O hlavnú cenu festivalu Nová dráma/New drama bude súťažiť desať inscenácií

Desať inscenácií bude súťažiť o hlavnú cenu Grand Prix 19. ročníka festivalu Nová dráma/New Drama 2023. Festival sa bude konať od 15. do 20. mája v bratislavských divadlách. Organizuje ho Divadelný ústav a aktuálny ročník sa nesie v znamení témy Divadlo v exile. Všetky ocenenia odovzdajú počas slávnostného ceremoniálu 20. mája.

19.02.2023 16:43
astorka Nevesta svadba Foto:
O hlavnú cenu zabojuje aj inscenácia Nevesta.
debata

Hlavnú cenu za najlepšiu inscenáciu už tradične udeľuje medzinárodná porota. O Cene bratislavského diváka rozhodnú hlasy návštevníkov. Účastníci seminára mladej kritiky, poslucháči vysokých škôl umeleckého a humanitného smeru udelia Cenu študentskej poroty.

Dramaturgická rada festivalu vyberala súťažné diela zo 78 inscenácií. Slovenské národné divadlo sa uchádza o hlavnú cenu festivalu s dielom kolektívu autorov s názvom 24, Divadlo Stoka s inscenáciou Endokanabinoid, Městská divadla pražská/Slovenské komorné divadlo s hrou Iokasté a Gaffa/Pakt/Neskorý zber s inscenáciou matter. Súťaží tiež Nevesta Divadla Astorka Korzo '90, inscenácia Nikdy Navždy Divadla Petra Mankoveckého a Otočte kone! (Smrť Jozefa Chovanca) nového projektu Medziscéna, ktorý prepája Štátne divadlo Košice a nezávislé kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik.

Perplex je názov inscenácie, ktorú uviedlo Divadlo Jozefa Gregora Tajovského. O cenu sa uchádzajú aj inscenácie Špina Slovenského národného divadla a Terra Apathy Divadla Pôtoň.

Hra pre dvoch  Nová scéna Z.Haverda  L.Pista Čítajte viac Najmilšia hra Tennesseeho Williamsa - Hra pre dvoch na Novej scéne

Okrem súčasnej drámy budú súčasťou festivalu chýbať aj každoročné sprievodné podujatia, ako sú workshopy, prednášky, konferencie a multimediálne presahy. Ako uviedla riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete, festival Nová dráma/New Drama je dlhodobo koncipovaný nielen ako súťaž tých najkvalitnejších slovenských inscenácií zo sféry novej drámy a nového divadla, ale predovšetkým je to intenzívne niekoľkodňové stretávanie sa slovenských a zahraničných tvorcov, teoretikov a kritikov.

„Navzájom sa inšpirujeme, hľadáme odpovede na témy, ktoré nás spájajú, respektíve rozdeľujú. Tentokrát sme vzhľadom na celosvetovú situáciu nemohli zvoliť inú strešnú tému než je exil,“ povedala. Programová sekcia Focus Ukrajina bude zameraná na súčasnú ukrajinskú drámu a tvorbu v exile. Patrónom aktuálneho ročníka bude švajčiarsky dramatik Igor Bauersima, ktorý sa aktívne zapojí aj do práce odbornej poroty.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #ocenenie #divadlo #Nová dráma