Stanica Žilina-Záriečie má 20 rokov. Oslavuje výstavou aj súčasným divadlom

Divadelný ústav v spolupráci so Stanicou Žilina-Záriečie pripravili netradičnú výstavu venovanú významnému 20. výročiu otvorenia multifunkčného nezávislého priestoru Stanica Žilina-Záriečie. Krst kalendára a komentovaný sprievod výstavou bude 13. decembra 2023 o 17.30 hodine v kaviarni Stanice Žilina-Záriečie. Ďalším programom bude predstavenie Spleť Divadelného centra Martin.

09.12.2023 14:00
rekonstrukcia Stanice  Žilina-Záriečie Foto:
Rekonštrukcia strechy Stanice, 2004.
debata

Kurátor Marek Godovič pripravil výstavný stolový kalendár s názvom 20 rokov cesty do Stanice, ktorý zachytáva míľniky a časové obdobia, ktoré formovali priestor staničného domčeka, Novej synagógy a neskôr aj iných rovnako zaujímavých priestorov.

„20 rokov Stanice je aj 20 rokov putovania naprieč slovenskou nezávislou kultúrou, jej peripetiami, entuziazmom a energiou. Stanica sa za obdobie svojej existencie stala pre niektorých cieľom, pre iných prestupnou zastávkou a inšpiráciou pre ďalšie nezávislé kultúrne priestory, ktoré vznikali po nej,“ hovorí Marek Godovič.

Pôvodný stav zastávky Žilina-Záriečie, 2002. Foto: archív Truc sphérique
Stanica Žilina-Záriečie povodny stav pred rokom 2003 Pôvodný stav zastávky Žilina-Záriečie, 2002.

Po krste kalendára-výstavy Divadelné centrum Martin prinesie aktuálne predstavenie Spleť, určené najmä mladým divákom. Rozohráva príbeh mladej Rómky, ktorá je pre svoj pôvod, výzor a originálne názory vystavená (kyber)šikane. Každý deň je na čete vystavená množstvu ponižujúcich slov. Vytvorí si preto falošný profil, z ktorého tú krutosť vracia. Udalosti však naberajú spád a hrá sa o život. Ich rekonštrukciou sa snaží pochopiť samu seba. Inscenácia ukazuje, že pomoc a cesta k prijatiu existujú. Po predstavení sa uskutoční diskusia s Marekom Madrom alebo Zuzanou Juránekovou z IPčka.

divadelne centrum hra spleť Čítajte viac Po udalostiach na Zámockej mladí hromadne volali na linku pomoci. Keď ide o život, divadlo aj s odborníkmi odhaľuje skutočné dopady šikanovania

Vo výstavnom kalendári k výročiu Stanice sa dá zalistovať alebo ho tiež chronologicky čítať. „Dá sa chvíľu zotrvať nielen v spomienkach, ale aj objavovaní minulosti miesta, na ktorom sa dennodenne stretávajú cestujúci s divákmi, umelcami alebo staničiarmi, aby vytvorili na krátko alebo dlhšie atmosféru, ktorá robí Stanicu nezabudnuteľnou,“ uzatvára autor výstavy.

Výstavný kalendár odprezentujú a uvedú do života spolu s komentovaným sprievodom Stanicou Marek Godovič a Marek Adamov 13. decembra 2023 o 17.30 hod. v priestoroch kaviarne Stanice Žilina-Záriečie.

hovorme onasili mestske divadlo žilina Čítajte viac Hovorme o násilí. Aj v divadle

Tento rok je jubilejný aj pre občianske združenie Truc sphérique, ktoré oslávilo 25 rokov. Výstavu – kalendár pri príležitosti týchto výročí vydáva Divadelný ústav.

Otvorenie priestoru, september 2003, záber z... Foto: Tibor Takáts
Stanica Žilina-Záriečie Cesta do Stanice 5 Otvorenie priestoru, september 2003, záber z kalendára Cesta do Stanice.

„Výstava môže byť kdekoľvek – v podobe stolového kalendáru sa fotografie dvadsiatich rokov cesty do Stanice môžu rozložiť kdekoľvek, na ktoromkoľvek stole. Aj doma,“ komentuje Stanica Žilina-Záriečie.

Kalendár s desiatkami fotografií (Dalibor Adamus, Laura Bouflet, Ľubo Bechný, Elena Aya Bountouraki, Pavla Krkošková Byrtusová, David Cartwright, Dušan Dobiaš, Marek Franko, Mariia Hryhorenko, Martin Krištof, Marek Jančúch, Peter Kotrha, Katarína Luciaková, Marta Preciado, Mario González Riquelme, Ivana Rumanová, Tibor Takáts, Orsi Varga, Max Van Dale, Katherine Thude, Natália Zajačiková, Jitka Sedláková, Richard Kohler, …) v grafickej úprave Petra Dlhopolčeka zachytáva míľniky a časové obdobia a udalosti na Záriečí ale aj iných akciách OZ Truc sphérique a aj v Novej synagóge, ktorá je sesterským kultúrnym priestorom Stanice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanica Žilina-Záriečie