Mário Radačovský v Brne uvádza balet o Coco Chanel. Aj kostýmy a scénu robili Slováci

Balet Národného divadla Brno (NdB) prichádza s novou premiérou venovanou módnej ikone Coco Chanel. Choreograf Mário Radačovský pripravil balet o žene, ktorá zmenou šatníku modernej ženy prevrátila svet módy hore nohami. Balet Coco Chanel zoznámi divákov s niektorými dôležitými aspektmi života francúzskej vizionárky a samozrejme kladie veľký dôraz aj na elegantné kostýmy v štýle Chanel, ktoré pre NdB navrhla výtvarníčka Ľudmila Várossová. Premiéra baletu Coco Chanel sa koná 3. mája o 19. h v Mahenovom divadle.

03.05.2024 06:00
Coco Chanel, balet Foto:
V brnianskom Mahenovom divadle uvádzajú balet Mária Radačovského o Coco Chanel.
debata

Gabrielle alebo Coco Chanel bola vizionárkou, dravou obchodníčkou, ženou milovanou aj veľmi osamelou. Svojuu tŕnistú cestu na vrchol si prekliesnila z najbiednejších pomerov. Pre svoj úspech bola ochotná obetovať takmer všetko. A vďaka neuveriteľnému odhodlaniu sa jej to podarilo – dnes pozná jej meno celý svet. Osobný život Coco Chanel bol rovnako pútavý ako jej kariéra.

Jej aféry s najvýznamnejšími mužmi jej doby, rovnako ako priateľstvá s umelcami a intelektuálmi ukazujú na ženu, ktorá bola rovnako nezávislá v osobnom živote, ako aj v kariére. Nikdy nevstúpila do manželstva, stelesňovala a propagovala obraz silnej, nezávislej ženy, čo bolo v jej době revolučné.

Video

Inscenácia si ale nekladie za cieľ prerozprávať celý život Coco Chanel. Choreograf si vybral určité momenty z jej života a koncepciu postavil na módnej prehliadke ako na dôležitom komponente sveta módy. „Hľadal som kľúč, ako sa v živote Coco Chanel neutopiť. Veľa situácií a životných zákrut som úmyselne vynechal. Esenciou jej života, a vlastne života každého módneho návrhára, je podľa mňa prehliadka. Prehliadka módy, prehliadka života. Na pozadí príprav fashion šou sa retrospektívne objavujú flashbacky z hrdinkinho života, ktoré vždy na okamih vyvolajú konkrétnu spomienku,“ dopĺňa umelecký šéf Baletu NdB a choreograf inscenácie Mário Radačovský.

V brnianskom Mahenovom divadle uvádzajú balet... Foto: Martin Divíšek
balet Coco Chanel V brnianskom Mahenovom divadle uvádzajú balet Mária Radačovského o Coco Chanel.

Veľký dôraz sa v tomto balete kládol prirodzene na jeho výtvarnú stránku. Kostýmy v predstavení podčiarkujú typické znaky rukopisu Coco Chanel – odvahu, s ktorou pracovala pri odbúraní zbytočnej dekoratívnosti, či používání mužských prvkov v ženskej móde a naopak. Náročnej úlohy sa bravúrne zhostila slovenská kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová. „Byť autorom kostýmovej výpravy pre Coco Chanel vyžaduje mix odvahy a pokory súčasne. Hlavne ak nám nejde o dobový prepis jej života. Prajem si, aby kostýmy v predstavení velebili znaky jej nadčasového rukopisu“, hovorí výtvarníčka.

V brnianskom Mahenovom divadle uvádzajú balet... Foto: Martin Divíšek
balet Coco Chanel V brnianskom Mahenovom divadle uvádzajú balet Mária Radačovského o Coco Chanel.

V rámci scény bude dominantné slávne schodisko ateliéru Chanel obložené zrkadlom, na ktorom sa konali prehliadky nových kolekcií počas jej života a stalo sa ikonickou inšpiráciou. Symbolizuje na jednej strane okázalosť, na druhej strane obraz samoty, ktorý sprevádzal Coco Chanel celý život. Autorom scény je slovenský výtvarník Marek Hollý.

Mario Radacovsky SR SND galavečer Umenie pre život TK BAX Čítajte viac Tanečník Mário Radačovský: Pred rokmi prekonal rakovinu a presvedčil sa, že umenie lieči. Pomáha viac klasický či súčasný balet?

Ako hlavné predstaviteľky sa počas tejto a budúcej sezóny postupne predstavia prvé sólistky súboru Se Hyun An a Chanell Cabrera Sansón, demisólistka Gloria Benaglia či hosťujúca Kristýna Kmentová, ktorá predtým pôsobila ako demisólistka súboru.

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #divadlo #Coco Chanel #Mário Radačovský #Brno