Divadlo Andreja Bagara pripravilo pre žiakov vzdelávací program Ekohrdinovia

Umenie, aktivizmus, odborné informácie i zaujímavosti o životnom prostredí a starostlivosti oň ponúkne program Ekohrdinovia. Pre žiakov II. stupňa základných škôl ho pripravilo Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre. V priestoroch DAB sa bude konať 26. apríla.

26.04.2023 15:00
Divadlo Andreja Bagara Foto: ,
Divadlo Andreja Bagara v Nitre.
debata

V rámci programu Ekohrdinovia si desiatky žiakov základných škôl pozrú divadelnú inscenáciu Kým nastane ticho, ktorá spája vizuálne interaktívne inštalácie, fyzikálne pokusy a protest song mladej generácie o nevyhnutnosti chrániť lesy, prírodu a životné prostredie. Následne si pozrú scénu a stretnú sa na diskusii aj s tvorcami inscenácie.

V rámci Ekologickej dielne sú pre deti pripravené interaktívne hry na tému prirodzený les versus monokultúra s odborným lektorom Imrichom Jakabom z Katedry ekológie a environmentalistiky FPVaI UKF v Nitre.

Eko-fyzikálna dielňa zasa ponúkne interaktívne hry a fyzikálne pokusy na tému energie a zdroje. Deti ňou prevedú odborní lektori Ľubomíra Valovičová a Ján Ondruška z Katedry fyziky FPVaI UKF v Nitre.

DPOH Jekyll a Hyde foto Katarina Bubenikova  74 Čítajte viac Jekyll & Hyde v DPOH: počujeme praskať rebrá

DAB vytvorilo program Ekohrdinovia, aby podporilo pozitívny vzťah a detí a mládeže k lesom a aktívny prístup k ich ochrane. „Zapájame doň odborníkov a ekológov, popularizujeme ich prácu a aktivity. Program sprostredkováva informácie o vode v lesoch, o lesných živočíchoch, riešení následkov lykožrútových a veterných kalamít, o výruboch lesov, o umelom zalesňovaní, predstavuje pojmy ako prales, holorub, biodiverzita, ekosystém, lesné hospodárstvo, funkcie stromu/lesa či tzv. wood wibe web,“ povedala o náplni programu Ekohrdinovia dramaturgička a autorka inscenácie Kým nastane ticho Slavka Civáňová.

Ako doplnila, informácie a fakty sprostredkováva program nenásilnou hravou formou a vizuálnym jazykom blízkym mladým ľuďom. „V neposlednom rade komunikuje DAB v Nitre ako zodpovednú inštitúciu, ktorej nie je ľahostajné životné prostredie a ktorá podporuje neformálne vzdelávanie detí a mladých ľudí v enviromentálnej oblasti a tvorivo a netradične prepája ekologické a umelecké aktivity,“ dodala Slavka Civáňová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #divadlo #Divadlo Andreja Bagara v Nitre