Opera Fest na Bratislavskom hrade: láska, vášeň aj dráma

Bratislavský hrad bude tento víkend patriť opere. Špičkový umelecký zážitok ponúkne trojdňový festival Opera Fest na Hrade. Informoval o tom PR manažér Martin Broniš.

26.08.2022 12:06
Dan Hulka Rusalka Foto:
Dan Hůlka sa vracia k opere. V Dvořákovej Rusalke stvárni Vodníka.
debata
Tri hviezdne večery: Opera Fest na hrade

Carmen a Rusalka zaznejú na Bratislavskom hrade.

Fotogaléria
Sopranistka Tereza Mátlová  ako Rusalka.
Dan Hůlka ako Vodník, Tereza Mátlová  ako Rusalka.
+2Rusalku zaspieva pôvabná sopranistka Tereza...

Prvé dva večery budú patriť najznámejším a najkrajším dielam opernej tvorby. V piatok 26. augusta je na programe opera Carmen skladateľa Georga Bizeta, jedna z najhranejších opier na svete. V úlohe Carmen sa predstaví Karla Bytnarová, česká mezzosopranistka pôsobiaca v Nemecku, úlohu Toreadora stvárni slovenský herec a operný spevák Filip Tůma.

Dan Hulka Rusalka Čítajte viac Vodník ako Aquaman, Rusalka z Ľadového kráľovstva. Dan Hůlka sa vracia k opere

V sobotu 27. augusta zaznie opera Rusalka, najznámejšie dielo Antonína Dvořáka. V príbehu o hľadaní lásky, o zrade, žiarlivosti, o odpustení a smrti stvárni hlavnú úlohu česká sopranistka Tereza Mátlová. V úlohe Vodníka sa vôbec prvýkrát na Slovensku predstaví v opernej úlohe známy spevák Daniel Hůlka, rolu princa bude spievať český tenorista Jakub Pustina. Réžie Rusalky sa ujala slovenská režisérka Andrea Hlinková.

Filip Túma Čítajte viac Filip Tůma vraví: Vezmite na operu deti! Vedia si ju užiť

Daniel Hůlka sa po viac ako 27 rokoch účinkovania v muzikálovej tvorbe úlohou Vodníka opäť vracia k svojim operným koreňom. Vyštudoval operný spev na Pražskom konzervatóriu pod vedením Zdeňka Jankovského a ako 27-ročného ho objavil režisér Bednárik pre muzikál Dracula.

opera Rusalka Daniel Hulka ako Vodnik. V pozadi Ester Pavlu ako Cudzia knazna a Peter Berger ako Princ. Foto Petr Mracek. KVart Production Čítajte viac Danielovi Hůlkovi opera veľmi chýbala. S návratom to myslí skutočne vážne

Vyvrcholením Opera Festu bude v nedeľu 28. augusta koncert filmovej a televíznej hudby v podaní veľkého symfonického orchestra, ktorý uvedenie tituly svetovej a českej hudby. Zaznejú aj najznámejšie melódie z filmov Piráti z Karibiku, Sedem statočných, Titanic či Vtedy na západe. Dirigentskej taktovky sa na všetkých troch predstaveniach ujme riaditeľ Severočeského divadla a baletu Miloš Formáček.

debata chyba
Viac na túto tému: #Opera Fest