Nabucco z Košíc pre Ukrajinu

Dnešné predstavenie Verdiho slávnej opery o slobode venuje Štátne divadlo Košice pre Ukrajinu.

28.02.2022 11:09
debata
Štátne divadlo Košice venuje uvedenie... Foto: ŠDKE
nabucco ŠDKE 2020 4 Štátne divadlo Košice venuje uvedenie svetoznámej Verdiho opery Nabucco pre Ukrajinu. Snímka z predstavenia Nabucco na javisku Štátneho divadla Košice v roku 2020.

„O mia patria sì bella e perduta!“ – Ó, moja vlasť, tak krásna a stratená! – znie verš z azda najznámejšieho zboru všetkých čias Va, pensiero z opery Nabucco Giuseppe Verdiho. Zbor Židov v babylonskom zajatí sa stal symbolom boja národov za slobodu a v 19. storočí bol tajnou hymnou zjednocujúceho sa Talianska.

Zita Furková Astorka Jeden nemecký život Čítajte aj Čo má spoločné Jeden nemecký život s Ruskom? Hra z čias nacizmu je aktuálna práve dnes

Dnes v 21. storočí sme, žiaľ, opäť svedkami vojny, militantnej agresie, nevýslovného utrpenia ľudí i hrdinského odporu hrdého národa, ktorý je naším bezprostredným susedom. Rozhodli sme sa preto venovať dnešné predstavenie Nabucca všetkým Ukrajincom a Ukrajinkám ako malý príspevok k tomu, aby ich vlasť nebola už nikdy „sì bella e perduta“ – tak krásna a stratená.

Štátne divadlo Košice venuje uvedenie... Foto: ŠDKE
ŠDKE Nabucco pre Ukrajinu vlajka fb Štátne divadlo Košice venuje uvedenie svetoznámej opery o slobode Nabucco pre Ukrajinu.

Pred predstavením, ktoré začína o 19:00 v Historickej budove ŠDKE, zaznie štátna hymna Ukrajiny v podaní sólistov, manželov Myroslavy Havryliuk a Maksyma Kutsenka, ako aj Zboru a Orchestra Opery Štátneho divadla Košice.

Snímka z predstavenia Nabucco na javisku... Foto: ŠDKE
nabucco ŠDE 2020 1 Snímka z predstavenia Nabucco na javisku Štátneho divadla Košice v roku 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štátne divadlo Košice