Čarokrásne české sklo zdobí stromčeky pre Popolušku aj pre kráľa Karola III.

Len nedávno sa česká tradícia ručnej výroby skla dostala na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. O tom, že ide o niečo naozaj unikátne, sa najlepšie možno presvedčiť v Oflende - časti obce s vtipným názvom Mrákotín v Pardubickom okrese neďaleko mesta Chrudim. Práve tu, v malej osade so 41 obyvateľmi (celý Mrákotín má len čosi vyše 360 obyvateľov), sa pred dvoma rokmi na jeseň pustili do záchrany remesla tradičných fúkaných vianočných ozdôb. Založili skláreň Koulier - a návštevník musí opäť oceniť invenčný názov firmy, ktorá vyrába hlavne vianočné koule teda gule, ale aj dobrý nos Kateřiny Šrámkovej a jej manžela.

23.12.2023 10:00
vianočné ozdoby Foto: ,
Vianočné ozdoby - medvedíky.
debata (2)

Zachraňujú ohrozené remeslo

Tí vycítili potenciál ohrozeného umeleckého remesla, ktorého korene siahajú na začiatok 20. storočia. Keď sa Šrámková v máji 2021 spolu s manželom dozvedela, že jedni z najlepších fúkačov a maliarok vianočných ozdôb v Česku skončili na úrade práce, pretože ich zamestnávateľ pre nich v tom čase nemal uplatnenie, zasiahlo ju to. Rozhodli sa ľuďom zo zatvorenej prevádzky v Hornom Bradle ponúknuť pracovné uplatnenie.

Výroba vianočných ozdôb totiž mala na Chrudimsku dlhoročnú tradíciu a spomínaná zatvorená prevádzka patrila do poslednej desiatky tých, čo v Čechách ešte fungovali. Verili, že aj Koulier môže pokračovať v šírení dobrého mena Česka vo svete. Navyše ľudí, ktorí túto prácu vedia robiť, je dnes málo, chýbajú mladí, ktorí by sa to chceli naučiť. Prvé české ozdoby sa začali z Československa vyvážať do zahraničia už v 30. rokoch, hlavne do USA.

České vianočné ozdoby

Pozrite sa, čo vzniká v sklárni Koulier v Oflende pri Chrudimi.

Fotogaléria
Vianočné ozdoby - vlastenecké perníčky v...
Kolekcia vianočných ozdôb Prvý Popoluškin oriešok.
+9Vianočné ozdoby - secesné.

Už v roku 1937 sa české sklenené ozdoby stali číslom jeden na svetovom trhu vďaka vysokej kvalite vianočných ozdôb, ich originalite a širokému výberu. A aby širokej verejnosti ukázali, ako vzniká fúkaná krehká vianočná krása, otvorili vlani na jar svoje priestory v Oflende (tajomný názov pochádza z nemeckého slova Hofland) pre návštevníkov.

Vianočné ozdoby - perníčky. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
vianočné ozdoby, perníčky Vianočné ozdoby - perníčky.

A dobre urobili, pretože návšteva Koulieru je zážitok pre malých i veľkých. Exkurzia sa začína medzi niekoľkými nazdobenými stromčekmi – na jednom visia modré i červené vlastenecké perníčky, druhý stromček je ozdobený vo farbách dúhy, ďalší sa skvie vo všetkých farbách morských hlbín, na inom sa blyštia čarokrásne secesné ozdoby.

Vianočné ozdoby - secesné. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
secesné vianočné ozdoby Vianočné ozdoby - secesné.

Návštevníkovi až prechádza zrak a nevie, čím sa kochať skôr – či stromčekom, kde na konárikoch sedia bielo-ružovo-žlté vtáčiky, alebo iným s modrými a červenými labuťami. To už vedúca výroby Vladimíra Jelínková berie do ruky sklenenú trubicu a vysvetľuje, ako z nej nad plameňom tvarujú ozdoby všemožných tvarov.

Kolekcia vianočných ozdôb Prvý Popoluškin oriešok. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Vianočné ozdoby Kolekcia vianočných ozdôb Prvý Popoluškin oriešok.

Kto sa lepšie prizrie, zbadá za jej chrbtom malý stromček s tabuľkou hlásajúcou: Prvý oriešok pre Popolušku. V Koulieri sú totiž presvedčení, že české Vianoce bez Troch orieškov pre Popolušku by neboli pravé Vianoce. A keďže aj samotné vianočné ozdoby rozprávajú príbehy, ich prvá voľba padla práve na túto filmovú rozprávku. Kolekcia Prvý oriešok sa viaže na Popolušku ako mladého čarostrelca v lese, preto sú ozdoby v tlmených prírodných tónoch s akcentmi zlatej. Klasické guľaté ozdoby dopĺňajú lesné zvieratká ako líška, sova, veverička, ale nájdeme aj huby či lesné rohy. Pretože Popoluška je na začiatku rozprávky športová, a pritom šik, trošku drzá.

Druhý, plesový oriešok bol tvrdým orieškom aj pre dizajnérov v Oflende. Popoluška bola v „červánkových“ šatách tajomná a nežná, pri tanci sa vznášala ako vánok. Preto sa dominantou tejto kolekcie stali nežné labute a vtáčiky v jemných ružových a svetlomodrých tónoch. K nim patria aj gule s motívmi lieskovcov a rozprávkový zvonček s kamienkami.

Tretí oriešok je svadobný, a preto aj ozdoby z popoluškovskej svadobnej kolekcie majú ambície patriť k tým najkrajším. Gule tak zdobia kamienky a neprehliadnuteľná biela labutia princezná s modrým náhrdelníkom na hrudi. Patrí k nej modrý princ a neutrálne biele, strieborné a svetlomodré ozdoby. A miestni pokúšajú – ak pomýšľate na svadbu, začnite už tieto Vianoce.

Český lev aj Havlove srdiečka

Po týchto ukážkach už naozaj chceme vedieť, ako sa rodia tieto dizajnérske výmysly. Vladimíra Jelínková nás vezme do miestnosti, kde niekoľko žien krútením sklených rúrok nad plameňom tvaruje okrúhle ozdoby. Vyzerá to ako zázrak, no ešte viac žasneme pri ukážke striebrenia jednotlivých ozdôb.

Vladimíra Jelínková ukazuje vianočné ozdoby s... Foto: Pravda, Katarína Sedláková
vianočné ozdoby Vladimíra Jelínková ukazuje vianočné ozdoby s podobizňami Václava Havla a kráľovnej Alžbety II.

Jelínková vysvetľuje, že pri fúkaní a striebrení musí všetko vyjsť na prvý pokus, nič sa nedá opravovať. Striebro sa nedá umyť či inak odstrániť, preto má striebrička Iva opásanú zásteru. Ozdoby sa musia striebriť špeciálnym roztokom ručne vo vaničke, pričom nimi treba triasť, aby sa ozdoba vystriebrila rovnomerne.

Nasleduje zmáčareň, kde sa ozdoby zmáčajú do podoby lesklej či matnej, používajú sa rôzne farby, laky, metalízy či brokáty. Neskôr ozdoby musia ostať 45 minút v teple. Profesionálky si poradia aj s členitými ozdobami, rôznymi zvončekmi, anjelikmi či jabĺčkami, a dobre vedia, čo urobiť, aby po namáčaní na ozdobách neostali zaschnuté kvapky – utierajú sa opatrne špongiou, pretože v Koulieri nepustia z ruky nepodarený výrobok. Majú tu 128 odtieňov farieb.

Striebrenie v špeciálnom roztoku musí vyjsť na... Foto: Pravda, Katarína Sedláková
vianočné ozdoby, Koulier Striebrenie v špeciálnom roztoku musí vyjsť na prvý pokus.

