Recenzia: V Búrlivých výšinách sa na scéne aj blýska. Skvelá inscenácia v Trnave

Kým SND svojím najnovším poňatím Kocúrkova naservírovalo mnohým divákom nezrozumiteľný rébus, trnavské Divadlo Jána Palárika vo svojej aktuálnej 49. sezóne zameranej na klasiku stavilo na Búrlivé výšiny. Obe diela boli napísané v 19. storočí, Chalupkovo Kocúrkovo je z roku 1830, Emily Brontëová svoj jediný román vydala pod mužským pseudonymom Ellis Bell v roku 1847.

13.02.2023 06:00
burlive vysiny Foto:
V predstavení zaznie sugestívna hudba oceňovaného českého skladateľa Ivana Achera a diváci budú môcť nahliadnuť hlbšie do vnútorného sveta protagonistov aj vďaka paralelným pohybovo-štylizovaným scénam choreografa Lukáša Bobalika.
debata

Teraz jej dielo v Trnave inscenuje Marián Amsler a na rozdiel od iného experimentálneho predstavenia SND (Koncert na želanie v Štúdiu SND, kde tri herečky za celé predstavenie nepovedia ani slovo, zato počúvajú koncert speváčky Katarzie) sa divák nemusí obávať, že bude v deji bez naštudovania bulletinu tápať. V tomto predstavení sa nielen rozpráva, a to dostatočne nahlas a zrozumiteľne, ale sa aj blýska a prší, na dômyselnej scéne sú vresoviská ako v Yorkshire, kde sa temný román Emily Brontëovej odohráva. Divák sa stále má na čo pozerať a ani sekundu sa nenudí.

„Búrlivé výšiny sú síce dielom ženskej...
Väčšina známych filmových adaptácií Búrlivých...
+4Príbeh dvoch generácií vypovedá o tom, že...

Scéna ako z románu

Hoci autorka zomrela už v roku 1848, teda rok po vydaní svojho románu, a Búrlivé výšiny v čase vydania nezaznamenali výrazný úspech, dokonca ich považovali za rané, nezrelé dielo Brontëovej sestry Charlotte, dnes patrí tento román medzi najvýznamnejšie diela anglickej literatúry. Búrlivé výšiny boli niekoľkokrát sfilmované, prvýkrát v roku 1939, v roku 1954 ich nakrútil aj Mexičan Luis Buňuel, v roku 1992 Peter Kosminsky, ktorý do hlavných úloh obsadil Juliette Binoche a Ralpha Fiennesa, a naposledy z nich film v roku 2011 urobila režisérka Andrea Arnoldová. Bola som zvedavá, ako sa gotickú atmosféru mystického príbehu podarí dostať na divadelné javisko.

Scénografke a kostýmovej výtvarníčke Mariji... Foto: Robert Tappert
burlive vysiny Scénografke a kostýmovej výtvarníčke Mariji Havran sa podarilo preniesť na scénu nielen typickú prírodnú scenériu anglických vresovísk s kopcami, ktoré prerastajú panstvo Búrlivé výšiny, ale aj všadeprítomný dážď a búrky. Na snímke je herecká dvojica Dana Droppová a Braňo Mosný.

Ako prvá zaujme už scéna, kde v pozadí vidieť zelené kopce porastené vresom – ten v príbehu zohráva dôležitú úlohu. Veď už meno chlapca Heathcliffa, jedného z hlavných hrdinov, je zložené zo slov heath, teda vres, a cliff, čiže útes. Heathcliff, opustený chlapec, ktorého si starý Earnshaw, otec Catherine, priviezol do svojho sídla Búrlivé výšiny z Liverpoolu, sa totiž rád túlal po okolitej krajine.

Ponad trávnatú scénu vedie lávka, na ktorej stojí stôl s dvoma stoličkami symbolizujúci spustnuté sídlo Heathcliffa, kde žije s nevrlým sluhom Josephom (Vladimír Jedľovský) a ostrým psom (hrá ho s maskou Martin Križan), neskôr sa lávka šikovne zmení na hrob, kam pochovajú Catherine. Nad vresoviskami počas hry zúria živly, prší a blýska sa. Predná časť javiska s dvoma kreslami ladenými do modrých farieb zasa symbolizuje Drozdovo, susedné sídlo, kde žije Catherinina a Heathcliffova pestúnka Nelly.

koncert na želanie Čítajte viac Recenzia: Ďalší experiment v SND je našťastie pochopiteľnejší ako Kocúrkovo

Kto patrí k hrncom

Stratený nebude ani ten, kto si už zo školských čias nepamätá dej. Pestúnka Nelly v podaní Táne Kulíškovej totiž popri štrikovaní svetlomodrého šálu celý príbeh rozpráva Lockwoodovi (Martin Hronský), džentlmenovi z Londýna, ktorý unavený veľkomestom prichádza do Yorkshiru a prenajíma si Drozdovo. Nelly rozpráva skutočne pútavo, takže Lockwood v priebehu hry niekoľkokrát pochváli jej rozprávačský talent a tvrdí jej, že by mala byť spisovateľkou – na čo ho ona vtipne zahriakne, ale kdeže, patrím k hrncom.

