Ondrej Šaling: Radšej by som zvádzal kráľovné

Na javisku Činohry SND má dnes premiéru opera Maria Stuarda. Postavu Roberta, grófa z Leicesteru, stvárňuje tenorista Ondrej Šaling. Potešil sa tejto postave, ktorá vyvoláva medzi dvoma kráľovnami žiarlivostné scény?

21.04.2023 07:00
maria stuarta Foto:
Terézia Kružliaková, Ondrej Šaling a Pavol Remenár v opere Maria Stuarda.
debata

Čím je pre vás opera Maria Stuarda výnimočná? Na tlačovke ste povedali, že postava grófa Leicestera je trochu nemastná-neslaná.

Tým, že som tú postavu poznal, presne som vedel, do akého „rybníka“ idem a ktoré „ryby“ tam na mňa čakajú. Je to postava ťažká a nerád to hovorím, nevďačná. Môj part je napísaný len vo vysokých polohách a tenor tam robí „len“ garde dvom dámam. Hovorím len, no pritom tam naozaj musí byť, Leicester je dôležitá postava, ale tie baby – kráľovné sú dôležitejšie.

Mariana Sajko a Michal Onufer.
Terézia Kružliaková a zbor Opery SND.
+4Terézia Kružliaková ako Alžbeta I.-Elisabetta.

Takže všetku slávu si užijú Mária a Alžbeta?

Z pohľadu tenora sa to tak dá konštatovať.

Na čo sa diváci môžu tešiť?

Alžbeta má krásnu postavu, zaujme stvárnenie jej vnútra aj oficialít, ktoré musí zvládať. Vyžaduje si to výborný hlas aj herectvo, je to úplná paráda a naše dievčatá to veľmi dobre vedia. Mária má krásnu áriu, záver, keď ju vedú na popravu, je emočne vypätý. Môžu sa tešiť na to, že tenorista sa bude snažiť ich zblížiť, aj keď sa mu to nepodarí. Muzika k tomu je pekná. V piatok bude spievať Paolo Lardizzone, mňa budete vidieť a počuť v nedeľu.

Ondrej Šaling, Terézia Kružliaková a Pavol... Foto: Zdenko Hanout
maria stuarta Ondrej Šaling, Terézia Kružliaková a Pavol Remenár v predstavení Mária Stuarda.

Prekvapili ste svojím humorným rozprávaním na tlačovke. Pritom opera odohrávajúca sa v zlatom veku Anglicka na prvý pohľad evokuje skôr vážnosť a úctu…

Sme umelci a ľudia si sami rozhodnú, čo si z predstavenia odnesú. Keď si mladý pár vyjde do opery, nie je preň dôležitá samotná opera, ale atmosféra výnimočného večera. Z hľadiska opery postava Leicestera, ktorý nevie pomôcť ani jednej kráľovnej, je pre mužov jemne humorná. Nemusíme sa brať až tak vážne.

maria stuarta Čítajte viac Žiarlivosť, intrigy, poprava. Maria Stuarda prichádza do SND

Veď ste aj ľutovali, že v opere radšej nezvádzate kráľovné…

Mohlo to byť aj tak, bol by som za. Namiesto toho sa však krvopotne snažím, aby Alžbeta prijala Máriu a omilostila ju. Snažím sa tiež, aby Mária nebola k Alžbete až taká priama, no napokon ju tá aj tak pošle na popravu a mňa do nemilosti – takže mne, Leicesterovi, sa nič nepodarilo.

mag15-tasr-archiv-lyra-05 Čítajte viac Na Bratislavskej lýre sa zrodili mnohé hviezdy. Spoznajte pamätné momenty kultového festivalu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #Činohra Slovenského národného divadla #Mária Stuartová