Potom sa ozdoby napichnú na špajle a čakajú na šikovné ruky maliarok. Tie nielen maľujú alebo píšu na ozdoby mená, posýpajú ich – a opäť ide o šikovnú ručnú prácu bez šablón. Maliarky majú pevnú ruku, každú ozdobu vezmú do ruky niekoľkokrát, maľujú štetcom, používajú lepidlá a kamienky. Vyrábajú sa tu nielen gule vianočné, ale aj svadobné či na rôzne životné či pracovné výročia.

A už žasneme nad unikátnou kráľovskou kolekciou, ktorá vznikla pri príležitosti korunovácie Karola III. Inšpirovaná je britskými korunovačnými klenotmi a vychádza z predlohy kráľovského jablka. Zlaté gule zdobia desiatky farebných aj čírych kamienkov, na zadnej strane sú ozdoby označené dátumom korunovácie.

Návštevníci obyčajne nevedia, čo obdivovať skôr – či modré, červené a biele gule ozdobené znakom českého leva, ktorý na gule preniesli pomocou sieťotlače. Gule s levom pozorné oko objaví na vianočnom stromčeku na Pražskom hrade. A to už Vladimíra Jelínková komentuje gule s podobizňou britskej kráľovnej Alžbety – vznikli, keď vlani panovníčka zomrela. Sú to nepredajné zberateľské kúsky. Na iných ozdobách spoznáme portrét prezidenta Václava Havla, do kolekcie pre Nadáciu Vize 97 patria aj srdiečkové ozdoby, ktoré pripomínajú srdiečka z Havlovho podpisu. „Máme ozdobu zvanú Srdce v srdci, jej zakúpením podporíte charitu Havlovej nadácie,“ vysvetľuje Jelínková.

Vianočná ozdoba s podobizňou Václava Havla. Foto: Pravda, Katarína Sedláková
vianočné ozdoby, Václav Havel Vianočná ozdoba s podobizňou Václava Havla.

Na prehliadku výroby nadväzuje tvorivá dielňa, kde si každý môže svoju ozdobu domaľovať základnými technikami maliarok z Koulieru. A najväčší problém nastane v obchode: čo všetko si z tej krásy vybrať? Romantické labute s pierkami z vtákov marabu alebo radšej rozkošné perníčky vo farbách od výmyslu sveta? Alebo radšej zlatú rybku, hravého medvedíka či vtipné zelené uhorky, po ktorých vraj prahnú Američania? V ponuke sú aj prekrásne ozdoby zo secesnej kolekcie, ktoré vlani viseli na rýdzo českom vianočnom strome v Európskom parlamente v Bruseli v rámci českého predsedníctva.

Pokochať sa ozdobami tunajšej výroby možno aj na zámku Loučeň, kde sa každoročne koná výstava Príbeh vianočného stromčeka. V každej komnate v adventnom čase vystavujú inak zdobený stromček – od tradičného viktoriánskeho až po ten v štýle Jamesa Bonda alebo práve srdiečkový pre prezidenta Havla.

Vianočné ozdoby v podobe uhoriek sú obľúbené... Foto: Pravda, Katarína Sedláková
vianočné ozdoby, uhorky Vianočné ozdoby v podobe uhoriek sú obľúbené hlavne v USA - tu ešte schnú po zmáčaní.

Ak ste tento rok predvianočnú návštevu v Oflende nestihli, nezúfajte, ešte nič nie je stratené. Na exkurzii sa tiež dozviete, že Koulier má za sebou aj český rekord zaznamenaný v českej knihe rekordov, a to najviac sklenených labutí na jednom mieste. Otvorili ním Festival labutí v júli 2022 a chcú z neho vytvoriť tradíciu. Pretože – vianočné ozdoby sa najlepšie nakupujú v lete.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Popoluška #vianočné ozdoby #Koulier