Na benátskom bienále zavreli pavilón Izraela. Jeho autorky chcú prímerie v Gaze

Na výtvarnom bienále v talianskych Benátkach, ktoré sa verejnosti otvorí v sobotu a potrvá do 24. novembra, zostane izraelský pavilón zatiaľ zatvorený. Rozhodli o tom kurátorky pavilónu a autorka vystavovaných diel, ktoré to urobili kvôli solidarite s rukojemníkmi držanými od 7. októbra palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy. O vylúčenie Izraela z benátskeho bienále sa pritom od februára snažili tisíce propalestínskych aktivistov.

17.04.2024 08:00
Benátske bienále, Izrael, Gaza Foto:
„Umelkyne a kurátorky izraelského pavilónu otvoria expozíciu, keď bude dosiahnutá dohoda o prímerí a prepustení rukojemníkov."
debata

„Umelkyne a kurátorky izraelského pavilónu otvoria expozíciu, keď bude dosiahnutá dohoda o prímerí a prepustení rukojemníkov,“ uvádza sa na ceduli na dverách izraelského pavilónu.

Mladá izraelská výtvarníčka Ruth Patirová k tomu podľa agentúry ANSA povedala, že ju to mrzí, ale že takéto rozhodnutie musela urobiť kvôli „solidarite s rodinami unesených a veľkou časťou izraelskej spoločnosti, ktorá volá po zmene“.

Denník The New York Times (NYT) dnes napísal, že podľa kurátorky Tamary Margalitovej o uzavretí pavilónu nebola vopred informovaná izraelská vláda, ktorá pritom zaplatila asi polovicu nákladov. Podľa Margalitovej ale návštevníci aj tak uvidia cez okná pavilónu aspoň jedno z krátkych videí, ktoré je súčasťou tejto expozície.

Podľa serveru The Times of Israel (ToI) je expozícia pripomienkou žien, izraelských i palestínskych, ktoré v tejto vojne Izraela s Hamásom zomreli, a má podporiť rukojemníkov držaných v Gaze a ich príbuzných. Kurátorky a autorka diela podľa ToI uviedli, že veria v dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, kedy budú žiť Izraelčania a Palestínčania vedľa seba v mieri.

Melissa Barrera, Jenna Ortega, Vreskot Čítajte viac Palestínsko-izraelský konflikt rozdeľuje Hollywood. Po Barrere skončila aj Jenna Ortega

O vylúčenie Izraela z benátskeho bienále sa od februára snažila skupina, ktorá si hovorí Aliancia za umenie, nie genocídu (ANGA). Tá v marci zverejnila petíciu, v ktorej požadovala zákaz izraelskej účasti kvôli vojne v Pásme Gazy.

ANGA viní Izrael, že sa v Gaze dopúšťa genocídy. Argumentuje tiež tým, že v 60. rokoch talianska vláda zakázala účasť na bienále Juhoafrickej republike kvôli vtedajšiemu režimu apartheidu.

Izraelská ofenzíva v Pásme Gazy, ktorá je odvetou za teroristický útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra, poznamenala aj iné kultúrne podujatia. Kritické hlasy na adresu Izraela sa objavili napríklad na udeľovaní amerických filmových cien Oscar.

Vo februári organizátori medzinárodnej piesňovej súťaže Eurovízia odmietli pieseň izraelskej súťažiacej, pretože ju považovali za príliš politickú, čo je proti pravidlám. Izrael podľa médií následne súhlasil s úpravou textu piesne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Gaza #umenie #Bienále Benátky