Samozrejme, príbeh nie je len prerozprávaný, ale odohráva sa pred očami. Čoskoro sa objaví Catherine, ktorú skvele hrá Dana Dropppová, čerstvý prírastok trnavského ansámblu. Rodáčku z Liptovského Mikuláša možno aktuálne vidieť v kinách aj ako hlavnú hrdinku filmu Slúžka Marianny Čengel Solčanskej, pamätať si ju môžeme aj z filmu Sviňa či z televízneho seriálu Sestričky. V Búrlivých výšinách však Dana Droppová priam žiari – najskôr ju vidíme ako nespútanú a divokú Catherine, ktorá v dlhých modrých šatách s adoptovanou sirotou Heathcliffom (Matúš Beniak) skáče a tancuje po vresoviskách – a to doslova. Súčasťou Amslerovej inscenácie sú totiž aj vydarené pohybovo štylizované scény choreografa Lukáša Bobalika. Kým Catherine a temný Heathcliff sú spriaznené duše, Catherinin brat Hindley (Michal Jánoš) najdúcha neznáša a stále ho nejako týra. Keď ho otec (Miroslav Beňuš) pošle na štúdiá ďaleko od domova, zanevrie naňho ešte viac.

Väčšina známych filmových adaptácií Búrlivých... Foto: Robert Tappert
burlive vyšiny Väčšina známych filmových adaptácií Búrlivých výšin sa zameriava len na jednu časť príbehu- na vzťah Catherine a Heathcliffa, ktorý tvorí približne polovicu celého románu. Inscenácia prinesie kompletné dielo literárnej predlohy, ktoré zasahuje viacero generácií. "Je pre nás dôležité nezobrazovať iba príbeh Heathcliffa, ktorý sa rozhodol kvôli nešťastnej láske strpčovať život všetkým naokolo, ale ponúkame aj príbeh ďalšej generácie, ktorá sa musí vysporiadať s kliatbou Heathcliffovej nenávisti, hoci už nikto netuší, aké má jeho zloba príčiny," hovorí dramaturgička.
Kocúrkovo Čítajte viac Z premiéry Kocúrkova odchádzali šokovaní diváci. Hra zostáva rébusom

Zatuchlina nehrozí

Idylka medzi Catherine a Heathcliffom sa končí, keď otec zomiera a Hindley sa vráti na Búrlivé výšiny. Vyženie nenávideného Heathcliffa, stane sa z neho opilec, ktorý je krutý aj na vlastného syna Haretona. Toho už od batoľacieho veku po dospelosť vtipne a presvedčivo stvárňuje Martin Kochan. Príbeh sa valí ďalej, vstúpia doň súrodenci Edgar (Braňo Mosný) a Isabella Lintonovci (Petra Blesáková) z Drozdova. Zvrat nastáva, keď sa krásna a ambiciózna Catherine rozhodne zasnúbiť s bohatým a pekným Edgarom. Heathcliff sa cíti zradený, doteraz totiž veril, že všetko jeho trápenie sa skončí, keď sa ožení s Catherine a začnú spolu nový život. Sklamaný a zatrpknutý utečie z panstva a vráti sa až po niekoľkých rokoch – no nie ako chudobný paholok, ale ako džentlmen s dobrým spoločenským postavením. Zmeneného Heathcliffa v parádnej uniforme hrá teraz Tomáš Vravník. Chce sa pomstiť všetkým, ktorí mu kedy ublížili.

Režisér tvrdí, že pri písaní adaptácie Búrlivých výšin nechcel vytvoriť historicky vernú kópiu doby. V románe hľadal momenty a emócie, s ktorými sa bude vedieť stotožniť aj súčasný človek. Presne to sa mu aj podarilo, jeho poňatie príbehu, ktorý zasahuje viacero generácií, diváka pohltí. Túži vedieť, či sa Catherinej dcére Cathy (opäť vynikajúca Dana Droppová, tentoraz má namiesto dlhých rozpustených vlasov dva dievčenské vrkoče) a jej bratrancovi Lintonovi (ďalšia úloha Martina Križana) podarí dostať zo začarovaného kruhu Heathcliffovej nenávisti. K vydarenému predstaveniu prispeli aj vynikajúce kostýmy Marije Havran a sugestívna hudba Ivana Achera. Takže ak chcete vidieť, čoho je schopný človek so zlomeným srdcom, choďte si pozrieť Amslerovu inscenáciu. Klasiku v najlepšej podobe, ktorá však nie je žiadnou zatuchnutou starinou, možno len vrelo odporúčať. Aj Emily Brontëová by mala radosť.

HODNOTENIE PRAVDY: 5 HVIEZDIČIEK z 5

Búrlivé výšiny /Divadlo Jána Palárika v Trnave, 2023 / r. Marián Amsler, h. Dana Droppová, Matúš Beniak, Tomáš Vravník, Martin Hronský, Táňa Kulíšková, Vladímír Jedľovský, Miroslav Beňuš, Michal Jánoš, Braňo Mosný, Petra Blesáková, Martin Kochan, Martin Križan

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Jána Palárika v Trnave #Dana Droppová #Búrlivé výšiny