Päťnásobný držiteľ Grammy Victor Wooten prinesie do Bratislavy funky náladu

S výrazom „funky nálada“ sa u nás spája najmä slovenská, dnes už neaktívna skupina Made to Mate a jej rovnomenný hit. Kvalitná funky hudba tu má však pomerne veľkú a vernú fanúšikovskú základňu. Preto sa aj top svetoví muzikanti v tomto žánri na Slovensko radi vracajú. Takým je aj jeden z najlepších basgitaristov, päťnásobný držiteľ amerických cien Grammy Victor Wooten.

11.05.2024 08:00
The Wooten Brothers Foto:
Súrodenecká kapela The Wooten Brothers.
debata

Tentoraz milovníkov funky, soulovej a džezovej hudby poteší nie jeden, ale rovno štyria Wootenovci. Victor v rámci Jarných Jazzákov vystúpi budúci štvrtok v Bratislave so svojou kapelou The Wooten Brothers.

„Každý doterajší koncert Victora Wootena patril medzi hudobné udalosti roka, spojenie s jeho bratmi je výnimočnou udalosťou aj na európskej koncertnej mape,“ hovorí spevák a spoluorganizátor džezového festivalu Peter Lipa.

Lipa: Aby bolo veselo

„Odznejú skladby, ktoré Victor na Slovensku ešte nehral. Kapela doteraz vydala niekoľko štúdiových albumov, najnovší Sweat vyšiel len minulý rok. Čaká nás úžasná funky nálada,“ teší sa Lipa a vracia sa aj k téme popularity tohto žánru u našincov.

„Kvalitná funky hudba má veľmi veľa fanúšikov na celom svete a aj u nás. Ona je na to vymyslená. Aby sa ľudia zabávali, aby pri nej bolo veselo. Ak si zvážime, čo bolo historicky predtým, rythm & blues, soul, potom prišlo funky a neskôr povedzme hip-hop, to všetko spolu súvisí a vždy je pri tom zásadný rytmus. Ľudia majú túto hudbu radi, pretože sa pri nej dá tancovať, alebo minimálne natriasať sa,“ dodáva s úškrnom.

Gitarista Mike Stern. Foto: Sandrine Lee
Mike Stern Gitarista Mike Stern.

Victor Wooten je jednoznačne najslávnejší zo štvorice bratov. Koncertoval s legendami ako Prince, Dave Matthews, Chick Corea, Branford Marsalis či Mike Stern. Práve posledne menovaný špičkový gitarista, Mike Stern, zahrá na Jarných Jazzákoch o týždeň neskôr.

Aj jeho kapela, zložená z ostrieľaných muzikantov, dáva prísľub, že o „groove“ nebude v ten večer núdza. Napokon, aj Mikeova hudobná kariéra sa spája s menami ako Miles Davis či Jaco Pastorius.

Súťažili s The Jacksons Five

Späť však k Victorovi. Na basgitaru začal hrať ako dvojročný, v šiestich bol už na šnúre ako člen predkapely Curtisa Mayfrieda – so súrodeneckou kapelou The Wooten Brothers. Vo svojej ére boli porovnávaní so skupinou, z ktorej vzišiel Michael Jackson, The Jacksons Five.

„My sme boli známi ako tá muzikantská família, Jacksonovci boli skôr speváci a tanečníci. Medzi našimi rodinami bola istá súťaživosť,“ spomína v jednom z rozhovorov brat Victora, Roy Wooten. Práve s ním neskôr Victor založil skupinu Béla Fleck & The Flecktones, čo im ešte viac pomohlo rozbehnúť kariéru.

Famózny bubeník a perkusionista Roy Wooten je známy najmä vďaka svojim divým, nenapodobiteľným vystúpeniam na pódiu, ktoré umocňuje surrealistickým výberom nástrojov.

lakecia benjamin Čítajte viac Hviezda amerického džezu Lakecia Benjamin: Nevzdávajte sa a raz určite dosiahnete svoj cieľ

Jeho charakteristickými vynálezmi sú The Drumitar, teda akési spojenie bicieho automatu a gitary, či klávesy RoyEl. Klávesy má inak v kapele pod palcom Joseph Wooten, ktorý je aj skladateľom, fantastickým spevákom a motivačným rečníkom.

Štvoricu dopĺňa gitarista Regi Wooten, ktorého pre jeho charakteristický štýl hry na gitaru prirovnávajú k Jimimu Hendrixovi, Frankovi Zappovi a Chuckovi Berrymu. Prezývajú ho „Teacha“, pretože vyučoval mnohých významných hudobníkov, svojich malých bratov Josepha a Victora učil, keď mal sám len deväť rokov.

Funkovej smršti bude budúci štvrtok na Jarných Jazzákoch predchádzať fúzia džezu, world music a silných folklórnych koreňov v podaní česko-slovenskej skupiny Baron Haze.

Speváčka Simona Hulejová, rodáčka z Liptova, tak pomáha uchovávať tradície v modernom štýle. Príkladom môže byť zhudobnená trávnica „Holúbky“, ktorú celý život spievala so svojou starou mamou, ikonou slovenského folklóru Hankou Hulejovou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #jazz #Jarné jazzové dni