Jiří Suchý má 90 rokov a stále plno plánov

Keď začínal s herectvom, z divadiel ho vyhadzovali s odporúčaním, aby sa už nevracal. On si však nedal povedať a urobil dobre. Nakoniec sa presadil ako spevák, herec, textár, humorista, spisovateľ, dramatik i divadelný režisér. Legendárny český umelec Jiří Suchý dnes oslavuje 90 rokov.

01.10.2021 06:00
suchy Foto:
Jubilant Jiří Suchý sa aj v deväťdesiatke cíti pri sile.
debata

Svetlo sveta uzrel v Plzni 1. októbra 1931, ale už od piatich rokov žije v Prahe. Po maturite sa zamestnal ako grafik v reklamných ateliéroch, stále ho to však ťahalo k divadlu.

Jeho vzorom boli komediálni herci Jiří Voskovec, Jan Werich a Miroslav Horníček. Pod ich vplyvom začal skladať básne a texty piesní. S hudbou začínal v roku 1957 ako basgitarista v skupine Viktora Sodomu, o rok neskôr spoluzakladal Divadlo Na zábradlí.

Jiři Suchý (78) založil v roku 1950 s Jiřím Šlitrom Semafor. Najväčším hitom autorskej dvojice bola Včera neděle byla, ktorej sa predalo viac ako 300-tisíc nosičov. Čítajte viac Suchý: So Šlitrom sme boli od humoru závislí ako od drogy

Najplodnejšie obdobie nastalo, keď sa zoznámil s hudobným skladateľom Jiřím Šlitrom. V roku 1959 založili divadlo Semafor, ktoré v Prahe odštartovalo novú éru zábavy. Ich predstavenia plné piesní a humoru boli stále vypredané.

Okrem toho, že pripravovali vlastné divadelné hry a ďalšie programy, dávali priestor aj iným začínajúcim umelcom, napríklad Karlovi Gottovi, Waldemarovi Matuškovi, Eve Pilarovej, Hane Hegerovej či obľúbenej dvojici humoristov Miloslavovi Šimkovi a Jiřímu Grossmannovi.

Suchý celkovo otextoval asi 1 400 piesní, k tým najznámejším zložil hudbu práve Šlitr (Včera neděle byla, Ach, ta láska nebeská, Babetta, Motýl, Tak abyste věděla, Tereza, Jo, to jsem ještě žil, Krajina posedlá tmou či Oči sněhem zaváté).

Jitka Molavcová a Jiří Suchý v hre Osvobozené... Foto: DUŠAN DOSTÁL
Jitka Molavcova Jiri Suchy Semafor Jitka Molavcová a Jiří Suchý v hre Osvobozené divadlo Semafor.

Veľkým úspechom bolo aj sfilmovanie ich divadelného muzikálu Kdyby tisíc klarinetů (1964) s najväčšími speváckymi hviezdami tých čias, pre ktorý so Šlitrom zložili piesne, aj si v ňom zahrali.

Zlom v Suchého kariére prišiel po okupácii Československa v auguste 1968 a po Šlitrovej tragickej smrti o rok neskôr. Keďže Suchý podporoval reformy Pražskej jari a svoje postoje odmietol odvolať, dostal sa do konfliktu s režimom. O to viac, že v roku 1977 nepodpísal ani Antichartu.

Zbavili ho vedenia Semaforu, zakázali jeho knižky aj niektoré programy. Do divadla nasadili ľudí, ktorí naňho donášali Štátnej bezpečnosti, ako to robil napríklad herec Josef Dvořák.

Olga Sommerova, Jiří Suchý Čítajte viac Aj s legendou ako Jiří Suchý si možno potykať

Uvoľnenie prišlo až po revolúcii, keď sa Semafor vrátil do jeho rúk. Dnes má na konte množstvo kníh, viacero divadelných hier, kabaretov, televíznych programov i niekoľko filmových úloh.

Suchý bol dvakrát ženatý, z prvého manželstva má syna Jakuba. Napriek vysokému veku je stále aktívny, v divadle hrá až 15-krát za mesiac, so súborom dokonca cestuje na umelecké zájazdy.

„Už si oveľa viac vážim čas, pretože viem, že ho veľa nezostáva, a pritom mám plánov na päťdesiat rokov,“ prezradil. Ako 30-ročný sa vraj naučil nezaťažovať sa vecami, ktoré nie sú dôležité: „Kedykoľvek dôjde k nejakej vypätej situácii, vravím si: Zomrel niekto? Neumrel, tak o čo ide!“

Známu pieseň Babetta si Jiří Suchý zaspieval aj vo filmovom muzikáli Kdyby tisíc klarinetů (1964). Za klavírom ho sprevádzal jeho dlhoročný kolega a priateľ Jiří Šlitr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #spevák #narodeniny #jubileum #divadlo Semafor #Jiří Suchý