Francúzske múzeum odstránilo sochu Gérarda Depardieua. Dôvodom sú obvinenia zo znásilnenia

Úrady začali francúzskeho herca Gérarda Depardieua vyšetrovať pre podozrenia zo znásilnenia a sexuálneho napadnutia v roku 2020. V apríli tohto roka ho z obťažovania obvinilo trinásť žien.

22.12.2023 09:00
Gérard Depardieu, socha Foto:
Vosková figurína Gérarda Depardieua v múzeu Grévin.
debata (1)

Nedávno vyšiel televízny dokument, v ktorom herec opakovane uvádza svoju tlmočníčku do rozpakov. V jednom momente napríklad hovorí: „Vážim 124 kíl. Bez erekcie. S erekciou vážim 126 kíl.“ Práve vydanie tohto dokumentu opäť rozprúdilo debatu nielen o Depardieuovi, ale aj o sexizme vo francúzskom filmovom priemysle.

Navyše ho vyšetrujú aj v spojitosti so samovraždou herečky Emmanuelle Debeverovej, ktorú pred rokmi údajne zneužil. V roku 2019 na sociálnej sieti Facebook uviedla, že ju Depardieu počas natáčania filmu Danton v roku 1982 obchytkával.

Múzeum Grévin sa rozhodlo odstrániť hercovu voskovú figurínu po negatívnych reakciách niekoľkých návštevníkov. Depardieuova socha sa tam nachádzala od roku 1981. Manažment múzea uviedol, že s negatívnymi komentármi na margo figuríny sa stretol aj na sociálnych sieťach.

Hoci zatiaľ neexistuje právoplatný rozsudok, ktorý by dokazoval Depardieuovu vinu, múzeum Grévin nie je jedinou inštitúciou, ktorá sa od neho v poslednom období dištancovala. Belgická samospráva mu odobrala titul čestného občana, kanadská provincia Quebec mu zasa zrušila najvyššie vyznamenania. Francúzska ministerka kultúry Rima Abdul Mala minulý týždeň uviedla, že hercovo správanie zahanbilo Francúzsko, a že mu možno odoberú Rad čestnej légie.

Depardieu všetky obvinenia odmieta, jeho rodina reagovala, že ide o bezprecedentné sprisahanie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Gérard Depardieu