Ošiaľ menopauzy: v Divadle komédie uvedú novú hru Klimaktérium 2

Už nie sú najmladšie, ale stále sú dostatočne mladé na to, aby sa nebrali príliš vážne. Po piatich rokoch od prvého uvedenia úspešnej hudobnej komédie Klimaktérium... a čo? prichádza Divadlo komédie s pokračovaním tohto divadelného hitu už 21. a 22. septembra.

20.09.2023 09:00
Klimakterium 2  Divadlo komedie K.Brychtova... Foto: ,
Katarína Brychtová, Zuzana Vačková a Ľudmila Lukačíková v novej hre Divadla komédie Klimaktérium 2.
debata

Slovenské premiéry komédie Klimaktérium 2 alebo ošiaľ menopauzy v réžii Svetozára Sprušanského uvedú 21. a 22. septembra 2023 o 19.00 hod. budú v Dome kultúry Ružinov v Bratislave za účasti poľskej autorky Elžbiety Jodlowskej.

Inscenácia Klimaktérium 2 alebo ošiaľ menopauzy je pokračovaním úspešnej divadelnej komédie s pesničkami, kde sa s vtipom a sebairóniou preberá neľahká životná etapa každej zo žien. Pokračovanie vzniklo na výslovnú žiadosť publika, ktoré chcelo poznať ďalšie osudy svojich obľúbených hrdiniek – už nie najmladších, ale stále dostatočne mladých na to, aby sa nebrali príliš vážne. Aby aj tie najťažšie okamihy vlastného osudu zdolali s úsmevným nadhľadom. Aby si svoj život spestrili humorom a okorenili vtipnými bonmotmi.

Divadlo Andreja Bagara Čítajte viac DAB pripravuje premiéru komédie Láska, sex a dane

Pamela – energická a vždy aktívna žena neustále bojujúca s nadváhou, ktorá už nie je nezamestnaná. Žofia – stále vzorná gazdiná a žiarlivo starostlivá manželka svojho Heňa. Marika – príťažlivá podnikateľka po rozvode, ktorá práve dnes oslavuje so svojimi priateľkami narodeniny. Módny butik vymenila za útulnú kaviareň a Kristínu za novú kamarátku. Tá sa volá Andrea a má trochu bláznivú, trochu naivnú, ale vždy usmievavú dušu v nespútanom tele. Spolumajiteľka ich spoločného podniku. Čo myslíte, aká atmosféra zavládne na tejto narodeninovej oslave? Tam, kde sa stretne toľko rozdielnych žien, ktoré sa dlho nevideli a majú si toho toľko čo povedať, o dobrú náladu nie je núdza.

Stanislav Štepka Čítajte viac Madona s dieťaťom u Radošincov

„Vyše 180 predstavení v mestách a mestečkách na celom Slovensku a tisícky nadšených divákov inscenácie Klimaktérium… a čo? po piatich rokoch od jej premiéry jasne dokazujú, že ženský svet je nevyčerpateľnou témou. Najmä pre divadelnú komédiu. Lebo žena a humor majú k sebe veľmi blízko,“ povedal režisér Svetozár Sprušanský.

V pokračovaní úspešnej komédie na diváka čaká množstvo komických situácií, oslobodzujúci smiech a nejedno prekvapenie. Melodicky chytľavé pesničky s vtipnými textami Martina Sarvaša, ktoré si budete neustále pospevovať. Úsmevná choreografia Jána Ševčíka, malebná dekorácia samotného režiséra a uletené kostýmy Alexandry Gruskovej. Ale predovšetkým nespútaná, nákazlivá, jedinečná energia, ktorú herečky svojou hrou vytvárajú na javisku a delia sa o ňu s divákmi v sále.

,,Nielen ženám, ale často aj pánom dodáme... Foto: Dalibor Krupka
Klimakterium 2 divadlo komedie G.Onova Z.Tluckova J.Svonavska D.Kuffelova ,,Nielen ženám, ale často aj pánom dodáme odvahu otvorene hovoriť o klimaktériu," povedala o novej hudobnej komédii jedna z herečiek Gizela Oňová. Na snímke z predstavenia Klimaktérium 2 so Zuzanou Tlučkovou, Jeanette Švoňavskou a Danielou Kuffelovou.

V predstavení diváci uvidia Zuzanu Tlučkovú, Gizelu Oňovú, Zuzanu Vačkovú, Katarínu Brychtovú, Dagmar Sanitrovú, Jeanettu Švoňavskú, Ľudmilu Lukačíkovú, Danielu Kuffelovú a Janu Valockú.

Divadlo GUnaGU VAZENI SUSEDIA Čítajte viac Vážení susedia, zamykajte vchod alebo Kaskáda gagov v divadle GUnaGU

Gizela Oňová má po každom predstavení pocit dobre vykonanej „osvetovej“ práce: „Nielen ženám, ale často aj párom dodáme odvahu otvorene hovoriť o klimaktériu. Ženy sú počas neho zrazu citlivejšie a netrpezlivejšie, ubudne vášeň zo vzťahu, ale nejedná sa o trvalý stav. Je potrebné o tomto období a stave otvorene hovoriť a preklenúť ho. Treba si pridať do spoločného života ďalšie zážitky: wellness, dovolenku, divadlo… Klimaktérium jedného dňa pominie, nič predsa netrvá večne.“

Zuzana Tlučková dodáva: „Možno práve preto, že ešte aj dnes je táto téma dosť tabuizovaná a my o nej hovoríme na plné ústa, má toto predstavenie taký úspech. Každá diváčka, ktorá týmto obdobím prešla, alebo ho práve zažíva, tam nájde niečo, čo jej nie je cudzie. Naviac, o týchto problémoch sa snažíme hovoriť láskavo, s humorom a nadhľadom. A neváhame ani urobiť si srandu aj samé zo seba.“

,,O tejto dosť tabuizovanej téme hovoríme na... Foto: Dalibor Krupka
Klimakterium 2 Divadlo komedie L .Lukacikova Z.Vackova J.Valocka D.Sanitrova ,,O tejto dosť tabuizovanej téme hovoríme na plné ústa, láskavo, s humorom a nadhľadom. A neváhame ani urobiť si srandu aj samé zo seba," povedala o hudobnej komédii Klimaktérium 2 herečka Zuzana Tlušková. Na snímke spolu s Ľudmilou Lukačíkovou, Zuzanou Vačkovou, Janou Valockou a Dagmar Sanitrovou.

Komédia Klimaktérium…a čo? sa stala nielen v Poľsku, ale aj u nás na Slovensku doslova fenoménom. Prečo? Vysvetľuje Zuzana Vačková: „Pretože sa na javisku snúbi láskavý humor a nadhľad s ozajstnou skúsenosťou z obdobím prechodu. Ale hlavne preto, že nám to ľudsky v tejto našej partii skutočne klape a všetky sme si tým prešli. My to predstavenie nehráme, mi ho naozaj žijeme.“

Daniela Kuffelová, Gizela Oňová, Jeanette... Foto: TASR, Dalibor Krupka
Klimakterium 2 D.Kuffelova G.Onova J.Svonavska Z.Tluc kova Daniela Kuffelová, Gizela Oňová, Jeanette Švoňavská a Zuzana Tlučková v hudobnej komédii Klimaktérium 2. v réžii Svetozára Sprušanského.

To potvrdzujú aj slová ďalšej herečky z partie Kataríny Brychtovej: „Naše publikum je veľmi prajné, burácajúci smiech a potlesky nás sprevádzajú celým predstavením. Diváčky často hovoria, že sa v jednotlivých situáciách našli a ďakujú nám za krásny večer. A my sa s mojimi drahými kolegyňami vraciame domov v povznesenej nálade, šťastné, plné energie, ktorú sme dostali od publika.“ Samotná autorka, významná a populárna poľská herečka, speváčka a kabaretiérka Elžbieta Jodlowska dodáva: „Najdôležitejšie v živote je neskladať zbrane. Nevzdávať sa! Myslím si, že životom treba kráčať vždy dopredu. Po jednom z predstavení prišiel za mnou do šatne asi osemnásťročný chlapec. Povedal mi, že by chcel, aby jeho kamarátky mali toľko temperamentu a energie ako máme my – hrdinky z Klimaktéria.“

Slovenské premiéry uvedie Divadlo komédie 21. a 22.septembra 2023 o 19.00 hod. v Dome kultúry Ružinov, Bratislava. Od októbra v mnohých mestách Slovenska, najbližšie v Bojniciach, Martine, Ružomberku, Púchove, Liptovskom Mikuláši, Prešove, Košiciach, Žiline.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo komédie