František Kovár: Radšej salónny opilec ako grobian

František Kovár má v novom predstavení variácií na Timravine poviedky Deti v SND nezvyčajnú úlohu: málo hovorí, veľa pije. Po generálke žartoval, že sa obáva, aby po tejto hre náhodou aj nenafúkal. To nás zaujalo a s hercom sme si v načatom žartovnom tóne pohovorili o alkoholizme na javisku aj v skutočnom živote.

17.06.2023 09:00
kovár Foto:
František Kovár na archívnom zábere z odovzdávania filmových cien.
debata

V hre Deti máte zvláštnu rolu – stále ste v povznesenej nálade, s pohárikom v ruke, jednoducho povedané, hráte opilca. Ako ste prijali postavu alkoholika Drozdíka? Vedeli ste hneď, ako na to?

Každý má nejakú skúsenosť s alkoholom. Môj Drozdík patrí do spektra „alkohol je môj životný štýl“. Osobne mi je ho pre túto slabosť, ktorá u neho vznikla ako dôsledok rodinných pomerov, trochu ľúto.

Sám pôsobíte veľmi decentne, aj váš Drozdík je skôr salónny opilec než nejaký grobian. Vedeli by ste zahrať aj takého?

Grobian sa mi prieči, ale hrať takúto postavu je tiež výzva. V realite od takýchto grobianov utekám.

Diana Mórová (Vrapúchová), Bence Hégli (Jurko...
Emíla Vášáryová (Drozdíková), Amélia Tkáčová...
+4Gregor Hološka (Paľo), Lucia Babony (Dievčatko)...

Nepôsobí na vás psychicky, že ste počas celého predstavenia akože pod parou? Nemáte, nebodaj, chuť naozaj si vypiť?

V predstavení sa mení voda na pálenku, pani rekvizitárka sa o to vzorne stará. Ak by ma po predstavení zastavili policajti a z tejto vody, alias pálenky, by som nafúkal, považoval by som to za dokonale prežitú postavu.

A ešte ste v tom predstavení aj paroháč. To sa hrá ľahšie ako alkoholik?

Čo sa paroháča týka – kto za mňa orie, šetrí pluh môj.

deti Čítajte viac Recenzia inscenácie Deti: Starecký milostný trojuholník aj syn - čudák, ktorý číta Kierkegaarda

Alkoholizmus je metla ľudstva a počas Timravinho života to bol na slovenskom vidieku veľký problém. Na tlačovej konferencii po generálke odzneli obavy, že zlozvyk stále pretrváva. Myslíte si, že dnes sa už pije inak ako za Timravy?

Dnes sa pije viac doma, ale keď čaká auto pred domom, už sa nedá opíjať. Takto nepriamo automobilizmus vplýva na alkoholizmus. A potom – dnes dostať úplne iné, predovšetkým kvalitnejšie alkoholy ako za čias Timravy.

Pomohol vám niekedy v živote alkohol? Pokazil vám niečo? Kedy si dáte pohárik?

Zásadne nepijem pred predstavením alebo pred natáčaním, ale po predstavení si občas dám doma pred spaním pohár červeného vína lebo piva.

Jozef Vajda Čítajte viac Jozef Vajda: Som dedinský chlapec. Čím som starší, tým radšej sa smejem. Prezradí aj, aký je otec

Ako sa cítite v inscenácii Deti? Na čo diváci najviac reagujú? Čo im Timrava dáva? Čo dala vám?

Predstavenie je súčasné a väčšinu situácií, ktoré sa odohrávajú na javisku, každý z nás, aj divák, pozná. Vďaka vynikajúcej úprave Daniela Majlinga a réžii Michala Vajdičku máme skvelé predstavenie. Radosť byť s mojimi úžasnými kolegami na javisku! Inscenácia Deti je skvelá bodka za touto sezónou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #František Kovár #Timrava