Krvilačný Dracula Hůlka presedlal na operu

Po viac ako štvrťstoročí v muzikáloch sa Daniel Hůlka, najznámejší český Dracula, rozhodol vrátiť do opery. Po niekoľkých rokoch sa vracia na Slovensko, kde sa po prvý raz predstaví v opernej úlohe. V rámci festivalu Opera fest na hrade vystúpi ako Vodník v Dvořákovej opere Rusalka.

27.08.2022 08:00
Daniel Hulka Foto:
Daniel Hůlka sleduje vystúpenie svojich študentov na Festivale ProArt v Brne.
debata

V pozlátenom kostýme s vypchávkami, s trojzubcom a rohmi skôr pripomína komiksového Aquamana a pôvabná a éterická Rusalka, česká sopranistka Tereza Mátlová, akoby vypadla z disneyovských rozprávok.

Dan Hulka Rusalka Čítajte viac Vodník ako Aquaman, Rusalka z Ľadového kráľovstva. Dan Hůlka sa vracia k opere

„Na Slovensku vždy vystupujem veľmi rád, či už to bol muzikál Dracula v bratislavskom Istropolise, v Prešove, alebo moje sólové popové projekty,“ hovorí Hůlka. „Mám tu veľa kamarátov a známych, a publikum je naozaj veľmi srdečné,“ dodáva charizmatický spevák. „Navyše, slovenská príroda je nádherná a halušky si vždy rád dám, a ako aperitív borovičku či tatranský čaj,“ smeje sa.

Daniel Hůlka sleduje vystúpenie svojich... Foto: Míla Vašíčková
Daniel Hulka Daniel Hůlka sleduje vystúpenie svojich študentov na Festivale ProArt v Brne.

Hůlkovi sa v poslednej dobe darí, v letných mesiacoch účinkoval na letných muzikálových scénach po celých Čechách. Do opery, ktorú vyštudoval na pražskom konzervatóriu pod vedením Zdenka Jankovského, sa vracia po 27 rokoch. A že to myslí vážne, dokazujú ponuky na účinkovanie z Poľska a Nemecka. Dracula na Slovensku?

„To je skôr otázka na producenta, či divadlo, ale uvidíme. Určite by som bol veľmi rád, keby som mohol v tomto legendárnom muzikáli, ktorý naviac režíroval úžasný Jozef Bednárik, opäť zaspievať pro slovenské publikum. Snáď sa podarí, nechajme sa prekvapiť.,“ dodáva Hůlka.

Daniel Hůlka ako Ceasar, Kamila Nývltová ako... Foto: Jana Křivancová
Daniel Hulka ako Ceasar Kamila Nyvltova ako Kleopatra.Foto Jana Krivancova Daniel Hůlka ako Ceasar, Kamila Nývltová ako Kleopatra.

Jeho malá dcérka Rozárka už spieva s otcom na pódiu. „Je úžasná, ovláda všetky texty z Draculu, rada chodí na všetky klaňačky a vždy so mnou odspieva všetky prídavky. Na veľkonočnom koncerte v divadle Broadway dokonca predvádzala podarené tanečné kreácie,“ hovorí hrdý otec Hůlka.

Bude speváčka? „Do ničoho ju doma nenútime, Rozárka si vždy nájde sama, čo ju baví, či už je to maľovanie, spievanie, tancovanie, cestovanie, knižky či hudba. Momentálne o sebe vyhlasuje, že je „všeumelkyňa“, tak uvidíme, k čomu časom bude inklinovať viac. Doma mi pospevuje od muzikálových hitov z Kleopatry či Draculu aj Vodníkovu áriu „Běda, Běda, ubohá Rusalko bledá…,“ smeje sa. Nádherná hudba, dych berúce scéna a krásne rozprávkové kostýmy sľubujú úžasný zážitok, umocnený prostredím bratislavského hradu, kde zaznejú známe árie z Rusalky priamo pod holým nebom.

Dan Hůlka sa vracia k opere. V Dvořákovej... Foto: Opera Fest
Dan Hulka Rusalka Dan Hůlka sa vracia k opere. V Dvořákovej Rusalke stvárni Vodníka.

„Rusalka, ktorú uvedieme na hrade, je pre všetky vekové kategórie, pretože v mojej režijnej koncepcii sú narážky na rôzne obľúbené filmové postavy. Daniel Hůlka v role Vodníka pripomína Aquamana, Rusalka je inšpirovaná rozprávkou Frozen. Poňala som Dvořákovu operu moderne, ale aj rozprávkovo tak, aby oslovila aj najmenšie publikum,“ hovorí o svojom prístupe k inscenácii režisérka Andrea Hlinková.

Deň predtým, v piatok 26. 8. 2022 sa predstavila na hrade opera Georga Bizeta Carmen. Temperament, vášeň a hra s citmi z nej vytvorili jednu z najhranejších opier na svete. V úlohe Carmen sa predstavila Karla Bytnarová, česká mezosopranistka pôsobiaca v Nemecku, úlohu Toreadora stvárnil slovenský herec a operný spevák Filipa Tůma.

Filip Túma Čítajte viac Filip Tůma vraví: Vezmite na operu deti! Vedia si ju užiť

Vyvrcholením Opera festu na hrade bude v nedeľu, 28. augusta, koncert filmovej a televíznej hudby v podaní veľkého symfonického orchestra, ktorý uvedenie množstvo titulov svetovej a českej hudby. Zaznejú na ňom, okrem iných, aj najznámejšie melódie svetových skladateľov – Hansa Zimmera – Piráti z Karibiku, Elmera Bernsteina – Sedem statočných, Hornerov Titanic, ale aj Morriconeho Vtedy na západe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Hůlka #Opera Fest