Operný sólista Juraj Peter o odvolaní Drličku: Podarilo sa nám odseknúť hydre hlavu

K odvolaniu generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku sa vyjadril aj operný sólista Juraj Peter. Ten bol s generálnym riaditeľom SND dlhodobo nespokojný, a preto sa proti nemu pred časom spolu s niekoľkými kolegami vzbúril.

24.10.2022 14:51
Juraj Peter Foto: ,
Operný sólista Juraj Peter.
debata (7)

Ako by ste zhodnotili pôsobenie Mateja Drličku v SND?

Som veľmi šťastný, že 24. október je dátumom, kedy sa nám možno podarí zachrániť Operu a Balet Slovenského národného divadla pre ďalšie generácie. Tradičné divadlo, ktoré 103 rokov budovali naši predchodcovia, malo vo svete svoje pevné miesto. Dôvodom odvolania Mateja Drličku boli jeho nekompetentné kroky. Viesť SND by mal človek, ktorý má k nemu vzťah a pôsobil v ňom minimálne 5 až 10 rokov. Nemôže tam prísť človek z ulice alebo človek, ktorý má súkromnú agentúru.

Chcel by som poďakovať parlamentnému výboru pre médiá a kultúru, ktorého členovia pochopili vážnosť situácie. My operní speváci sme boli tí, ktorí dokázali spojiť nespojiteľné. Poslanci strán OĽaNO, Sme rodina, Smer, Hlas a SaS sa spojili na parlamentnom výbore proti arogancii a neschopnosti vedenia SND. Dnes je už len čerešničkou na torte, že sa nám našťastie podarilo odseknúť hlavu tej hydry.

Samozrejme nás však čaká veľmi dlhá cesta, pretože vieme, že to nie je len jeden človek. Slovenské národné divadlo musíme očistiť od zlých vplyvov a musíme mu vrátiť bývalý lesk spred 20–25 rokov. O to sa budeme snažiť, to chceme dosiahnuť.

Matej Drlička, generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Čítajte viac Ministerka kultúry Milanová odvolala šéfa SND Drličku

Kto by podľa vás mal nahradiť Mateja Drličku v jeho funkcii?

Momentálne si viem predstaviť jediného človeka, ktorý by to vedel dať dokopy. Je ním bývalá riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa, ktorá pôsobila v SND vyše 30 rokov, pani Alžbeta Bednáriková. Pozná celú situáciu, problematiku a štruktúru, vie, ako má SND vyzerať. Neviem si predstaviť väčšieho odborníka. Môže počítať s našou pomocou – teda s pomocou nespokojných sólistov, ktorí sa vzbúrili voči krokom dnes už bývalého generálneho riaditeľa. Našťastie sme ho však porazili.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #opera #Matej Drlička #Juraj Peter