William Shakespeare sa narodil pred 460 rokmi. Jeho život je dodnes zahalený rúškom tajomstva

Jeho divadelné hry napísané koncom 16. a začiatkom 17. storočia ako Hamlet, Kráľ Lear, Búrka, Skrotenie zlej ženy, Kupec benátsky, Macbeth, Othello či Rómeo a Júlia sú dodnes súčasťou repertoáru divadiel na celom svete, vrátane Slovenska. Dnes uplynulo 460 rokov od narodenia anglického dramatika a básnika Williama Shakespearea, ktorý je najvýznamnejším predstaviteľom alžbetínskeho divadla.

23.04.2024 09:00
Shakespeare
William Shakespeare
debata

Napriek tomu, že patrí k najvýznamnejším a najslávnejším osobnostiam literárnych dejín, sú mnohé informácie a fakty o jeho živote zahalené rúškom tajomstva a existujú dokonca aj dohady, či vôbec existoval.

Podľa farskej matriky kostola Najsvätejšej Trojice v Stratford-upon-Avon sa 26. apríla 1564 uskutočnil krst Williama Shakespearea a ako deň jeho narodenia sa tradične uvádza 23. apríl 1564. Narodil sa počas vlády kráľovnej Alžbety I. (1533 – 1603), teda v období rozkvetu umenia označovanom ako alžbetínska renesancia.

Ako syn dobre situovaného a váženého mešťana študoval na gymnáziu, kde sa učil latinčinu a gréčtinu, z čoho vyplýva aj jeho dobrá znalosť antických hier, ktorá sa prejavila v Shakespearovej tvorbe.

Macbeth film Čítajte viac Recenzia filmu Macbeth: Shakespeare v staronovom šate

Oženil sa ako 18-ročný s farmárskou dcérou Anne Hathawayovou, s ktorou mal štyri deti, jediný syn však v mladom veku zomrel. Nie je známe, kedy a prečo sa Shakespeare rozhodol opustiť rodné mesto, ani čo bolo impulzom k jeho londýnskej kariére herca a dramatika.

Po príchode do Londýna sa Shakespeare stal členom vtedy známej divadelnej skupiny a po menej úspešných hereckých pokusoch vynikol ako tvorca dramatických textov.

Počas dvadsaťročného pôsobenia v Londýne napísal väčšinu svojich diel, stal sa najuznávanejším spisovateľom svojej doby a spolumajiteľom popredného divadla Globe (The Globe Theatre). V roku 1613 však divadlo Globe tešiace sa mimoriadnej kráľovskej priazni vyhorelo a Shakespeare sa vrátil do rodného mesta, kde prežil posledné roky svojho života. William Shakespeare zomrel v deň svojich narodenín 23. apríla 1616 vo veku 52 rokov.

LSS 2023 kostym TSen noci svatojanskej Čítajte viac Klamár Jago sa nemusí páčiť nikomu, len všetkým divákom. Nová rozprávka sa bude hemžiť postavami zo Shakespeara

Shakespearovi pripisovaná tvorba je rozsiahla, obsahuje tragédie, komédie, tragikomédie, historické hry, poémy i sonety. K jeho najznámejším drámam patria Hamlet, Othello, Kráľ Lear, Macbeth či Antonius a Kleopatra.

Z komédií sa najčastejšie na divadelných javiskách uvádzajú Veselé paničky windsorské, Sen noci svätojánskej, Kupec benátsky či Skrotenie zlej ženy. Jedným z najznámejších nesmrteľných príbehov Williama Shakespeara je bezpochyby ľúbostná tragédia Rómeo a Júlia.

V roku 2007 zverejnili v Spojenom kráľovstve vyhlásenie žiadajúce dôsledný výskum o skutočnom autorstve literárnych diel Williama Shakespeara. Podpísalo ho takmer tristo ľudí, vrátane známych hercov, ako Derek Jacobi či Mark Rylance.

Janka Zednikovičová, LSS Čítajte viac Janka Zednikovičová: Zo Sarah Arató bude zlá žena. Kto ju v júli skrotí na Bratislavskom hrade?

Vyhlásenie uvádzalo, že chýbajú akékoľvek záznamy o finančnej odmene pre Shakespeara ako spisovateľa. Jeho posledná vôľa, v ktorej zanechal svojej manželke „svoju druhú najlepšiu posteľ s nábytkom“, neobsahuje žiadny z jeho slávnych slovných spojení, ani nespomína žiadne knihy, hry či básne.

Vyhlásenie sa ďalej pýtalo, prečo väčšina Shakespearových hier je zasadená do vyšších spoločenských tried a prečo sa rodné mesto Stratford-upon-Avon nikde nespomína. Podľa signatárov vyhlásenia slúžilo meno Shakespeare ako literárny pseudonym kolektívu autorov z vyššej spoločnosti. Medzi tými, ktorí sa mohli skrývať pod Shakespearovým menom, sa najčastejšie spomínajú dramatik Christopher Marlowe, šľachtic Edward de Vere, či filozof Francis Bacon.

Vo vyhlásení zverejnenom v divadle Minerva v meste Chichester, sa spomína aj 20 prominentných pochybovačov o Shakespearovom autorstve z minulosti, ako boli Mark Twain, Orson Welles, John Gielgud a Charlie Chaplin.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #literatúra #William Shakespeare