Festival Bábková Žilina predstaví pätnásť inscenácií

Festival Bábková Žilina 2022 ponúkne na siedmom ročníku od 13. do 15. mája pätnásť bábkových inscenácií. Podľa dramaturga festivalu Mateja Trubana vznikli na profesionálnej bábkarskej scéne pred pandémiou i počas nej. Hosťom festivalu bude Divadlo Alfa z Plzne, ktorého produkcie videli diváci aj na šiestom ročníku.

07.04.2022 12:00
SR Bábková Žilina festival divadelný ZAX Foto: ,
Na archívnej snímke bábkari počas festivalu profesionálnych bábkových divadiel Bábková Žilina.
debata

„Obdobie poznačené opatreniami výrazne zasiahlo do tvorby všetkých divadelných zoskupení. Aj preto je produkcia nových predstavení signálom, že bábkové divadlo žije a dokonca reflektuje nové trendy,“ podotkol dramaturg festivalu.

Websterovci Čítajte aj V sieti Websterovcov: Obľúbený televízny seriál na divadelnom pódiu

Doplnil, že priestor opäť dostali aj študenti Katedry bábkarskej tvorby Vysokej školy múzických umení v Bratislave. „Na festivale budú hosťovať s neobyčajne pútavou a dobrodružnou absolventskou inscenáciou pre rodiny s deťmi. Chýbať nebude ani tradičný sprievod bábkarov a bábok mestom. Oficiálne otvorenie festivalu sa uskutoční po sprievode na Mariánskom námestí,“ uviedol Truban.

bdz Bábkové divadlo Žilina Neobyčajný týždeň Čítajte aj Bábkové divadlo Žilina uvedie premiéru inscenácie Dejiny Európy

Tvárou festivalu a „sprievodcom“ bude známy komik a bývalý žilinský bábkar Juraj Šoko Tabaček. Festival vzniká s podporou Fondu na podporu umenia, Žilinského samosprávneho kraja, mesta Žilina a ďalších sponzorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bábková Žilina