Slovenská tanečná platforma uvedie deväť predstavení, ktoré najviac upútali

Slovenská tanečná platforma, bienále súčasného tanca je showcasový festival a uskutoční sa od 1. do 4. júna v kultúrnych priestoroch v Bratislave a Banskej Bystrici. Program je zložený z najzaujímavejších domácich diel z ostatných dvoch rokov. Cieľom je posilniť prezentáciu slovenského tanca na medzinárodných javiskách.

25.05.2023 17:00
At the horizon of no return Foto:
Predstavenie Na horizonte bez návratu vzniklo v spolupráci s maďarským choreografom Lászlóm Fülöpom.
debata

Slovenská tanečná platforma odprezentuje deväť predstavení, ktoré možno považovať za reprezentatívny výber aktuálnej domácej tvorby. Okrem toho uvedie sprievodný a pracovný program, pozostávajúci z deviatich tanečných, diskusných a networkingových podujatí, ktorý bude priestorom zoznámiť sa bližšie s domácou scénou a konfrontovať ju so zahraničím.

Podujatie otvorí vo štvrtok v bratislavskom Štúdiu 12 krátke sólo mladej choreografky Evy Urbanovej The Essence. Sólo získalo v zahraničí dve ocenenia. Cez pohybový rituál hľadá stopy esencie seba samej, svojej či ľudskej podstaty. V Kultúrnom centre P*AKT uvedú tanečnú inscenáciu Martina Hodoňa a združení GAFFA a Neskorý zber matter. Na pozadí paródie vykresľuje pocity z blížiaceho sa dôchodkového veku interpretov a tematizuje stav spoločnosti a relevanciu tanca. Hlavný program prvého dňa uzavrie novinka choreografky Jany Terekovej Abnormal Repetitive Behaviour v A4. Predstavenie inšpirované neprirodzenými pohybovými vzorcami, do ktorých upadajú zvieratá držané v zajatí, je okrem iného komentárom na vnímanie prírodného verzus humánneho.

Záber z predstavenia The Essence. Foto: Slovak Dance Platform
The Essence Záber z predstavenia The Essence.

V rámci druhého dňa prehliadky si delegáti a návštevníci budú môcť pozrieť predstavenia v Bratislave a v Banskej Bystrici. Hlavný program otvorí pohybové divadlo Manuela Rondu a kolektívu Tanečno YOLT – You Only Live Twice v A4. Inscenácia sa pomocou pohybu a textu pohráva s pojmami dobra a zla, štruktúrami moci a potešeniami, ktoré ustavične hľadáme.

Pohybové divadlo Manuela Rondu a kolektívu... Foto: Marek Jančúch
YOLT Pohybové divadlo Manuela Rondu a kolektívu Tanečno YOLT – You Only Live Twice.

Nasledovať bude program v Banskej Bystrici, kde Divadlo Štúdio Tanca v podvečerných hodinách uvedie vo vlastných priestoroch novinku Na horizonte bez návratu, ktorá vznikla v spolupráci s maďarským choreografom Lászlóm Fülöpom. Predstavenie je výsledkom vízie nového vedenia DŠT vytvárať tanečné diela ako reflexie života. Predstavenie Radoslava Piovarčiho a Paulíny Šmatlákovej Charon uvedú v banskobystrickej Záhrade. Predstavenie je v slovenskom kontexte výnimočné témou, nakoľko grécka mytológia nie je typickým zdrojovým materiálom pre diela slovenského súčasného tanca.

Predstavenie Radoslava Piovarčiho a Paulíny... Foto: Slovak Dance Platform
Charon Predstavenie Radoslava Piovarčiho a Paulíny Šmatlákovej Charon.

Posledný deň hlavného programu otvorí v bratislavskej A4 predstavenie Soft Spot v koprodukcii združení Bod-Y a Me-Sa a v autorstve maďarskej choreografky Adrienn Hód a slovenských tanečníc Soni Ferienčíkovej a Martiny Hajdyly. “Soft Spot je experimentálnou štúdiou, ktorá divákov núti vykročiť mimo racionálne rámce uvažovania.

Marta Poláková Čítajte viac Tanečníci: Status umelca je krok k udržateľnosti a profesionalizácii kultúry

V Moyzesovej sieni uvedú predstavenie Custom View Tomáša Danielisa. Danielis ponúka pohľad do intímneho priestoru vlastnej tvorby a života, otvára tému povolania umelca v spoločnosti a spolu s ňou aj mnoho zásadných otázok týkajúcich sa zmyslu a potreby umenia.

Posledným predstavením hlavného programu bude v Kunsthalle Bratislava Autonomy Soni Kúdeľovej a Borisa Vitázka. Zvuk, hlas, vizuál a fyzické telo sa v Autonomy stretávajú a prelínajú v priestore a divák má príležitosť napojiť sa na ktorúkoľvek z línií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #A4 – priestor súčasnej kultúry #súčasný tanec #Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici