Knižné tipy Pravdy: nový Pál Závada, rozprávanie nebinárnej osoby aj ženské príbehy

Žena, čo stratila vieru v lásku a našla svoj rodinný pôvod. Masová hystéria na maďarskom vidieku a povojnový pogrom. Nesmrteľnosť aj veľké myšlienky sociológie. A napokon rozprávanie, čo sa vzpiera kultúre ženského mlčania a skúma netradičnú ženskú pokrvnú líniu. Knižné novinky vo výbere Pravdy.

14.04.2024 09:00
debata

Kristin Harmelová: Sladkosť zabúdania

Kristin Harmelová: Sladkosť zabúdania Foto: Fortuna Libri
kniha sladkost zabudania Kristin Harmelová: Sladkosť zabúdania

Hope stratila vieru v lásku. Citovo chladná matka zomrela a hrozí, že ona príde o rodinnú cukráreň. Stará mama s Alzheimerovou chorobou jej v jasnej chvíli odovzdá papierik s menami siedmich osôb a prosí, aby šla do Paríža a zistila, čo sa s nimi stalo. Tak sa Hope dozvie o svojom židovskom pôvode aj o tragickej veľkej láske starej mamy. Príbeh o rodinnej súdržnosti, vernosti a spolupráci pri záchrane prenasledovaných.

Pál Závada: Deň na trhu

Pál Závada: Deň na trhu Foto: Slovart
kniha Den na trhu Pál Závada: Deň na trhu

Príbeh opisuje masovú hystériu na maďarskom vidieku a židovské pogromy po vojne. Na trhu neďaleko Debrecína sa v roku 1946 skupina žien vrhne na židovského obchodníka s vajcami a na smrť ho umučia. Svedkom udalosti a rozprávačkou je manželka učiteľa. Rozbúrený dav neberie ohľad na ženy, deti či starcov, krvavý deň sa v spomienkach spája s inými udalosťami a klbkom často až obludných vzťahov.

kniha Connemara Čítajte viac Kniha týždňa: Connemara je pieseň pre všetkých. Vonia francúzskym šarmom aj nostalgiou

Dana Schwartzová: Nesmrteľnosť

Dana Schwartzová: Nesmrteľnosť Foto: Tatran
kniha nesmrtelnost pribeh lasky Dana Schwartzová: Nesmrteľnosť

V pokračovaní románu Anatómia: príbeh lásky sa Hazel Sinnettová ocitá v strede tajomstiev kráľovského dvora, kde každý čosi skrýva. Hazel sa má stať osobnou lekárkou princeznej Charlotte a zvádza boj nielen s okolím, ale aj sama so sebou. Prenasledujú ju pochybnosti, či sa udalosti spred roka aj naozaj stali. Nevie, či jej milý Jack žije, alebo nie. A do cesty jej vstúpi doktor Simon von Ferris, ktorý je tu pre ňu, tu a teraz.

Kolektív autorov: Sociológia. Veľké myšlienky

Kolektív autorov: Sociológia. Veľké myšlienky Foto: Lindeni
kniha sociologia Kolektív autorov: Sociológia. Veľké myšlienky

Čo vedie ľudí k páchaniu zločinov? Je vôbec možné odstrániť sociálne rozdiely? Ako internet mení medziľudské vzťahy? A čo je to kvír teória? Ľudia si v priebehu dejín kladú vážne otázky o usporiadaní spoločnosti a sociológovia ponúkajú odpovede, ktoré formujú náš svet. V knižnej sérii Veľké myšlienky sú veľké myšlienky podané zrozumiteľne a určené sú nielen pre odborníkov, ale aj pre úplných začiatočníkov.

Kim de l'Horizon: Kniha krvi

Kim de l'Horizon: Kniha krvi Foto: Premedia
kniha kniha krvi Kim de l'Horizon: Kniha krvi

Demencia starej mamy sa zhoršuje a konfrontuje rozprávača s minulosťou. Rozprávač sa neidentifikuje ani ako muž, ani ako žena, cíti sa pohodlne v nebinárnom tele a kladie si otázky. Prečo má len útržkovité spomienky na vlastné detstvo? Prečo sa babička nevie odpútať od svojej sestry, ktorá zomrela v mladom veku? Čo sa stalo s pratetou, ktorá zmizla ako mladá žena? Rozprávanie sa vzpiera kultúre ženského mlčania a skúma netradičnú ženskú pokrvnú líniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa