina Šimkovičová