Juraj Kemka: Mám v sebe aj neurotika

V hre v Divadle Astorka Korzo 90 s názvom Láska. Prsty. Salman Rushdie, ktorá vznikla na motívy komiksu Rudo, sa Juraj Kemka zhostil práve úlohy intelektuála Ruda. Jeho predobrazom bol samotný Daniel Majling, autor komiksu a tiež divadelnej dramatizácie. Je zaujímavé sledovať známeho herca v úplne inej, než komediálnej rovine. Je vtipný, ale tentoraz úplne iným spôsobom. Rozprávali sme sa po verejnej generálke, kedy hru prvý raz predviedli pred ľuďmi, ale ešte reálne nestáli pred bežným publikom.

22.05.2021 10:00
Juraj Kemka Foto:
Juraj Kemka.
debata (3)

Ako sa vám hralo toto predstavenie, ako sa vám hral Rudo?

Je to zaujímavý stav. Po tom polroku človek nemá úplnú istotu… Aj skúšobné obdobie bolo poznačené pandémiou, nevedeli sme, či a kedy to odpremiérujeme, aká bude situácia. Skúšali sme v takom vákuu a nemali sme ťah na bránku. Potom sme pochopili, že premiéra bude a celé sa to zlomilo. Niekde ten Rudo vyliezol, niekde nevyliezol, niekde ho stále hľadám. Je to ešte v procese, ale sme na dobrej ceste.

Juraj Kemka a Róbert Jakab počas verejnej... Foto: TASR, Dano Veselský
Divadlo Astorka Láska Prsty Salman Rushdie Juraj Kemka a Róbert Jakab počas verejnej generálky divadelnej inscenácie Láska, prsty a Salman Rushdie.

Rudo je intelektuál, niekedy neurotik. Vy bývate často usadený v polohe komika a v predstavení bolo ako keby cítiť, že to v sebe občas tlmíte. Bolo to tak aj vnútorne alebo je to iba zdanie?

Tým, že je to autobiografia Dana Majlinga, ja som ho nechcel úplne posunúť do otvoreného charakteru. Danko je jeden čudný intelektuál, ktorý je šialene vzdelaný, má veľký prehľad o všetkom a má úžasný humor. Všímal som si ho, bral som ho do úvahy. Režisér Miško Vajdička jeho humor a spôsob písania opísal tak, že sú to ako keby také činely. Jedna veta vypointuje celú situáciu. Verím, že niekde sa to aj objaví, že to funguje.

Máte niekde v sebe aj vy takého neurotika?

Áno, jasné, že mám. Miestami som neurotický človek, aj keď sa to niekedy nezdá, ale občas to ide zo mňa von.

SR Divadlo Astorka Láska Prsty Salman Rushdie Vajdička BAX Čítajte viac Astorka otvorila sezónu kultovým komiksom Rudo

Poznali ste komiks Rudo, podľa ktorého vznikla aj vaša nová hra?

Ja som si ho kúpil v Prahe, v češtine, ešte pred tromi-štyrmi rokmi. Ani vo sne mi vtedy nenapadlo, že bude nejaká pandémia a budeme tento komiks aj inscenovať. Vtedy som si to prečítal, bol som z toho úplne hotový, veď to je nevídané. Je to slovenský komiks, Danko ho napísal a ešte aj sám nakreslil. Bol to pre mňa zvláštny objav. O to viac ma potešilo, keď som sa dozvedel, že to ideme skúšať. Samozrejme, že v tom komikse je omnoho viac postáv, bolo to treba upraviť pre štyroch, lebo kvôli pandémii to mala byť komorná inscenácia. Je to iný Rudo ako pôvodný Rudo, ale ten základ ostal.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Astorka Korzo '90 #Juraj Kemka