Na Divadelnej Nitre sa inscenácie z cudziny premietnu na plátne

Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa tento rok bude konať od 1. do 6. októbra. Zahraničné inscenácie premietnu na plátne. Hlavný program bude tradične sprevádzať viacero podujatí rôzneho druhu – diskusie, koncerty, program pre deti a mladých, standupy či komentované prehliadky.

05.09.2021 14:00
SND vojna a mier2 Foto:
Divadelnú Nitru otvorí SND nscenáciou Vojna a mier. Na snímke z technickej a kostýmovej skúšky Dominika Kavaschová (Mária), Natália Germáni (Líza), Sára Polyáková (Amélie Bourienne).
debata

Najväčšie zastúpenie v hlavnom programe budú mať podľa organizátorov slovenské inscenácie, ktoré do programu vybral kurátor, divadelný vedec a kritik Karol Mišovic.

Na festivale sa predstaví Slovenské národné divadlo s inscenáciou Vojna a mier, Divadlo Andreja Bagara v Nitre s hrou Drotár, Štátne divadlo Košice s predstavením Borodáč, alebo tri sestry i Divadlo Lab s inscenáciou Lebensraum. Slovenskú časť programu doplní hra Čepiec, s ktorou príde na festival Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene.

Zo zahraničných inscenácií predstaví festival hru Očitý svedok v podaní činohry Národního divadla Praha, Arakadi Zaides odprezentuje v Nitre inscenáciu Necropolis a Compagnie Kadidi/Dorothée Munyaneza hru Sieť. Zahraničné inscenácie tento rok budeme premietať na plátne v divadle.

Pri výbere si však naši kurátori Ján Šimko a Martina Vannayová dali záležať a do programu zaradili kvalitné produkcie, ktorých záznam v sálach sprostredkuje vysoko výkonná technika. Inscenácie sú vybrané tak, aby diváci neboli o zážitok ukrátení ani pre tejto forme prezentácie. Niektoré boli dokonca vytvorené priamo pre sledovanie prostredníctvom videa, sľubujú organizátori.

V hre o Jankovi Borodáčovi sa v hlavných... Foto: Jano Štovka
borodac tatne divadlo kosice V hre o Jankovi Borodáčovi sa v hlavných úlohách predstaví Matej Erby ako Janko Borodáč a Alena Ďuránová ako jeho manželka Oľga.

Hlavný program bude tradične sprevádzať viacero podujatí rôzneho druhu – diskusie, koncerty, program pre deti a mladých, standupy či komentované prehliadky. Chýbať nebude ani bohatý program pre deti pod hlavičkou Festival deťom, ktorý prinesie viaceré predstavenia.

Súčasťou Festivalu deťom bude aj celodenný integračný workshop pre zrakovo znevýhodnené a vidiace deti Darujem ti tulipán a bubnovačka s Thierrym Ebamom, dospelí môžu navštíviť prostredie pre vidiacich a nevidiacich Black Box výbeh. Mladým bude v rámci sprievodného programu venovaných niekoľko večerov.

SND vojna a mier2 Čítajte viac Divadelnú Nitru otvorí SND s inscenáciou Vojna a mier

Medzinárodný festival Divadelná Nitra už tri dekády reaguje na to, čo sa okolo nás deje. Téma je integrálnou súčasťou festivalu od jeho prvopočiatku. Inak to nebude ani počas jubilejného, 30. ročníka, ktorého témou sa stali PRESAHY. Presahy ako činy stierajúce hranice medzi ľuďmi, kultúrami a komunitami, presahy ako prepojenia medzi minulosťou a prítomnosťou, privátnym a verejným, presahy ako prechod medzi fyzickým jestvovaním a duchovným životom, medzi životom a smrťou, prízemnosťou a vznešenosťou, presahy ako mix žánrov a druhov. To všetko sa odráža v desiatke inscenácií hlavného programu a bohatom sprievodnom programe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadelná Nitra