Putin sa mal pokúsiť o atentát. V krimiseriáli Miesto činu

Nechýbalo veľa a ruský prezident Vladimir Putin by sa objavil v obľúbenom nemeckom seriáli Miesto činu. Nie ako herec, ale ako filmová postava, a to v úlohe, aká by sa mu zrejme nepáčila. V časti, ktorá objasňuje prípad z roku 1990, mu tvorcovia pripísali rolu vraha. Potom však vypukla vojna na Ukrajine, a tak ho zo scenára vyškrtli. V tieni ruskej agresie im už totiž pôvodná zápletka pripadala nevhodná.

23.03.2024 07:00
Miesto činu, Tatort, Axel Prahl, Jan Josef Liefers Foto:
Komisár Frank Thiel (Axel Prahl) a súdny lekár Karl-Friedrich Boerne (Jan Josef Liefers) v epizóde seriálu Miesto činu: Medzi záhradníkmi.
debata

Epizóda, o ktorej je reč, má názov Miesto činu: Medzi záhradníkmi (Tatort: Unter Gärtnern) a v nedeľu ju odvysielala verejnoprávna televízia v Nemecku, Rakúsku a vo Švajčiarsku. Len v Nemecku ju sledovalo takmer 13 miliónov divákov.

Hlavní hrdinovia – policajný komisár Frank Thiel (Axel Prahl) a súdny lekár Karl-Friedrich Boerne (Jan Josef Liefers) tentoraz riešili prípad, ktorý siahal až do čias, keď sa po páde Berlínskeho múru rokovalo o znovuzjednotení Nemecka.

Ako informoval denník Bild, s prípravou tejto – v poradí už 1 265. časti – sa začalo ešte v roku 2022. Scenáristka Regine Bielefeldtová a režisérka Brigitte Berteleová chystali príbeh, v ktorom chceli zobraziť fiktívny pokus o atentát.

Gérard Depardieu, Vladimir Putin Čítajte viac Umelci v službách ruskej propagandy. Ako blízko k Putinovi má Gérard Depardieu, Roger Waters či Steven Seagal?

Mal sa odohrať 18. júna 1990 v Münsteri na historickom stretnutí medzi vtedajším ministrom zahraničných vecí Sovietskeho zväzu Eduardom Ševardnadzem a západonemeckým šéfom diplomacie Hansom-Dietrichom Genscherom. Podľa pôvodného zámeru mal na Ševardnadzeho zaútočiť muž, ktorý vystupoval ako jeho osobný strážca – agent KGB Vladimir Putin.

Ako je známe, súčasný vládca Kremľa za socializmu naozaj pracoval pre sovietsku tajnú službu a od roku 1985 pôsobil v Drážďanoch, takže fikcia ani nevyznievala až tak nereálne.

„Z podkladov iba vieme, že Putin bol vtedy dôstojníkom prvej hlavnej správy KGB, ktorá mala na starosti spravodajstvo,“ priblížil pre Bild odborník Spolkového archívu Douglas Selvage.

Vladimir Putin mal ako major KGB aj preukaz... Foto: Stasiunterlagenbehörde Dresden
Vladimir Putin Vladimir Putin mal ako major KGB aj preukaz východonemeckej Štátnej bezpečnosti (Stasi).

Spomínané stretnutie oboch vrcholových politikov v rámci tzv. rozhovorov dva plus štyri sa skutočne konalo, no sprisahanie, ktoré malo zabrániť zjednoteniu západného a východného Nemecka, si autorky detektívneho príbehu vymysleli.

Napokon z neho vypadol i Putin. „Po začiatku tej strašnej vojny sme si rýchlo uvedomili, že taký obrat v histórii by sa nedal presadiť, keď v rovnakom čase umierali ľudia,“ citoval Bild režisérku Berteleovú.

Valerij Gergijev Mníchov filharmónia dirigent Čítajte viac Umelci a vojna: vernosť Putinovi škodí kariére

Tvorcovia a producenti krimiseriálu sa preto dohodli, že postavu Putina nahradia východonemeckým komunistickým policajtom.

A čo sa týka atentátu, tomu v upravenom scenári nakoniec zabránila bdelá CIA, čo bola viac-menej nutnosť, aby sa 3. októbra 1990 opäť mohli spojiť obe časti rozdeleného Nemecka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Televízia #Vladimir Putin #televízie #Miesto činu