Recenzia: Čo ak zistíte, že váš otec spolupracoval s ŠtB? Film o rozdelení Česko - Slovenska ukazuje, že kríza občas stmeľuje

Celovečerný debut Michala Kunesa Kováča s názvom A máme, čo sme chceli svojím trailerom trochu pripomína obľúbené Pelíšky. Tiež ide o film s prvkami tragikomédie, ktorý je zasadený do rodinného prostredia počas sviatkov. Je Silvester 1992, Česko-Slovensko je na pokraji rozdelenia a zdá sa, že podobne je na tom aj rodina Varchalovcov.

18.10.2023 07:00
A máme, čo sme chceli Foto:
Bolek Polívka a Eva Holubová na snímke z filmu A máme, čo sme chceli.
debata

Otec eštebák

Varchalovci sa postupne schádzajú na oslavu posledného česko-slovenského Silvestra. Je medzi nimi babička Amália (Eva Holubová), rodinný priateľ Karel (Bolek Polívka), Daniel (Ady Hajdu) a jeho manželka Viola (Anna Šišková), ich deti Božena (Jana Kovalčiková) s priateľom Oldřichom (Jan Budař), Michal (Dávid Hartl) s priateľkou Charlie (Rachel Kramer) a Peter (Daniel Fischer) s manželkou Helenou (Judit Pecháček) a ich dvoma dcérami.

Keď Peter zmešká krst malej Zuzky, rodinu to znepokojí, pretože sa to naňho vôbec nepodobá. Na oslavu sa napokon dostaví, no v značne rozrušenom stave. Do rúk sa mu totiž dostal spis jeho otca, z ktorého vyplýva, že bol vedený ako agent ŠtB.

Peter spočiatku mlčí, s ostatnými sa o tom nechce rozprávať. Rozhodne sa priamo konfrontovať otca, ktorý následkom vypätej situácie dostane infarkt. Daniela teda odvážajú do nemocnice a zvyšok rodiny sa musí popasovať so šokujúcimi informáciami, ktoré vyplávali na povrch.

Video
Zdroj: TV Pravda

Česko-Slovensko a Quebec

Film A máme, čo sme chceli sa vydaril najmä z hľadiska vizuálov. Či už hovoríme o prostredí bytu, v ktorom sa odohráva väčšina deja, alebo o kostýmoch z 90. rokov. Aj samotná atmosféra, ktorá panuje u Varchalovcov, je divákovi veľmi blízka. Ich vzájomné vzťahy nie sú dokonalé, napriek tomu však rodina drží pospolu.

Pocit autentickosti snímke dodávajú najmä Bolek Polívka a Eva Holubová, ktorých postavy sa síce nikdy oficiálne nedali dokopy, je ale zrejmé, že sú si veľmi blízki. Aj zvyšok obsadenia, na ktorom snímka stojí, je veľmi charizmatický.

Steph Copeland Čítajte viac Vo filme o rozdelení Čechov a Slovákov zaznejú aj hromy-blesky

Každá z postáv má niečo do seba, ide o osobité a dobre napísané charaktery. Najvýraznejším vývojom prechádza Peter, ktorý celkom vierohodne zobrazuje jednotlivé emocionálne štádiá prirodzenej ľudskej reakcie na také zásadné zistenie.

Zaujímavým prínosom je postava kanadskej študentky Charlie, s ktorou Michal strávil jednu noc a rozhodol sa pozvať ju na rodinnú oslavu. Postupne sa o nej čo-to dozvedáme a sledujeme, ako sa s Michalom zbližuje aj inak než len na povrchnej fyzickej úrovni. Navyše sa úprimne zaujíma o to, ako naše dve krajiny prechádzajú „rozvodom“ – v jej rodnom Quebecu totiž v tom čase tiež dochádzalo k národnostným rozkolom.

Herec Daniel Fischer: Dobrovoľne by som s režimom nespolupracoval. Žiť v totalite musí byť nesmierne náročné
Video
Zdroj: TV Pravda

Bratia navždy

Dej filmu sa spočiatku rozbieha pomaly, v istých pasážach by mu neuškodilo trochu svižnejšie tempo. Samotná zápletka je však dostatočne pútavá na to, aby si udržala divákovu pozornosť, a to aj napriek tomu, že miestami je dej dosť predvídateľný. Na druhej strane sa však objavia aj zvraty, ktoré skutočne prekvapia. Sme svedkami situácií, ktoré ukazujú život v jeho rôznych podobách.

Nie všetko je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Po revolúcii sa vo veľkom rozmohlo odsudzovanie všetkých, ktorí kedy spolupracovali s ŠtB. Ako nám však v rozhovore povedal Daniel Fischer, nedá sa to vnímať čierno-bielo. Snímka diváka prinúti zamyslieť sa nad tým, čo by robil, ak by ho do takejto spolupráce niekto dotlačil.

Anna Šišková: Najhoršie sú tajomstvá, o ktorých sa nehovorí
Video
Zdroj: TV Pravda

Samozrejme, niektorí zo spolupracovníkov ŠtB boli obyčajní oportunisti, ktorí mysleli len na svoj vlastný prospech, prípadne na pomstu. Mnohí však mysleli v prvom rade na svoje rodiny, ktoré by prípadným odmietnutím spolupráce boli ohrozené.

Snímka A máme, čo sme chceli zaujme svojím námetom, kvalitným scenárom, hudbou, obsadením i nostalgickou atmosférou. Spočiatku síce hovorí o rozdelení, napokon však ukazuje, že kríza občas stmeľuje. Naše národy sa síce rozdelili, stále však jeden druhého vnímame ako brata, a tak to zrejme zostane už navždy.

Je lepšie byť eštebákom či neverným manželom? Ady Hajdu o novom filme
Video
Ady HAjdu vo filme A máme, čo sme chceli, stvárňuje hlavnú postavu otca rodiny Varchalovcov. / Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #A máme čo sme chceli