Na javisku Divadla Andreja Bagara oživia 90. roky ako divadelný sitkom. Nová hra má názov Domov

V adaptácii románu Domov sa na pozadí života hlavného hrdinu odohráva spoločenská transformácia deväťdesiatych rokov. Šmelinári si podávajú ruky s privatizérmi a nie každý sa vie adaptovať na meniaci sa svet.

29.05.2023 08:00
DAB domov Marius Kopcsay Foto:
Pri príležitosti premiéry inscenácie Máriusa Kopcsaya Domov v Divadle Andreja Bagara v Nitre vydavateľ pripravil dotlač knihy, ktorá bola dlhodobo vypredaná. Na obálke použil vizuál inscenácie
debata

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uvedie 9. júna premiéru inscenácie Domov, ktorá s jemne absurdným humorom rozpráva príbeh o neschopnosti adaptovať sa na meniaci sa svet bláznivých deväťdesiatych rokov. Inscenácia v réžii Matúša Bachynca je adaptáciou rovnomenného románu, ktorého autorom je Márius Kopcsay. Tvorcovia si ju pracovne žánrovo označili ako divadelný sitcom. „Nie je to celkom presné, ale rôzne podoby humoru sú významnou súčasťou nášho Domova. Diváci sa môžu tešiť na príbeh, v ktorom uvidia povedomé charaktery, ktoré riešia povedomé problémy,“ uviedla dramaturgička Martina Mašlárová.

NEVESTA DAB Nitra Čítajte viac Nevesta bojuje o život

Hlavný hrdina románu Domov, novinár Mucha, len veľmi nerád opúšte pohodlný byt na okraji mesta a so sebazaprením sa sťahuje do iného, ​​v centre, na žiadosť manželky. Pritom prežíva finančnú a existenčnú krízu, nezhody s kolegami a plazivo nenápadný rozpad vzťahu. Namiesto nového začiatku, demokraticky získaného šťastia a všeobjímajúcej spokojnosti sa naňho valí len podivné počasie, podivná doba, podivní ľudia okolo. To je v skratke Muchov životný pocit. Kde sa vzal? Priniesla ho prvá porevolučná dekáda? Je to dezilúzia sprevádzajúca „divoké deväťdesiate“, alebo je nám ten pocit nástojčivo povedomý aj dnes?

Márius Kopcsay je päťnásobný finalista súťaže o cenu Anasoft Litera, ktorého román Domov obsahuje jednoduchú a pritom pôsobivú metaforu indivídua ako zástupcu väčšieho celku. Na pozadí Muchovho života sa odohráva spoločenská transformácia deväťdesiatych rokov, šmelinári si podávajú ruky s privatizérmi, vidina slušného výrobku podnikateľa so slovami sa rozplýva pod ťarchou neschopnosti adaptovať sa na meniaci sa svet. Jeden nenápadný osud v súkolesí mnohých podobných… Kniha s autobiografickými prvkami a jemne absurdným humorom v čase svojho vzniku zaujala literárnu kritiku. Teraz podnietila dramaturga Daniela Majlinga a režiséra Matúša Bachynca, aby vtipný aj trpký Muchov príbeh adaptovali pre divadelné javisko.

Autor románovej predlohy Márius Kopcsay Foto: Pravda
Márius Kopcsay Autor románovej predlohy Márius Kopcsay

„Je to obyčajný ,človek-milión‘, ktorý nerozumie podnikaniu, nedokáže splácať hypotéku a bojí sa civilizačných chorôb. A okolo neho sa pohybuje spektrum ďalších smiešnych figúrok, ktoré mu v jeho vnútornom zmätku veľmi nepomáhajú – frustrovaná manželka, kamarát-kšeftár, kamarát-filozof, polohysterická matka, ale aj čudná realitná agentka a bezdomovec-biznisman,“ povedala o inscenácii Domov dramaturgička Martina Mašlárová.

Domov obsahuje jednoduchú a pritom pôsobivú metaforu indivídua ako zástupcu väčšieho celku. Na pozadí Muchovho života sa odohráva spoločenská transformácia deväťdesiatych rokov, šmelinári si podávajú ruky s privatizérmi, vidina slušného výrobku podnikateľa so slovami sa rozplýva pod ťarchou neschopnosti adaptovať sa na meniaci sa svet.

Márius Kopcsay: Asvabaždénie Čítajte viac Márius Kopcsay: Asvabaždénie

Tvorcovia si inscenáciu pracovne žánrovo označili ako divadelný sitcom. „Nie je to celkom presné, ale rôzne podoby humoru sú významnou súčasťou nášho Domova. Diváci sa môžu tešiť na príbeh, v ktorom uvidia povedomé charaktery, ktoré riešia povedomé problémy. Ich konanie je úsmevné, ale má aj pachuť zlyhania. A nemôže zaň nikto, ale trochu zaň môžeme všetci,“ uviedla Martina Mašlárová.

Inscenácia Domov je súčasťou aktuálnej sezóny v DAB, ktorá dostala názov Krehká identita. Jej tvorcovia pri jej kreovaní nechceli obísť ani obdobie po Nežnej revolúcii a po roku 1993, ktoré do veľkej miery formovalo to, ako naša spoločnosť funguje dnes. „Domov Máriusa Kopcsaya je pozoruhodné literárne dielo, ktoré ocenila literárna kritika aj široká verejnosť. Chceli sme priniesť jeho svojský humor a divákom sprostredkovať jeho knihu po prvýkrát v divadelnej podobe. Témy, s ktorými Kopcsay narába, sú blízke komukoľvek. Ide o vzťahy, o jednotlivca v súkolesí spoločenských okolností. Zaujímavosťou je, že pri príležitosti premiéry našej inscenácie vydavateľ Koloman Kertész Bagala pripravil aj dotlač knihy, ktorá bola dlhodobo vypredaná, a na obálke je použitý vizuál našej inscenácie,“ pripomenula Martina Mašlárová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Andreja Bagara v Nitre #Márius Kopcsay