Opera Národného divadla Košice uvedie premiéru opery Anna Bolena

Národné divadlo Košice (NDK) uvedie poloscénickú podobu opery Gaetana Donizettiho Anna Bolena. Premiéra, ktorá bude zároveň záverečným vyvrcholením sezóny divadla, je naplánovaná na štvrtok 22. júna.

21.06.2023 14:00
opera kosice anna bolena Foto:
Opera Národného divadla Kašice uvedie majstrovské dielo Gaetana Donizettiho Anna Bolena.
debata

Ide o kľúčové dielo v skladateľovom repertoári. Dej plynie na pozadí historických udalostí v roku 1536 v Anglicku. Príbeh sa odohráva okolo rozhodnutia kráľa Henricha VIII. rozviesť sa so svojou manželkou Annou Boleynovou v snahe nadviazať zväzok s jej dvornou dámou a rivalkou Janou Seymourovou.

„V diele Gaetana Donizettiho a libretistu Feliceho Romaniho sa odohráva nielen časť anglickej a európskej histórie, ale predovšetkým veľký príbeh o láske, vášni, zrade a nezlomnom duchu hlavnej hrdinky,“ vysvetlil riaditeľ opery NDK Roland Khern Tóth.

opera kosice anna bolena Čítajte viac Strhujúci príbeh vášne, zrady a rafinovaných intríg. Anna Bolena v Košiciach

Podľa jeho slov ide o jeden z vrcholov opernej dokonalosti. „Ako divadlo sme, bohužiaľ, nezískali dostatok finančných prostriedkov na to, aby sme dielo uviedli ako plnohodnotnú opernú inscenáciu, ktorú by sme všetkým túžili dopriať a predstavíme ju v podobe, ktorá je aj pre naše divadlo so skúsenosťou tvoriť za malé prostriedky nová,“ dodal s tým, že napriek tomu pôjde o výnimočné predstavenie. Novú košickú Annu Bolenu hudobne naštudoval šéfdirigent opery Peter Valentovič.

Giselle Čítajte viac Balet Národného divadla Košice uviedol romantický balet Giselle

Režisérom poloscénického uvedenia je Anton Korenči. V postave Anny Boleny alternujú domáca Michaela Várady a hosťujúce sopranistky Lucie Kaňková a Eva Bodorová. Košický debut čaká v postave Riccarda Percyho maďarského tenoristu Györgyho Hanczára. V ďalších postavách sa predstavia domáci sólisti. Premiéra je naplánovaná o 19.00 h v Historickej budove Národného divadla Košice.

Košice, štátne divadlo Čítajte viac Štátne divadlo Košice mení názov na Národné divadlo Košice
debata chyba
Viac na túto tému: #Štátne divadlo Košice