Portréty rómskych spisovateľov pripomínajú rómsku kultúru. Aj populárna Zea je pravnučkou rómskej spisovateľky

Výstavu portrétov Medzi riadkami Rómski spisovatelia v tvorbe Šarloty Bottovej sprístupnili v Etnografickom múzeu v Martine. Pri príležitosti Svetového dňa rómskeho jazyka (5. 11.) ju pripravilo Múzeum kultúry Rómov na Slovensku. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea v Martine Milena Kiripolská.

08.11.2023 14:00
romski spisovatelia vystava Marttn Foto:
Výstava portrétov Medzi riadkami - Rómski spisovatelia v tvorbe Šarloty Bottovej je otvorená v SNM - Etnografickom múzeu v Martine do 26. novembra.
debata

Rómski spisovatelia podľa nej píšu a vydávajú diela nielen v slovenskom, ale aj v materinskom jazyku. „Ich tvorba zaujala mladú talentovanú rómsku výtvarníčku Šarlotu Bottovú. Jej portréty vybraných rómskych spisovateľov sú zaujímavým prienikom výtvarného umenia a literatúry. Ide pri tom o jej osobnú umeleckú perspektívu,“ uviedla.

Herečka Alžbeta Ferencová je pravnučkou prvej rómskej spisovateľky. Pokrstila jej knihu
Video
Populárna herečka a speváčka Zea hovorí o rómskej spisovateľke Elene Lackovej / Zdroj: TV Pravda

Portréty desiatich spisovateľov pripomínajú, že na Slovensku pôsobilo a pôsobí viacero rómskych autorov a ich tvorba je významnou súčasťou kultúry Rómov. „Na výstave sa prezentujú podobizne Zdenky Mahajovej, Jozefa Ravasza, Zlatice Rusovej, Tery Fabiánovej, Vladimíra Oláha, Eleny Lackovej, Dezidera Bangu, Jána Šándora, Ľudovíta Didiho a Evy Pleškovej,“ doplnila.

kniha Narodila som sa pod šťastnou hviezdou Čítajte viac Kniha týždňa: Narodila som sa pod šťastnou hviezdou

Podstatnú časť tvorby Bottovej tvoria realistické portréty známych aj obyčajných ľudí z jej okolia a tých, ktorých tváre ju niečím zaujali a rozhodla sa ich zvečniť. V súčasnosti experimentuje s používaním akrylových farieb na väčších formátoch a tematicky sa orientuje na vybrané oblasti rómskej kultúry, priblížila Kiripolská. Výstava Medzi riadkami Rómski spisovatelia v tvorbe Šarloty Bottovej potrvá v Etnografickom múzeu v Martine do 26. novembra 2023.

Knihu prvej rómskej spisovateľky preložila jazykovedkyňa. Čím ju uchvátila?
Video
Júlia Choleva Vrábľová o knihe Eleny Lackovej Narodila som sa pod šťastnou hviezdou. / Zdroj: TV Pravda
Alžbeta Ferencová Čítajte viac Herečka Alžbeta Zea Ferencová je pravnučkou prvej rómskej spisovateľky edgar degas, tatranská galéria, poprad Čítajte viac Tatranská galéria chce uľahčiť rómskym deťom a mládeži prístup ku kultúre
debata chyba
Viac na túto tému: #Etnografické múzeum v Martine #rómska kultúra