Naplánovala vraždu matky, ktorá ju týrala. Po prepustení z väzenia sa stala hviezdou internetu

Tragický a nezvyčajný príbeh Gypsy Rose Blanchardovej zaujal pozornosť miliónov ľudí po celom svete. Jej mama Dee Dee bola presvedčená o tom, že Gypsy trpí niekoľkými závažnými ochoreniami, hoci to nebola pravda. Svoju dcéru preto týrala tak, že ju udržiavala v "chorom" stave. Gypsy tento tlak nevydržala a spolu so svojím priateľom naplánovala jej vraždu. Tento rok ju prepustili z väzenia a celý internet ju miluje. Na instagrame má v čase písania tohto článku takmer osem miliónov sledovateľov.

10.01.2024 06:00
Gypsy Rose Blanchard Foto:
Gypsy Rose Blanchardová.
debata (4)

Gypsy Rose Blanchardová sa narodila 27. júla 1991, jej mama mala v tom čase 24 rokov a otec Ron iba sedemnásť. Už ako malé dieťa ju Dee Dee presviedčala o tom, že trpí muskulárnou dystrofiou a musí používať chodúľku.

Ako 7– či 8-ročná mala so svojím starým otcom drobnú nehodu na motorke, z čoho si odniesla odreté koleno. A hoci išlo o zanedbateľné zranenie, ktoré je súčasťou hádam každého detstva, mama ju odvtedy nútila používať vozík.

To, že svojej dcére prisudzovala niekoľko fyzických a mentálnych ochorení, je dôsledkom Münchausenovho syndrómu v zastúpení. Samotný syndróm, ktorého názov je spájaný s barónom Prášilom, spočíva v predstieraní telesných symptómov alebo poranení, čo často vrcholí hospitalizáciou či dokonca operáciou. Ľuďom trpiacim týmto syndrómom ide najmä o pozornosť zdravotníckeho personálu.

Münchausenov syndróm v zastúpení je špecifickou formou, pri ktorej sú tieto prejavy ochorenia prenášané na druhú osobu. Najčastejšie sa táto forma týka matiek, ktoré svoje deti týrajú a sú schopné ich aj fyzicky poškodzovať.

Gypsy Rose Blanchardová a jej mama Dee Dee. Foto: Profimedia
Gypsy Rose Blanchard Gypsy Rose Blanchardová a jej mama Dee Dee.

To je aj prípad Dee Dee. Hoci jej dcéra v skutočnosti netrpela žiadnym vážnym ochorením, okolie uverilo tvrdeniam, že ide o mentálne zaostalé a fyzicky choré dieťa. Dee Dee jej pravidelne holila hlavu a tvrdila, že takto je to lepšie – neskôr by jej totiž vlasy následkom liečby aj tak vypadali. Potravu prijímala Gypsy prostredníctvom kŕmiacej hadičky.

Mama, ktorá o nej tvrdila, že mentálne je na úrovni sedemročného dieťaťa, sfalšovala aj jej rodný list. „Všetko, čo mi kedy povedala, bola lož,“ uviedla Gypsy Rose v rozhovore s Dr. Philom v roku 2017. Až ako 19-ročná sa dozvedela, koľko má naozaj rokov. Našla totiž svoj skutočný rodný list, podľa ktorého sa narodila v roku 1991 – nie 1995, ako tvrdil ten falošný.

Dee Dee svoju dcéru týrala aj bitkou, neraz ju priväzovala k posteli. Vždy, keď boli na verejnosti, držala ju za ruku, a ak Gypsy povedala niečo, čo sa jej nepáčilo, silno jej ju stláčala. „Neverím, že moja matka bola monštrum. Sama mala veľa démonov, s ktorými zápasila,“ uviedla Gypsy Rose v nedávnom rozhovore pre televíziu ABC. Klamstvá jej matky im zabezpečili mnoho darov, výlet do Disneylandu a dokonca aj dom.

Odhalenie pravdy

Gypsy sa pravidelne zúčastňovala na rôznych stretnutiach fanúšikov sci-fi a fantasy. Keďže išlo o inkluzívnu komunitu, cítila sa tam aj napriek svojmu stavu dobre. Práve na jednej takejto akcii sa prvýkrát pokúsila o útek. Pomáhal jej muž, ktorého spoznala on-line.

Dee Dee však ich plány zmarila a Gypsy kladivom rozbila počítač, hroziac, že ak sa ešte niekedy pokúsi utiecť, použije kladivo na jej prsty. Aby svojej dcére zabránila ísť na políciu, povedala jej, že polícia vie o tom, že je mentálne zaostalá, a tak jej nikto nebude veriť.

Gypsy Rose sa však nevzdávala. Rok po tomto incidente sa na internetovej zoznamke pre kresťanov spoznala s Nicholasom Godejohnom z Wisconsinu, s ktorým sa neskôr stretla aj naživo. Dvojica udržiavala kontakt cez internet a čoskoro začala spriadať plán vraždy Dee Dee. Godejohn už mal problémy so zákonom aj predtým – za odhaľovanie sa na verejnosti.

V osudný deň pustila Gypsy svojho priateľa do domu a sama sa skryla v kúpeľni, aby nepočula krik svojej matky. Tú Godejohn počas spánku zavraždil 17 ranami do chrbta. Po tomto skutku mala dvojica sex a následne sa rozhodla pre útek – z domu si vzala 4-tisíc dolárov. Aby ju neprichytili s vražednou zbraňou, poslala ju poštou na Godejohnovu adresu vo Wisconsine, kam sami neskôr odcestovali.

Medzitým sa rodinní priatelia a susedia začali strachovať o Dee Dee. Jej auto bolo doma, no na klopanie na dvere nikto neodpovedal. Keď polícia získala povolenie na prehliadku, našla v dome Dee Deeino mŕtve telo.

Nikomu ani nenapadlo, že by za hrozným skutkom mohla stáť Gypsy – všetci sa o ňu strachovali, pretože nech už bola kdekoľvek, nemala so sebou kŕmiacu hadičku, vozík, lieky ani kyslíkovú bombu. Jedna zo susediek však vedela o Gypsy a jej tajnom priateľovi, a rozhodla sa o tom informovať políciu. Tej sa podarilo dvojicu vypátrať pomocou IP adresy.

Po tom, čo ich vzali do väzby, vyplávala na povrch pravda – nielen o vražde, ale aj o tom, že Gypsy nikdy nebola chorá. V roku 2016 pristúpila na dohodu o vine a treste a odsúdili ju na desať rokov väzenia za vraždu druhého stupňa. „Nechcela som, aby zomrela. Chcela som sa len dostať zo situácie, v ktorej som bola, a myslela som si, že toto je jediný spôsob,“ vysvetlila v jednom rozhovore.

Godejohn bol obžalovaný z vraždy prvého stupňa, za čo si vyslúžil doživotný trest – prokurátori sa rozhodli nežiadať o trest smrti. K doživotiu sa mu prirátalo aj 25 rokov za ozbrojený trestný čin. Počas pobytu vo väzení sa Gypsy zasnúbila s mužom, ktorého spoznala prostredníctvom listovej korešpondencie. Neskôr sa rozišli a v roku 2022 si Gypsy vzala učiteľa z Louisiany Ryana Scotta Andersona.

Manžel je z pozornosti médií nervózny

Po ôsmich rokoch ju 28. decembra 2023 ako 32-ročnú prepustili z väzenia. Keď jej v rozhovore pre ABC položili otázku, či je fér, že Godejohna odsúdili na doživotie, zatiaľ čo ju už prepustili, odpovedala: „Som si istá, že obaja toho veľa ľutujeme. Všetko, čo môžem povedať je, že som si odsedela svoj trest a on sedí za svoju časť. A želám mu všetko dobré na jeho ceste.“

Po prepustení z väzenia sa z Gypsy Rose Blanchardovej stala hviezda internetu. Na svojom instagramovom účte má v čase písania článku takmer osem miliónov sledovateľov. Pod jej príspevkami sa nachádza množstvo povzbudzujúcich komentárov, v ktorých jej ľudia želajú úspech. Jej prvá selfie na slobode má vyše šesť miliónov lajkov. „Cítim, že som bola obdarená schopnosťou tvoriť zmenu,“ povedala Blanchardová na margo svojho vplyvu na sociálnych sieťach.

Gypsy využíva sociálne siete aj na propagáciu šesťhodinového televízneho špeciálu The Prison Confessions of Gypsy Rose Blanchard (Väzenské spovede Gypsy Rose Blanchardovej), ktorý tvorí séria rozhovorov z väzenia, jej knihy Released: Conversations on The Eve of Freedom (Prepustená: Rozhovory v predvečer slobody) či podcastového interview pre The Viall Files.

Jej príbeh sa už na obrazovkách ocitol niekoľkokrát – v minisérii Odhalení či v dokumente Mamička mŕtva a najdrahšia. A hoci tvorcovia snímky V zajatí z roku 2020 neuvádzajú prípad Gypsy Rose ako inšpiráciu, nachádza sa vo filme mnoho podobností.

Gypsy na sociálnych sieťach často zdieľa aj fotografie so svojím manželom, ktorý je zo zvýšenej pozornosti médií nervózny. Jej prvé dni na slobode oslávili spoločnou prípravou polievky gumbo, darčekmi a romantickou večerou.

„Gypsy nikdy nebola na skutočnom rande, kde si sadnete, jete a idete na film. Rozhodli sme sa, že každý večer budeme ležať v posteli, rozprávať sa spolu a zisťovať, ako sa ten druhý má, pretože to bude istý čas šialené,“ uviedol Anderson.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #príbeh #krimi #Gypsy Rose Blanchard