Národná galéria je bohatšia o nové diela od známych umelcov. Návštevníci budú hľadať talizman s hádankou

Od soboty 24. novembra sa v Slovenskej národnej galérii stretnete s dvoma špeciálnymi dielami. Monumentálna priestorová koláž od Denisy Lehockej a Petrogramy od Petra Rollera vznikli špeciálne pre SNG a sú darom Tatra banky. V galérii pribudne hra - návštevníci môžu hľadať putovné kamene ako poklad bez mapy.

26.11.2023 14:00
Roller SNG Foto:
Peter Roller (1948) sa už viac ako dvadsať rokov venuje projektu Petrogramy. Na počiatku bol nájdený kameň, ktorý sochár označil, pomaľoval znakmi a niekomu daroval. Potom začal maľované kamienky roznášať a umiestňovať po Bratislave. Petrogramy Petra Rollera pribudli aj do zbierok SNG.
debata
V SNG pribudla hravá koláž a putujúce kamene

Do zbierok Národnej galérie pribudli diela Denisy Lehockej a Petra Rollera

Fotogaléria
Denisa Lehocká (1971) už vyše roka pripravuje...
Koláž Denisy Lehockej v priestore Átria SNG.
+6Koláž Denisy Lehockej v priestore Átria SNG.

Tatra banka ako dlhoročný partner Slovenskej národnej galérie aj tento rok podporila slovenskú kultúru veľkorysým darom do zbierok SNG. Roller a Lehocká pre národnú galériu – dar Tatra banky do zbierok SNG sú dva súbory diel Denisy Lehockej a Petra Rollera, ktoré vznikli v tejto súvislosti špeciálne pre Slovenskú národnú galériu. Kurátorkami týchto projektov sú Katarína Bajcurová (Roller) a Alexandra Kusá (Lehocká).

Kamene z Dunaja – talizmany s hádankou

Peter Roller (1948) sa už viac ako dvadsať rokov venuje svojmu participatívnemu a altruistickému projektu Petrogramy. Na počiatku bol nájdený kameň, ktorý sochár označil, pomaľoval znakmi a niekomu daroval. Okolo rokov 2010/2011 začal Roller maľované kamienky roznášať a umiestňovať po Bratislave a cez priateľov – „poslov“ sa dostali aj do sveta.

„Nájdené kamene, zväčša valúny a okruhliaky, pokrýva originálnym vzorom – zvláštnymi, tajomnými znakmi pripomínajúcimi čierno-bielu klaviatúru alebo noty. Niektoré z kameňov, značené červenou farbou, sú vzácnejšie a je ich menej,“ približuje kurátorka Katarína Bajcurová. Pre SNG autor využil výhradne kamene z Dunaja, veď slovami geológa Václava Cílka je „Dunaj najväčším umeleckým dielom Bratislavy“. Časť z týchto kameňov (kolekcia vystavená v interiéri) sa stane súčasťou zbierky galérie, istý počet je určený pre návštevníčky a návštevníkov. Budeme ich spolu s autorom počas trvania výstavy postupne umiestňovať v exteriéri galérie.

Časť z týchto kameňov (kolekcia vystavená v... Foto: Juraj Starovecký
Roller Petrogramy SNG Časť z týchto kameňov (kolekcia vystavená v interiéri) sa stane súčasťou zbierky galérie, istý počet je určený pre návštevníčky a návštevníkov. Budeme ich spolu s autorom počas trvania výstavy postupne umiestňovať v exteriéri galérie. Návštevníci budú môcť kamene hľadať alebo na ne náhodne narazia a odnesú si z galérie talizman.

Do exteriéru galérie tak pribudne prvok participatívnej hry a objavovania. Návštevníčky a návštevníci budú môcť putovné kamene cielene hľadať ako poklad bez mapy, prípadne naň náhodne naraziť – zakaždým na inom mieste, v inej situácii a obohatiť si tak spomienku na návštevu, ktorú si budú môcť fyzicky vziať aj so sebou. Petrogramy sú totiž kamene so sedimentovanou pamäťou a pre každého nálezcu sa môžu stať nielen zvláštnym umeleckým dielom, talizmanom s hádankou, ale aj spomienkou s odkazom na miesto, kde ho našiel. Projekt Petrogramov v SNG môžete sledovať aj cez instagramový profil stastie_sng. Projekt sprevádza vizuálne pôsobivý katalóg, ktorý vydala SNG. Súčasťou výstavy je kolekcia kovových sôch pod premostením a súbor kresieb.

Peter Roller Čítajte viac Farebná bodka Petra Rollera roztancuje obraz i sochu
Koláž Denisy Lehockej v priestore Átria SNG. Foto: Martin Deko
Lehocka SNG Koláž Denisy Lehockej v priestore Átria SNG.

Priestorová koláž v Átriu

Denisa Lehocká (1971) už vyše roka pripravuje pre národnú galériu monumentálnu stenu v priestore Átria. Na pôdoryse 15 × 2,75 metra vzniká priestorová koláž, vizuálny text, výtvarná poézia, ale aj absolútna inštalácia. „Ako vždy je to ponuka naladiť sa, nechať pôsobiť jednotlivosti v celku a nájsť hlas, ktorý sa prihovára iba vám. Nie je to však tak, že by Lehocká nehovorila, naopak veľmi presne sa snaží pomenovať svet okolo nej i nás,“ hovorí riaditeľka SNG a kurátorka Alexandra Kusá.

Denisa Lehocká vo svojej koláži Bez názvu... Foto: Martin Deko
Lehocka SNG Denisa Lehocká vo svojej koláži Bez názvu využíva „obyčajné“ materiály a techniky – sadru, prírodniny, mince, odliatky, textilné objekty, vyšíva, tvaruje kombinuje spriada. "Je to ponuka naladiť sa, nechať pôsobiť jednotlivosti v celku a nájsť hlas, ktorý sa prihovára iba vám,“ hovorí riaditeľka SNG a kurátorka Alexandra Kusá.

Využíva „obyčajné“ materiály a techniky – sadru, prírodniny, mince, odliatky, textilné objekty, vyšíva, tvaruje kombinuje spriada, počúva to vnútorné pnutie a ladí všetko dohromady tak, aby predmety našli svoje presné a správne miesto. Výsledná priestorová socha Bez názvu nie je autobiografickou spoveďou autorky, ale metaforou sveta a jeho aktuálneho prežívania.

binder-pneumatrix-1 Čítajte viac V SNG je nová výstava Motýľa nekúpiš. Od soboty bude prístupná v režime OP

Tatra banka ďalším jedinečným darom prispieva dielami od renomovaného autora a autorky do zbierok SNG a vytvára tak príležitosť vidieť ich tvorbu. „Umenie má nezastupiteľné miesto v spoločnosti v každom čase. Dokáže kultivovať naše prostredie, rovnako aj spoločnosť. Veľmi nás teší, že môžeme priniesť prostredníctvom Slovenskej národnej galérie už po štvrtýkrát obohacujúci dar pre nás všetkých,“ uviedol Michal Liday, predseda Správnej rady Nadácie Tatra banky, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Tatra banky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG