Palestínsko-izraelský konflikt rozdeľuje Hollywood. Po Barrere skončila aj Jenna Ortega

Budúcnosť populárnej hororovej série Vreskot je neistá. Zdá sa totiž, že v pripravovanej siedmej časti nebude mať kto hrať. Už pri predchádzajúcom filme si tvorcovia zavarili, keď odmietli herečke Neve Campbellovej zaplatiť honorár, ktorý od nich žiadala. Šiesty Vreskot sa tak stal vôbec prvým v sérii, v ktorom sa slávna "scream queen" neobjavila. Teraz je však situácia ešte vážnejšia - v novom filme nebudú účinkovať ani Melissa Barrera a Jenna Ortega, predstaviteľky hlavných hrdiniek Sam a Tary Carpenterových.

24.11.2023 06:00
Melissa Barrera, Jenna Ortega, Vreskot Foto:
Melissa Barrera a Jenna Ortega ako sestry Carpenterové vo filme Vreskot 6.
debata (2)

Antisemitizmus?

Mnohí fanúšikovia zostali v šoku po tom, ako internet obletela správa, že Melissa Barrera dostala vyhadzov. Dôvodom sú jej príspevky na sociálnych sieťach, v ktorých vyzýva na ukončenie vojny v Gaze. Podľa produkčnej spoločnosti Spyglass Media Group nebol problémom ich propalestínsky tón, ale tvrdenia, ktoré považujú za antisemitské. Herečka totiž napísala, že v Gaze prebieha genocída a etnické čistky.

„Postoj spoločnosti Spyglass je jasný: máme nulovú toleranciu voči antisemitizmu alebo podnecovaniu nenávisti v akejkoľvek forme, vrátane falošných zmienok o genocíde, etnických čistkách, prekrúcaní holokaustu alebo čohokoľvek, čo zjavne prekračuje hranicu nenávistných prejavov,“ uviedol hovorca produkčnej spoločnosti pre magazín Variety.

Dajú sa ale naozaj herečkine príspevky, v ktorých upozorňuje na úmrtia tisícok nevinných civilistov a zároveň žiada o zastavenie zabíjania, považovať za nenávistné? Odborníčka na ľudské práva z OSN Francesca Albanese v polovici októbra tohto roka upozorňovala, že Palestíne hrozia etnické čistky.

„Medzinárodné spoločenstvo je zodpovedné za prevenciu a ochranu obyvateľstva pred krutými zločinmi. Okamžite sa musí vyvodiť zodpovednosť za medzinárodné zločiny spáchané izraelskými okupačnými silami a Hamasom.“

Od 7. októbra bolo zabitých vyše 14-tisíc Palestíncov vrátane 6-tisíc detí. „Izrael už pod zámienkou vojny vykonal masové etnické čistky Palestínčanov. V mene sebaobrany sa Izrael opäť snaží ospravedlniť to, čo by sa rovnalo etnickým čistkám,“ hovorí expertka.

Obáva sa, že súčasná situácia môže prerásť do konfliktu takých rozmerov, ako v rokoch 1947 až 1949 a 1967, keď o svoje domovy prišlo okolo milióna Palestínčanov. „Akékoľvek pokračujúce vojenské operácie Izraela výrazne prekročili hranice medzinárodného práva.“

Ghostface, Scream 2022, Vreskot Čítajte viac Recenzia: Brutálnejší, kreatívnejší, vtipnejší. Nový Vreskot prekonal očakávania

Otázny dôvod odchodu

Barrera nie je jedinou herečkou, ktorú dostala jej podpora Palestíny do problémov. Talentová agentúra United Talent Agency oznámila, že prerušila spoluprácu so Susan Sarandonovou. Dôvodom je jej vystúpenie na propalestínskom proteste, ktorý sa konal 17. novembra v New Yorku.

Herečka v rámci svojho vystúpenia uviedla, že „v tejto dobe sa veľa ľudí bojí byť Židmi, a teraz zakúšajú, aké je to byť moslimom v tejto krajine, ktorá je tak často vystavená násiliu.“ Okrem toho sa neskôr pripojila k skandovaniu známeho sloganu „od rieky po more, Palestína bude slobodná“.

Melissa Barrera zverejnila oficiálne stanovisko, z ktorého je zrejmé, že svoj postoj neľutuje. „Mlčanie pre mňa neprichádza do úvahy“, hovorí herečka. "Odsudzujem antisemitizmus a islamofóbiu. Odsudzujem nenávisť a predsudky akéhokoľvek druhu voči akejkoľvek skupine ľudí.“

Herečka Susan Sarandonová počas... Foto: ČTK / AP / zz / NDZ / STAR MAX / IPx
Susan Sarandon Herečka Susan Sarandonová počas propalestínskeho protestu v New Yorku.

Vo svojom vyhlásení ďalej píše, že ako hrdá Mexičanka cíti zodpovednosť za platformu, ktorá jej dáva privilégium byť vypočutá. „Preto som sa ju snažila využiť na zvýšenie povedomia o problémoch, na ktorých mi záleží, a na prepožičanie môjho hlasu tým v núdzi.“ Každý človek si podľa nej zaslúži rovnaké práva, dôstojnosť a slobodu. Barrera napokon uviedla, že bude pokračovať v ich podpore.

Christopher Landon, ktorý bude režírovať Vreskot 7, zverejnil na sociálnej sieti X (predtým twitter) status, ktorým reagoval na jej vyhadzov: „Všetko je na nič. Prestaňte kričať. Toto nebolo moje rozhodnutie.“ Neskôr tento príspevok zmazal.

wednesday, jenna ortega, Čítajte viac Recenzia seriálového hitu: Wednesday Addamsová uprostred tínedžerskej drámy

Deň po tom, ako bola zverejnená správa o Barrerinom odchode, vyšla informácia, že aj Jenna Ortega končí – no na základe vlastného rozhodnutia. Vo filmovej sérii stvárňuje Taru Carpenterovú, sestru Sam, ktorú hrá Melissa Barrera. Hoci niektorí fanúšikovia zostali v šoku, mnohých táto správa neprekvapila. Aj Ortega je totiž známa svojimi propalestínskymi postojmi.

Oficiálny dôvod jej odchodu je však iný – v rovnakom čase sa totiž bude natáčať aj obľúbený seriál Wednesday, v ktorom stvárňuje titulnú rolu. Pravdepodobnejšie ale je, že sa Ortega rozhodla prejaviť solidaritu so svojou kolegyňou. Bola by to totiž príliš nepravdepodobná náhoda, zverejniť túto informáciu len deň po Barrerinom vyhadzove.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #film #horor #vreskot #izraelsko - palestínsky konflikt #Melissa Barrera #Jenna Ortega