Na hrade bude znieť Angelika aj Nabucco, Hanečka predstaví operné kostýmy

Fanúšikovia Belmonda, ktorí sa neubránili slzám pri správe o jeho smrti, majú jedinečnú šancu pripomenúť si svojho obľúbeného herca. V nedeľu totiž na filmovom večeri na Bratislavskom hrade odznie aj fascinujúca skladba Chi Mai. Ústrednú melódiu z filmu Profesionál zložil taliansky skladateľ Ennio Morricone a znela aj na Belmondovom pohrebe v septembri pred dvoma rokmi. Práve Belmondo a Louis de Funes budú dve mená, na ktorých tento rok postavila dramaturgiu tretieho ročníka festivalu Opera Fest na hrade režisérka Andrea Hlinková.

21.06.2023 08:00
Opera Fest Foto:
Bonusom k opernému hala bude výstava operných kostýmov Borisa Hanečku. Snímka z opery Andrea Chénier.
debata

To však bude až veľkolepý záver trojdňového podujatia, ktoré sa začne v piatok na Bratislavskom hrade. Prvý večer bude zasvätený opere a prinesie najznámejšiu operu Giuseppe Verdiho Nabucco. V hlavnej postave Nabuchodonozora bude debutovať obľúbený Filip Tůma. Hlavnú ženskú postavu Abigail stvárni Eliška Weissová, ktorá patrí k svetovej opernej špičke.

„Eliška vlani debutovala vo Viedenskej štátnej opere v role Kostolníčky v opere Jenůfa od Leoša Janáčka, kde zožala naozaj veľký úspech. Komu sa nechce merať za touto českou opernou divou cestu až do Viedne, má už v piatok večer unikátnu príležitosť vidieť ju na Bratislavskom hrade,“ láka Andrea Hlinková.

Eliška Weissová ako Abigail v opere Nabucco. Foto: Archív Andrey Hlinkovej
Opera Fest Eliška Weissová ako Abigail v opere Nabucco.

Zo Saint Tropez do Ameriky

Druhý večer bude patriť najznámejším operným áriám a zborovým skladbám. Na opernom gala zaznejú slávne árie z opier Rusalka, Tosca, Aida, ale aj známy Zbor Židov z Nabucca či pochod z Aidy. V druhej časti zaspieva Filip Tůma šlágre ako Besame mucho, nebude chýbať Granada, Con te partiro a ďalšie páčivé melódie. Tretí večer bude opäť ako vlani venovaný melódiám filmovej hudby.

Tento rok Andrea Hlinková popri hollywoodskych hitoch vytiahla aj songy známe z európskej kinematografie: "Zaznejú melódie z obľúbeného filmu s Louisom Funesom Žandár zo Saint Tropez, napríklad Douliou Douliou Saint-Tropez, ktorú skomponoval Raymond Lefevre a spievala ju Geneviève Grad. Keď sme pri francúzskej kinematografii, nezabudli sme ani na hlavnú melódiu z Angeliky. V podaní symfonického orchestra bude mimoriadne krásna.

Filip Túma Čítajte viac Filip Tůma bude kráľ. Zaspieva Verdiho pod holým nebom

Milovníci Belmonda iste spoznajú hity z filmu Zviera, fanúšikom dvojice Bud Spencer a Terence Hill ponúkneme hudbu Guida De Angelisa a Maurizia De Angelisa z filmu Ak sa nahneváme, budeme zlí. Samozrejme, nevynecháme ani nesmrteľné melódie zo Star Wars a Pirátov z Karibiku, ktorým diváci tlieskali už vlani. A pridáme aj piesne z filmu Sestra v akcii."

Kostýmy zblízka

Bonusom k opernému gala bude výstava operných kostýmov Borisa Hanečku. Andrea Hlinková ho považuje za svojho dvorného návrhára, spolupracuje s ním už dvadsať rokov. Hanečka vytvoril pompézne rokokové kostýmy aj k opere Andrea Chénier, ktorú Hlinková v Banskej Bystrici režírovala. Preto jej teraz napadlo ponúknuť fúziu opery a dizajnu a ukázať na Bratislavskom hrade výber jeho rôznych kostýmov.

Navyše Hanečka bude na druhom koncerte obliekať obe operné divy – Máriu Porubčinovú a Janu Juríčkovú. „Mária Porubčinová je pre mňa najlepšia slovenská operná speváčka, ktorá spieva v SND postavy v Rusalke, Aide, Predanej neveste. Najnovšie bude debutovať v pražskom Národnom divadle ako Libuše, lebo je naozaj výborná. Mária má krásny dramatický hlas. Jana Juríčková má zasa koloratúrny soprán, bude spievať najznámejšie koloratúrne árie ako Olympiu z Hoffmanových poviedok. Bude exhibovať vo vysokej polohe. Zaspieva aj Con te partiro a lahôdkou bude jej ária z Bernsteinovej opery Candide.“

Filip Tůma ako kráľ Nabuchodonozor v slávnej... Foto: Archív Andrey Hlinkovej
Opera Fest Filip Tůma ako kráľ Nabuchodonozor v slávnej Verdiho opere Nabucco.

Kým obe divy sa na festivale predstavia po prvý raz, Filip Tůma aj Jakub Pustina si účinkovanie zopakujú. Pripomeňme, že Filip Tůma vlani spieval Toreadora v Carmen a Jakub Pustina stvárnil rolu Princa v Rusalke.

Hlinková presvedčivo rozpráva, že zážitok z opery pod voľným nebom je čosi jedinečné. "Počasie a exteriér prináša nepredvídateľné situácie, vlani sa pri Carmen blýskalo, bolo to pôsobivé. Krásnu kulisu tvorí nasvietený hrad, ľudia sa môžu voľne prechádzať, ísť si po prosecco do baru a počúvať hoci aj tam.

Nabucco je prevzaté predstavenie z Čiech, monumentálne kostýmy robil Josef Jelínek, ktorý vytvoril aj historické kostýmy pre nedávne uvedenie opery Maria Stuarda v SND. Operný galakoncert zasa oblieka Boris Hanečka. Príďte sa pozrieť."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #opera #Opera Fest #Andrea Hlinková