Smúti aj Marek Ormandík: Novej knihy aforizmov sa Tomáš Janovic nedožil

Práve, keď sme chystali rozhovor s Marekom Ormandíkom k jeho 55. narodeninám, ktoré oslávi 19. decembra, prišla správa o smrti Tomáša Janovica. Rozhovor prezrádza, že sa práve pripravovali na veľké uvítanie novej knihy Tomáša Janovica a Milana Lasicu. "Dúfali sme, že sa možno stretneme v Štúdiu L + S. Žiaľ, smrť plány zmenila, ale kniha zostáva," hovorí zdrvený Ormandík. A veľa povie aj rozhovor robený tesne pred smutnou udalosťou.

15.12.2023 13:46
Tomáš Janovic a Marek Ormandík Foto:
Tomáš Janovic a Marek Ormandík.
debata

Ako oslávite predvianočné polokrúhle jubileum? Bude čas a chuť?

Veľkou tancovačkou s priateľmi. Moja pani tiež slávi, aj keď je výrazne mladšia. Nuž, tak si povystrájame. Zjeme palacinky a tak.

Darujete si aj nejaký špeciálny obraz?

Nič si nedarujem. Obraz už vôbec nie. Mám ich za tri sklady.

No ale pekným darčekom je aj pre vás samého kniha Humor nie je pápež, ktorá práve vychádza. Ako ste sa zasa zišli s Janovicom a Lasicom? To je naozaj prekvapenie.

Áno, v týchto dňoch uvádzame na trh knihu skvelých aforizmov Tomáša Janovica, komentovaných trefnými textami Milana Lasicu Humor nie je pápež. Keď tento poklad vylovil Tomáš zo svojho „šuflíka“, hneď sme s priateľmi vedeli, že sa musíme pokúsiť z toho spraviť krásnu publikáciu. Tak je tu. Aj teda s mojimi ilustráciami.

Marek Ormandík - Budúci kráľ
Marek Ormandík - Čierne stádo I
+9Marek Ormandík - Ježiš-strom 3

Kedy sa to dialo?

Pred viac ako rokom ma Tomáš Janovic vyzval k tejto spolupráci a ja som s radosťou súhlasil. Tomáš mal totiž v tej zásuvke pripravený už hotový výborný text, ktorý pozostával z dvadsiatich aforizmov, komentovaných (doposiaľ nepublikovanými) krátkymi esejami Milana Lasicu. Kruto presné Janovicove myšlienky inšpirovali Lasicu k rovnako dobre cieleným, smiešno-smutným zamysleniam nad našou súčasnosťou. Dočítate sa čo-to o jeho názore na sociálne siete, manželstvo, humor, strednú Európu, demokraciu, peniaze. Dočítate sa predovšetkým o tom, akí sme.

Ktoré z vašich obľúbených tém ste v ilustráciách mohli najviac využiť?

Témou ilustrácií sú cnosti, ale najmä ľudské neresti. Som rád, že knihu Humor nie je pápež citlivo graficky upravil Jozef Červeň a vydal Michal Malicher v Spoločnosti Povaľač. V knihe je viac ako dvadsať plnofarebných celostránkových ilustrácií a mnoho ďalších kresieb. Vyšla v náklade 5 000 kusov a práve prichádza na svet aj jej limitovaná edícia, v počte 100 číslovaných exemplárov. Toto špeciálne vydanie knihy obsahuje ručne kolorovaný originálny grafický list a je uložené v bezpečnom kartónovom obale.

Bude aj uvítanie knihy do života? Môžu sa fanúšikovia s vami stretnúť?

Knižka Humor nie je pápež mala byť slávnostne uvedená na domovskej scéne Milana Lasicu, v Štúdiu L+S, vo štvrtok 21. decembra popoludní. Jej ‚krstným otcom‘ bude Ady Hajdu. Dúfali sme, že sa tam s Tomášom možno stretneme. Žiaľ, smrť plány zmenila, ale kniha zostáva. Z piety k Tomášovi sme krst presunuli na január, termín ešte upresníme.

Tomáš Janovic Čítajte viac Vo veku 86 rokov zomrel spisovateľ a textár Tomáš Janovic

Chystáte aj niečo mimo Bratislavy?

Zároveň intenzívne pripravujem veľkú výstavu Druhý breh v mojej obľúbenej Oravskej galérii v Dolnom Kubíne. Bude zostavená najmä z mojich najnovších prác. Ťažiskom expozície bude viac ako sedemmetrový optimistický obraz Tanec smrti. Na výstave budú zastúpení aj všetci aktívni výtvarníci našej rodiny, predovšetkým môj nedávno zosnulý otec – sochár Milan Ormandík.

A čo v súkromí? Ako zaobchádzate s doteraz nakopenými skúsenosťami päťdesiatpäťroč­ného muža?

Statočne na ne zabúdam. Moc neviem čo s nimi. Snažím sa žiť deň za dňom, odznova, nanovo. Naplno maľovať a milovať. Kým to ide.

Je pre maliara lepšie byť mladým a dychtivým alebo vám sedí aj zrelosť?

Je mi to úplne jedno. Asi som zrelý a dychtivý. Zatiaľ som nezaznamenal nijaké vyhorenie, nechuť k práci či nedostatok inšpirácie. Myslím, že sa aj v zrelom veku, tak ako doteraz, budem snažiť namaľovať svoj najlepší obraz. To znamená, že budem naďalej zahlcovať široké okolie svojou nadprodukciou. A to s plnou chuťou.

Malý šach, 2019. Akryl na plátne, 60 x 80 cm.
Kapitán. Ilustrácia ku knihe Piesnenie, 2016....
+1Hlava z cyklu Čierne duše, 2016. Akryl na...

Aké plány máte na budúci rok?

Začnem spomínanou výstavou v Kubíne a potom, dúfam, utečiem zo zimy. Mám v pláne sedieť blízko mora a kresliť. A tešiť sa z blízkych, z priateľov a zo života.

Čo čakáte od budúcnosti?

Nič. Nepredpokladám, že by sa budúcnosť nejako špeciálne chcela zapodievať mojimi očakávaniami. Nemám žiadne veľké ambície. Túžim len veľa pracovať. Rád by som tiež bol, aby sa v mojom malom svete veľa toho nemenilo. Veľkému svetu nestíham porozumieť.

Čo chcete stihnúť do šesťdesiatky?

Chcem stihnúť porozumieť veľkému svetu. Alebo aj nie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #úmrtie #rozhovor #umenie #Marek Ormandík #Tomáš Janovic