Adrenalín. Viktor Horján precvičuje city

Vydržíte cvičiť bez prestávky 60 minút? V ilegálnom fitnescentre určite. Najmä ak je vaším osobným trénerom presvedčivý Viktor Horján.

24.01.2022 11:00
thumbnail ADRENALIN foto c Ctibor Bachraty   23 Foto:
Viktor Horján, autor aj protagonista hry z ilegálneho fitnesscentra.
debata

Jeho autorské predstavenie jedného herca Adrenalín by sa žiadalo označiť za komédiu, aspoň podľa toho, koľko sa pri ňom nasmejete. Ale nie je to celkom tak. Okrem vtipných gagov totiž jeho príbeh prináša katarziu po rozpade dvanásťročného partnerského vzťahu.

Manuál na rozchod

Viktor Horján v pivnici bratislavského Divadla GUnaGU odhaľuje vlastné city – tie vznešené ako láska, aj tie zahanbujúce ako sebaľútosť. A najmä ich spojenie. Dokáže sa na seba pozrieť s nadhľadom a humorom a obecenstvo o svojej úprimnosti presvedčí od prvej chvíle.

Diváci si v "ilegálnom fitnescentre“ aj trocha zacvičia, veď dobré telo za to stojí. Zacvičia si však nielen s ponúknutým náradím, ale najmä so svojou pamäťou a spomienkami. Veď kto z nás nemá za sebou vzťah, ktorý nevydržal? Lenže, ako to už v živote chodí, k láske patria aj rozchody. A Viktor Horján si na ne vypracoval vlastný manuál – na pomoc tým, ktorých to ešte len čaká. Nezáleží pritom na pohlaví ani na veku. Rovnako ako vo fitku.

Vladimír Kobielsky Čítajte viac Herec Vladimír Kobielsky: Všetka tá zloba medzi ľuďmi ma desí

Tešme sa a trénujme to

A tak sa jeho fitnescentrum premení raz na opernú scénu, v ktorej znie Maria Callas a jej príbeh nešťastnej lásky k Aristotelovi Onassisovi, inokedy rozhovor mladej ženy s Bohom priamo pri vianočnom stromčeku (veď kde inde sa vyspovedať zo svojich hriechov, ak chceme od života darčeky?). Vzápätí priestor ovládne maličká maketa spoločného bytu dvoch ľudí, ktorí sa kedysi milovali a teraz si delia majetok, úpejú pod tým náporom ako každý kus nábytku, ktorý kedysi tvoril ich spoločné šťastie. Jediný herec na scéne (a autor) vie podať divákom taký úprimný a presvedčivý obraz celej škály ľudských citov, že prehovára divákovi priamo do duše, bez krutého cynizmu či sladkého sentimentu.

Horjánov monológ je namiešaný z humoru a smútku v presnom pomere, aj keď niektoré postavy si berie na paškál trocha podpásovo – rovnako ironický vie byť aj sám k sebe, a to sa cení. Pri jeho intímnej spovedi dokonca zacítite na testovacom papieriku ako v parfumérii pach drevených sudov z pivnice alebo vôňu alfa samca a ďalšie vône a každú z nich vám "tréner“ farbisto popíše. Pretože život je napriek všetkým tragédiám a sklamaniam farebný a voňavý.

Také je aj posolstvo Horjánovho Adrenalínu z ilegálneho fitnescentra: buďme vďační za každú krásnu chvíľu, či už trvá rok alebo deň. A keď sa nám v láske stane niečo nemilé, nuž, potom trénujme, aby sme to ustáli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Horján #Divadlo GUnaGU