Na Sicíli horí archeologické nálezisko. Plamene pohltil aj dórsky chrám z 5. storočia pred naším letopočtom

Rozsiahle lesné požiare v uplynulých dňoch zasiahli aj taliansky ostrov Sicília. Situácia je najhoršia v okolí Palerma, kde v blízkej obci našli obhorené telá dvoch ľudí. TASR správu prevzala z agentúry ANSA a denníka La Repubblica.

26.07.2023 09:00
Taliansko Palermo Sicília lesné požiare Foto:
Na snímke požiare na talianskom ostrove Sicília 25. júla 2023. Rozsiahle lesné požiare v uplynulých dňoch zasiahli aj taliansky ostrov Sicília. Situácia je najhoršia v okolí Palerma, kde oheň zachvátil aj archeologické nálezisko.
debata

Telesné pozostatky nájdené v obci Cinisi patria podľa obhliadajúcich lekárov mužovi a žene vo veku 75 a 77 rokov. Hasiči dodali, že zhorený dom, v ktorom obete našli, bol vo veľmi zlom stave.

Pri Palerme horí aj archeologické nálezisko Segesta, v ktorom sa nachádzajú niektoré zo sicílskych najvzácnejších starovekých budov. Plamene údajne pohltili aj dórsky chrám z piateho storočia pred naším letopočtom.

B.Štiavnica požiar ZUŠ MŽP  SVP Čítajte viac B. Štiavnica dostala prvú pomoc po požiari, envirorezort venuje pre ZUŠ bývalú budovu vodohospodárov

Lesný požiar horí aj blízko Catanie na východe Sicílie. Starostka Aci Cateny, jednej z priľahlých obcí, vyzvala na intervenciu za pomoci hasiacich lietadiel typu Canadair. Situáciu na sociálnych sieťach opísala ako „dramatickú“ a miestnych obyvateľov vyzvala, aby nevychádzali von. V dôsledku požiarov museli byť evakuovaní turisti a dovolenkári z viacerých prímorských letovísk. Ide napríklad o vyhľadávanú pláž San Vito Lo Capo na západe Sicílie či Mondello na severe ostrova.

Notre Dame Čítajte viac Rekonštrukcia Notre-Dame bude dokončená bez meškania, sľúbil Macron

Situácia s požiarmi zasiahla aj miestne letiská. Letisko v Palerme muselo v utorok dopoludnia čiastočne prerušiť prevádzku v dôsledku ohňa, ktorý sa rozhorel v jeho blízkosti. Naopak, letisko Fontanarossa v Catanii, ktoré bolo najskôr uzatvorené a následne fungovalo v obmedzenom režime po požiari, ktorý pred niekoľkými dňami vypukol v príletovej hale, sa budúci týždeň vráti k štandardnej prevádzke.

rodos požiar Čítajte viac Na Rodose nariadili ďalšie evakuácie. Tvoria sa nové požiare

V pondelok popoludní v Catanii namerali 47,6 stupňov Celzia. Agentúra AP pripomína, že doterajší európsky teplotný rekord namerali tiež na Sicílii v roku 2021 sa teplota v meste Syrakúzy vyšplhala až na 48,8 stupňa Celzia.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar