Svätopluk v SND: boj o trón pokračuje v starej továrni

V Slovenskom národnom divadle bude 24. februára premiéra opery Eugena Suchoňa Svätopluk. Veľkolepú inscenáciu s podtitulom Mýtus, realita, posolstvo režíruje Roman Polák. Po prvý raz uviedlo SND Svätopluka v roku 1960 (dirigoval Tibor Frešo, réžiu mal Miloš Wasserbauer). Teraz je inscenácia súčasťou osláv 30. výročia vzniku Slovenskej republiky a pripomenie výročie úmrtia Eugena Suchoňa.

23.02.2023 08:00
Opera Svatopluk  Peter Mikulas v hlavnej ulohe Foto:
Peter Mikuláš v hlavnej postave Svätopluka v opere Eugena Suchoňa na javisku SND.
debata

Predstavenie hudobne naštudoval a diriguje ho Martin Leginus, autorkou scény je Barbora Šajgalíková, kostýmy navrhol Pavol Dendis, choreografom je Ladislav Cmorej, dramaturgom Jozef Červenka, o svetelné objekty a dizajn sa postarali Ján Šicko a Ján Ptačin, zbormajsterkou je Zuzana Kadlčíková. Vo Svätoplukovi účinkuje Peter Mikuláš, Daniel Čapkovič, Ondrej Šaling, Peter Račko, Pavol Remenár, Jolana Fogašová, Tomáš Juhás, Monika Fabianová, Eva Hornyáková, Michal Onufer a mnohí ďalší umelci, ktorí tancom a spevom vytvárajú veľkolepé predstavenie.

Na javisko SND vtrhol Svätopluk a ukáže svoju silu

Pozrite si snímky z nového naštudovania opery Eugena Suchoňa v réžii Romana Poláka.

Fotogaléria
Peter Mikuláš v hlavnej postave Svätopluka v...
Jolana Fogašová ako Ľutomíra, Tomáš Juhás ako...
+2Opera Svätopluk, Filip Tůma ako  Bogat.

Svätopluk po Krútňave

Eugen Suchoň skomponoval ako svoju prvú operu Krútňavu, ktorá mala premiéru v roku 1949. Po nej v rokoch 1952 – 1959 pracoval na Svätoplukovi, ktorý mal v SND premiéru 10. marca 1960. Opera sa udržala na scéne štyri sezóny, počas ktorých bola uvedená 65 ráz. Svätopuk sa na javisko aj potom stále vracal, naposledy v réžii Juraja Jakubiska pred desiatimi rokmi. Slávnostne Svätopluka odohrali príležitostne aj na hrade Devín a na Bratislavskom hrade. Je to skrátka opera do koča i do voza, hodí sa na podčiarknutie atmosféry slávnostných udalostí, ale dáva hlbší význam aj všedným dňom a posilňuje v časoch depresívnych.

Video

Tak operu poňal aj režisér Roman Polák, ktorý na tlačovej konferencii pred premiérou Svätopluka povedal, že ho cíti ako shakespearovskú drámu. Takéto kvality obsahuje príbeh aj hudba diela, ktoré je inšpirované knihou Ivana Stodolu Kráľ Svätopluk (vyšla po prvý raz v roku 1931). Libreto opery písal Eugen Suchoň spolu so Stodolom a s Jelou Krčméryovou-Vrteľovou. Režisér touto historickou témou varuje najmä pred súčasnosťou. Ľudia sa totiž nemenia, sú stále takí ako v dejinných mýtoch – mocichtiví, zákerní, obmedzení. Žiaľ, prostredie sa mení, príroda sa vyčerpáva, sám človek degeneruje, lebo drancuje seba aj planétu a zanecháva spúšť. Preto sa príbeh o Svätoplukovi tentoraz odohráva v prostredí starej nefungujúcej fabriky, vo vyprázdnenom priestore uprostred spálenej, vyprahnutej krajiny.

Dizajnér Pavol Dendis. Čítajte viac Módny dizajnér Pavol Dendis obliekol Svätopluka moderne
Svätopluk na tróne, Peter Mikuláš v hlavnej... Foto: Marek Olbrzymek/SND
Opera Svatopluk v centre Peter Mikulas v hlavnej postave Svätopluk na tróne, Peter Mikuláš v hlavnej postave Suchoňovej opery.

Moc nad spáleniskom

Režisér si kladie otázku, kam speje tento svet, keď sa nikto s nikým nevie dohodnúť. Všetci sa vadia iba o to, kto bude panovať. Záleží však na tom, kto bude mať väčšiu moc nad spáleným a zničeným svetom?

Čierna farba vie prekvapiť a ak sa vynaliezavo kombinuje s obnaženým ľudským telom, dokáže kostým ozvláštniť

Kostýmy do tohto zvláštne situovaného príbehu vytvoril mladý výtvarník Pavol Dendis, ktorý stavil na čiernu farbu, aby s ňou čaroval. Ako odznelo na tlačovej konferencii – nie je čierna ako čierna. Táto farba vie prekvapiť a ak sa vynaliezavo kombinuje s obnaženým ľudským telom, dokáže kostým ozvláštniť. Barbora Šajgalíková povedala, že na scéne vyniknú aj rôzne výtvarné prvky a svetelný dizajn. Hoci teda bude na javisku skôr šero a tmavo, malo by to byť vlastne oslňujúce predstavenie.

Opera Svätopluk, Filip Tůma ako  Bogat. Foto: Marek Olbrzymek/SND
Opera Svatopluk Filiup Tuma ako Bogat Opera Svätopluk, Filip Tůma ako Bogat.

Svätopluk sa na prvý pohľad javí ako hra, v ktorej prevažuje mužský princíp, boj o moc a rivalita medzi panovníkmi. Výrazná je však aj postava Ľutomíry, ktorá sa v podaní Jolany Fogašovej dostáva priamo do centra intríg, ba v nich vyniká. Ľutomíra je ochotná urobiť všetko pre to, aby zbavila Svätopluka moci (kvôli svojmu otcovi). Nuž tak to chodí nielen v hororoch a seriáloch, ale aj v národných mýtoch. Lenže tu je to aj s kvalitným umeleckým zážitkom a zimomriavkami, ktoré dokáže že vyvolať krásny spev a hudba.

koncert na želanie Čítajte viac Recenzia: Ďalší experiment v SND je našťastie pochopiteľnejší ako Kocúrkovo

Energia ľudskosti

Hlavnú postavu Svätopluka vytvára Peter Mikuláš, ktorý je na vrchole síl, a tvorcovia predstavenia sa tešia, že mohli jeho osobnosť a kondíciou využiť a pracovať s ním. Aj na tlačovú konferenciu, hoci meškal, prišiel sympatický Peter Mikuláš vo veľkom štýle, rozdával energiu a silno pôsobil už aj tam. Naznačil tak, že hoci ide o inscenáciu, ktorá varuje pred ohrozením sveta, v ľuďoch je ešte sila a schopnosť poradiť si s tým. Tak to bude zrejme sálať aj z javiska, ako to býva, napriek tragédiám, práve v shakespearovských drámach.

Tím, ktorý chystá Svätopluka, je zohratý, vtipný, dôsledný a chce divákovi poskytnúť čo najväčší umelecký zážitok

Celé predstavenie rozpohyboval Ladislav Cmorej, šikovný všestranný choreograf. Roman Polák si veľmi pochvaľoval jeho účasť na Svätoplukovi. Cmorej mu vraj dal trošička muzikálové črty, budú tam rôzne druhy tanca, aj street dance. Cmorej vraj pridal do diania na javisku ľudskosť. „Mám ho veľmi rád,“ povedal o Cmorejovi Polák a žartom dodal: „Ja som už chvíľami skôr stroj než človek a Lacko aj mňa poľudšťuje.“

Zdá sa teda, že tím, ktorý chystá Svätopluka, je zohratý, vtipný, dôsledný a chce divákovi poskytnúť čo najväčší umelecký zážitok. Presvedčiť sa môžete ešte na troch predstaveniach v tejto sezóne – 26. februára, 28. februára a 2. marca v SND.

Jolana Fogasova 001 Čítajte viac V opere Svätopluk sa Jolana Fogašová mení na intrigánku, ktorej ide o moc

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Eugen Suchoň #Opera SND