Žiarlivosť, intrigy, poprava. Maria Stuarda prichádza do SND

Na javisku Činohry SND má dnes premiéru opera Maria Stuarda, v ktorej ožije starodávny Londýn, jeho atmosféra a príbeh dvoch žien usilujúcich o moc – anglickej kráľovnej Alžbety I., v tejto opere nazývanej Elisabetta, a škótskej kráľovnej Márie Stuartovej. Ich osud inšpiroval hudobného skladateľa Gaetana Donizettiho, aby skomponoval operu. Je to tragedia lirica, má dve dejstvá a odznie v talianskom jazyku, preto má aj taliansky názov. Libreto napísal Giuseppe Bardari podľa drámy Friedricha von Schillera Maria Stuart.

21.04.2023 06:00
maria stuarta Foto:
Terézia Kružliaková ako Alžbeta I.-Elisabetta.
debata (2)

Verná kópia Londýna

Tvorcovia sľubujú silný zážitok, lebo opera sa odohráva v dobových kostýmoch a v dekoráciách, ktoré zodpovedajú historickej skutočnosti. Vraj aj dlažobné kocky na javisku sú vernou kópiou dávneho Londýna a celková atmosféra ponúka náladu stredovekého mesta. Operu Maria Stuarda pripravil medzinárodný inscenačný tím, ktorého zámerom bolo predovšetkým sprostredkovať divákovi pohľad do dejín prostredníctvom krásy. Na tlačovej konferencii pred premiérou sa hovorilo aj o tom, že Donizetti sa sústredil na ľudský príbeh škótskej kráľovnej Márie a na rozdiel od Schillerovej predlohy sa vyhol politicko-náboženským témam. Sústredil sa na legendárnu scénu stretnutia Márie Stuartovej s Alžbetou I. Toto stretnutie sa v skutočnosti neudialo, vymyslel ho Schiller, aby mohol skoncentrovať a vyhrotiť ich vzťah, charaktery a celkové okolnosti. Donizettiho inšpiroval práve tento fiktívny moment, ktorý umožnil, aby sa rivalita dvoch kráľovien stala vynikajúcim operným divadlom s prvkami psychologickej drámy a kompletného účinku umenia, ktoré oslovuje sluch, zrak aj cit.

Mariana Sajko a Michal Onufer.
Terézia Kružliaková a zbor Opery SND.
+4Terézia Kružliaková ako Alžbeta I.-Elisabetta.

Dramaturg Jozef Červenka objasnil, že o uvedení tohto vrcholného diela talianskeho belcanta uvažovali ešte s bývalým riaditeľom Opery SND Luborom Cukrom. Chceli tradičnú inscenáciu tvorenú s rešpektom voči historickému štýlu a ako režiséra pre projekt oslovili Gilberta Blina. Hudobne operu naštudoval jej dirigent Marko Guidarini, ktorý sa strieda s Brankom Ladičom, zbormajsterkou je Zuzana Kadlčíková. Zásluhu o silný vizuálny dojem má Alexander McCargar, kostýmy navrhol Josef Jelínek, autorom svetelného dizajnu je Kelly Martin.

maria stuarta Čítajte viac Ondrej Šaling: Radšej by som zvádzal kráľovné

Rolu škótskej kráľovnej Marie Stuardy naštudovali Mariana Sajko, Andrea Vizvári, Ľubica Vargicová, anglickú kráľovnú Elisabettu Terézia Kružliaková a Jana Kurucová, Roberta, grófa z Leicesteru, Paolo Lardizzona a Ondrej Šaling, grófa Talbota Michal Onufer, kráľovského pokladníka Pavol Remenár a pestúnku Katarína Hano Flórová.

Konformista Čítajte viac Konformista: Ako vie malý človek pohnúť dejinami

Príbeh lásky a smrti

Opera sa odohráva v roku 1587 vo Westminsterskom paláci a na hrade Fotheringhay. Brat francúzskeho kráľa, vojvoda z Anjou, požiada o ruku anglickú kráľovnú Alžbetu, čo by znamenalo spojenie dvoch veľmocí. Alžbeta váha, lebo miluje Roberta, grófa z Leicesteru, no má pocit, že z jeho strany cit slabne. Navyše ho podozrieva, že on sa zaujíma práve o Máriu Stuartovú, škótsku kráľovnú, práve väznenú na hrade Fotheringhay. Príbeh rivality dvoch kráľovien je známy, ale v tejto opere prichádza práve k ich priamej konfrontácii – Mária sa dostane pod vplyvom udalostí na čas z väzenia a Alžbeta je práve v okolí na love. Podľa režiséra Blina sa práve vtedy ukazujú povahy, križujú sa vzťahy a záujmy. Dráma speje k vyvrcholeniu.

Donizettiho opera vznikla na prahu novej etapy v umení, keď prichádzala doba romantizmu. V 30. rokoch 19. storočia sa skladatelia často inšpirovali gotickými románmi, bolo to aj obdobie nového prístupu k divadlu. Maria Stuarda má veršované libreto, ktoré inšpiroval Schiller aj Shakespeare. Maria Stuarda je vďaka tomu predovšetkým opera o kráse a láske. Donizetti sa narodil v Bergame na severe Talianska v roku 1797. Dožil sa iba päťdesiatich rokov, ale napísal sedemdesiat oper. Mal veľký zmysel pre humor a komiku, SND už v minulosti úspešne uviedlo jeho opery Nápoj lásky či Dcéra pluku. Bol aj riaditeľom kráľovského divadla v Neapole a viedol aj konzervatórium.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Činohra Slovenského národného divadla