Zo zatvorenej plavárne Grössling vynosili vyše 1 500 ton sutiny

Z interiéru zaniknutých kúpeľov Grössling, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou v blízkosti Vajanského nábrežia a Kúpeľnej ulice v Bratislave, vynosili viac ako 1 500 ton sutiny. Hodnotné prvky sa majú počas rekonštrukcie zachovať.

01.03.2023 12:00
kupele Grössling Foto: ,
Interiér bratislavských Kúpeľov Grössling počas rekonštrukcie.
debata

Informovali o tom predstavitelia Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB), ktorý spolu s hlavným mestom a architektmi stoja za plánom obnovy kúpeľov. Spustenie prevádzky sa predpokladá v roku 2026.

„Búracie práce sa robia ručne a s ohľadom na susedské okolie sú naplánované na zimné mesiace, keď je vyššia vlhkosť, ktorá znižuje prašnosť na stavenisku,“ konštatuje MIB.

Kúpele Grössling

Staré snímky z rekonštrukčných prác v kúpeľoch Grössling v roku 2018.

Fotogaléria
Interiér bratislavských kúpeľov Grössling.
Bratislavské kúpele Grössling.
+6Interiér bratislavských Kúpeľov Grössling.

Pôvodné tehly a ďalší užitočný materiál pochádzajúci z búrania sa odkladá, použijú ho aj pri iných rekonštrukciách. Po dokončení búracích prác bude projekt pokračovať reštaurátorskou obnovou historických kotlov z roku 1912, ktoré sú nefunkčné. Odborníci k nim hľadajú pôvodné súčiastky, dobové manometre na meranie tlaku či pôvodné vodoznaky.

Hlavnému mestu sa za posledné dva roky podarilo opraviť komín, ktorý bol v havarijnom stave. V súčasnosti prechádza obnovou prepadnutá strecha na bývalej kotolni.

„Úspešne bola odstránená z areálu aj budova bez historickej hodnoty zo 70. rokov minulého storočia,“ približuje MIB. Počas prác sa podarilo odkryť napríklad aj detail okien v podkroví či kotvenie nárožného svetlíka.

kupele grossling park Čítajte viac Ikonické Kúpele Grössling obnovia. Do súťaže prišlo 70 návrhov zo 17 krajín

Obnova kúpeľov má do centra mesta priniesť vnútorné bazény, kaviareň, knižnicu či priestor pre deti, ale aj vonkajší bazén a sauny. Vonkajší bazén, ktorý pribudne k trom vnútorným bazénom, má byť inšpirovaný konceptom starých rímskych kúpeľov, pre ktoré je typická otvorená strecha.

Finalizujú sa tiež detaily pre suchú saunu, ktorá sa v kúpeľoch nachádzala aj v roku 1895. S finan­covaním prác má hlavnému mesto pomôcť štátny investičný fond Slovak Investment Holding.

Video
Ako prebiehala rekonštrukcia známych kúpeľov v centre hlavného mesta.

Budova mestských kúpeľov Grössling je ikonickou stavbou Bratislavy a zároveň národnou kultúrnou pamiatkou. Postavili ju v roku 1895 a ako kúpele slúžila Bratislavčanom do roku 1994. Ide o jednu z posledných neobnovených národných kultúrnych pamiatok v centre Bratislavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #rekonštrukcia #kultúrna pamiatka #Kúpele Grössling